foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
"Es nevienam to nenovēlu," -  Ilmāra Rimšēviča sieva par to, kā tiesas spriedums ietekmēs ģimeni
2022. gada maijā Agita un Ilmārs Rimšēviči apmeklēja mākslinieces Agijas Jansones (savulaik zināma kā Audere) izstādes atklāšanu.
Slavenības
2024. gada 2. janvāris, 06:03

"Es nevienam to nenovēlu," - Ilmāra Rimšēviča sieva par to, kā tiesas spriedums ietekmēs ģimeni

Santa Sergejeva

Žurnāls "Kas Jauns"

Dažas dienas pirms Ziemassvētkiem bijušā Latvijas Bankas (LB) prezidenta Ilmāra Rimšēviča un diriģentes Agitas Ikaunieces-Rimšēvičas ģimene saņēma satraucošu vēsti. Rīgas rajona tiesā Jūrmalā tika pasludināts spriedums, piespriežot sešus gadus ilgu cietumsodu bijušajam LB prezidentam.

Žurnāla "Kas Jauns" taujāta par to, kā tiesas spriedums ietekmēs Rimšēviču ģimeni, Agita šobrīd atturas runāt.

Ikauniece-Rimšēviča sarunā ar "Kas Jauns" atklāj, ka ikvienam, kam ir interese par to, kā visi notikumi ir attīstījušies un izvērtušies saistībā ar viņas vīru Ilmāru Rimšēviču, ir jāizlasa žurnālista Armanda Pučes sarakstītā grāmata "Aprakt dzīvu pie karātavām".

Viņa saka, ka nedz viņa, nedz viņas vīrs nav pasūtījuši šīs grāmatas iznākšanu, bet autors pats pēc savas iniciatīvas ir izpētījis faktus, kas viņam lika aizdomāties, un viņš arī tika klāt dažnedažādiem dokumentiem un materiāliem. “Un tas notiek mūsu valstī, un tam pat nav nekāda sakara ne ar mani, ne ar grāmatas galveno varoni, kas ir mans mīļais vīrs. Es nevienam to nenovēlu,” tā Ikauniece-Rimšēviča.

Ilmārs Rimšēvičs tiesā

Rīgas rajona tiesa Jūrmalā šodien bijušo Latvijas Bankas prezidentu Ilmāru Rimšēviču atzina par vainīgu kukuļņemšanas lietā un piesprieda viņam reālu ...

gallery icon

Līdz ar atainotajiem notikumiem, par kuriem tika apsūdzēts Rimšēvičs, un izklāstu par to, ko tik visu viņš ir piedzīvojis un pārdzīvojis izmeklēšanas laikā, sākot no 2018. gada februāra, grāmatas nobeigumā publiskota gan anonīma vēstule krievu valodā, kas 2018. gadā iemesta Rimšēviča dzīvesvietas pastkastītē, gan iesniegums ģenerālprokuroram, gan Rimšēviča iesniegums amatpersonām par liecību izspiešanu, kā arī citi lietiskie pierādījumi, kas iesniegti tiesvedības procesā.

Tāpat arī grāmatā atklājas personiskas detaļas, ka Ilmārs Rimšēvičs pat kādā brīdī bija aizdomājies par pašnāvību, skatoties uz Vanšu tiltu vai viesnīcas "Latvija" jumtu.

Sarunā ar "Kas Jauns" Agita Ikauniece-Rimšēviča pauž sarūgtinājumu, ka “pēdējo sešu gadu garumā veidots stāsts par Ilmāru Rimšēviču un tas ir iznīcinājis ļoti labu Latvijas patriotu”. “Un tagad pēc tā visa jūs man vaicājat, kā es jūtos. Tad vienkārši iztēlojieties, kā gan es varu justies! Tas ir ļoti sāpīgi. Šobrīd jau tie epiteti nebūs “aizdomās turamais”, bet pavisam citādi. Tāpēc, skatoties, kādā virzienā tas viss iet, es nevēlos kaut ko komentēt,” bilst Ilmāra Rimšēviča dzīvesbiedre.

Kā zināms, kamēr Rimšēviča lieta nonāca prokuratūrā, pats finansists tajā pavasarī sakārtoja savu privāto dzīvi. Viņš 2018. gada aprīļa beigās dziļā slepenībā apprecējās ar mīļoto sievieti diriģenti Agitu Ikaunieci. Rimšēvičam tā bija otrā oficiālā laulība. Pirmo reizi kāzas viņš dzēra pirms vairāk nekā 30 gadiem, kad apprecējās ar tagadējo komunikācijas un starptautisko projektu vadītāju Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā Līgu Rimšēviču. Viņiem piedzima trīs meitas, laulība pirms vairāk nekā desmit gadiem izjuka, taču laulātie saglabāja labas attiecības.

