TV
2024. gada 8. marts, 18:44

Šovā "Ģimene burkā" Livčas uzsāk cīņu ar aktuālu problēmu - bērni pārāk daudz laika pavada viedierīcēs

Jauns.lv

Raidījuma "Ģimene burkā" dalībnieki Loreta un Anatolijs Livčas ir radošas personības un vecāki, kuri katru dienu intensīvi strādā, un tam sāk parādīties sekas - viņu trīs dēli arvien intensīvāk sniedzas pēc viedierīcēm.

Kad viedierīču lietošana mazajām atvasēm jau sāk iezīmēties kā atkarība, Loreta Livča ir gatava par šo mūsdienu problēmu runāt skaļāk un cer ar vēlmju burkas palīdzību uz pāris vakariem dabūt bērnus nost no ekrāniem.

Izvelkot šo uzdevumu, Loreta atklāj: "Es, godīgi sakot, ļoti priecājos, jo man bieži ir situācijas, kad man gribētos izmest telefonu miskastē."

Ģimene plāno ekrāna laiku aizstāt ar citām nodarbēm. Kaut arī nolikt telefonus tiem paredzētā groziņā dēliem bija diezgan grūti, Livčas vienojas, ka vakaru pavadīs, spēlējot galda spēles. Mērķis ir parādīt bērniem, ka īstā dzīve nav telefonā, bet gan, esot kopā ar savējiem un pavadot laiku kvalitatīvi.

Tāpat pie Livčām ciemos ir atnācis eksperts Nils Sakss Konstantinovs, kurš ģimenei dod gana vērtīgus padomus gan telefona satura lietošanā, gan arī metodēs, kā piesaistīt atvases uzmanību, kad tā ir iegrimusi telefona ekrānā.

“Ir skaidri redzamas dažādas problēmas, ar kurām vecāki mēdz sastapties, ja bērnam veidojas atkarība no viedierīcēm. Kaut arī ir vienošanās par konkrētu laika limitu, visbiežāk pienāk brīdis, kad bērni prasa papildus laiku. Pamanīju, ka pastāv atšķirības, kā katrs vecāks menedžē šo lietu,” komentē Nils Sakss Konstantinovs.

Bērniem smadzenes attīstās ļoti ātri, līdz ar to tās ir jutīgas pret apkārtējās vides kairinājumiem un ietekmēm. Tas ir jāņem vērā, plānojot, kādas aktivitātes ir piemērotas viņu vecumam: "Kopumā vislabākā prakse ir piešķirt jebkuru ekrāna laiku nevis kā kaut ko, kas viņam pienākas, bet gan kā privilēģiju, kas viņam jānopelna. Bet noteikti tā nevar būt bērna vienīgā motivācijas sistēma."