Pēc šīs šķiršanās Rimšēvičs ilgu laiku bija kopā ar Ingu Ļeonovu, bet viņa tagadējā sieva ir XXIII–XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu svētku un Latgales Dziesmu svētku virsdiriģente Agita Ikauniece-Rimšēviča, kurai ir maģistra grāds kultūras menedžmentā, un koru diriģēšanu viņa ik pa laikam apvienoja ar izstāžu zāles "Rīgas Mākslas telpa" attīstības direktores pienākumiem.

Tā izskatās Ilmāra Rimšēviča namā, kuru viņš izīrē par 2200 eiro mēnesī

Tiek meklēts īrnieks Latvijas Bankas prezidenta Ilmāra Rimšēviča mājai Garkalnes novada Langstiņos, liecina sludinājums portālā "ss.com".

gallery icon

Kā jau vēstīts, Rīgas rajona tiesa Jūrmalā 2023. gada 20. decembrī pasludināja saīsināto spriedumu krimināllietā, kurā par kukuļošanu un noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā apsūdzēts bijušais Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs un uzņēmējs Māris Martinsons. Tiesa nosprieda Rimšēviču sodīt ar brīvības atņemšanu uz sešiem gadiem, Martinsonu – uz pieciem gadiem. Brīvības atņemšanas sods tika noteikts tādā apmērā, kā to lūdza valsts apsūdzības uzturētāji. Rimšēvičam konfiscēti naudas līdzekļi aptuveni 10 000 eiro apmērā, kā arī nekustamais īpašums Garkalnes novadā, dzīvoklis Jūrmalā un nekustamais īpašums Ventspils novadā. Rimšēvičam noteikts arī papildsods – probācijas uzraudzība – uz vienu gadu un vienu mēnesi, kā arī atņemtas tiesības piecus gadus ieņemt valsts amatpersonas amatus valsts un pašvaldības iestādēs un uzņēmumos. Spriedumu vēl varēs pārsūdzēt Rīgas apgabaltiesā. Rimšēvičs pēc sprieduma žurnālistiem apliecināja, ka spriedumu pārsūdzēs, tomēr plašākus komentārus nesniedza. Arī Martinsona aizstāvis Didzis Vilemsons apliecināja, ka spriedumu pārsūdzēs. Iepriekš Rimšēvičs un Martinsons norādīja, ka savu vainu neatzīst un ka lietas iztiesāšanas gaitā viņu vaina netika pierādīta.

Rimšēviču un Martinsonu Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) aizturēja 2018. gada 17. februārī. Ģenerālprokuratūra Rimšēvičam uzrādīja apsūdzību par kukuļņemšanu 2018. gada 28. jūnijā, Martinsonam – par kukuļņemšanas atbalstīšanu. Pēc aiziešanas no ilggadēja darba centrālās bankas vadītāja amatā Rimšēvics paziņoja, ka visu savu laiku veltīs tiesvedībai un savas reputācijas atgūšanai.

Uz pirmo tiesas sēdi ierodas apsūdzētie Ilmārs Rimšēvičs un Māris Martinsons

gallery icon

Rimšēvičs tika apsūdzēts par kukuļa – apmaksāta atpūtas brauciena – pieņemšanu, kā arī par kukuļa – naudas – pieņemšanu. Papildinātajās apsūdzībās Rimšēvičam un Martinsonam abiem inkriminēta arī 250 000 eiro noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšana. Ģenerālprokuratūra uzskata, ka Rimšēvičs 250 000 eiro kukuli izmantojis, kāda uzņēmuma vārdā iegādājoties nekustamo īpašumu, kuram Latvijas Bankas prezidents slēpti kļuvis par līdzīpašnieku. Tāpat ir sākts process arī pret šo uzņēmumu par piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanu, jo šīs juridiskās personas interesēs veikta minētā naudas atmazgāšana. Apsūdzība saistīta ar darījumu, kurā Martinsonam oficiāli piederošais uzņēmums "MM Investīcijas" iegādājies īpašumu Jūrmalā, Baznīcas ielā 2.

Citas ziņas un notikumus lūkojiet žurnāla "Kas Jauns" šīs nedēļas numurā!