foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
"Mans uzdevums ir pateikt paldies," - Gvido Lingas dēls trīs gadus pēc tēva nāves turpina uzturēt grupas "Linga" garu
Tēvs un dēls 2020. gada septembrī. Mantojis no tēva muzikalitātes gēnu, Svens spēj to likt lietā gan akadēmiskajā, gan populārajā mūzikā.
Slavenības
2023. gada 26. decembris, 06:14

"Mans uzdevums ir pateikt paldies," - Gvido Lingas dēls trīs gadus pēc tēva nāves turpina uzturēt grupas "Linga" garu

Aija Cepliša

Žurnāls "Kas Jauns"

Topošais kordiriģents Svens Linga (21) savā ikdienā savieno daudziem šķietami neapvienojamo - spēlē tēva Gvido dibinātajā grupā "Linga" un vienlaikus liek pamatus savai karjerai akadēmiskajā mūzikā.

20. decembrī apritēja trīs gadi, kopš leģendārais rokmūziķis Gvido Linga devās aizsaulē.

Ļaudis atvadās no Gvido Lingas

gallery icon

Viņa talantu mantojis vecākais dēls Svens Linga, kas atzīst, ka mūzikai “piesūcies kā dēle”. Tikšanos ar žurnālu "Kas Jauns" Svens norunā Mūzikas akadēmijā, jo tur pašlaik studē kordiriģēšanu. Kā tas var būt, ka viens un tas pats cilvēks krogā dzied "Nāc dejot!" kopā ar tēva grupu "Linga", bet jau nākamajā dienā melnā uzvalkā iet uz kora mēģinājumu?! Svens atzīst – ja ieklausās viņa stāstā, tad nekādu pretrunu nav, jo roks un akadēmiskā mūzika viņa dzīvē iet blakus jau no pašiem pirmsākumiem.

Tēva pirksts

Bērnība Svenam un viņa jaunākajam brālim Danam bija nedaudz citādāka nekā vairumam viņu vienaudžu, jo tēvs Gvido Linga bija populārs rokmūziķis, grupas "Linga" solists. “Jau no bērna kājas braucu tētim līdzi uz koncertiem, tur arī aizsākās mans ceļš festivālā "Bildes", piedalījāmies radošajās nometnēs,” viņš atceras. Īpaši atmiņā palicis koncerts, kad viņam bijuši vien pieci gadi, – viņš kāpis uz skatuves kopā ar tēvu un spēlējis savu spēļu ģitāru. Pēc tam medijos bija raksts, ka jaunais mūziķis tik kaislīgi muzicējis, ka pēc uzstāšanās medmāsiņai nācās līmēt plāksteri uz viņa pirkstiem. “Tētis ir man stāvējis klāt arī tad, kad es sāku veidot savu mūziķa karjeru. Viņš vienmēr bija blakus ar atbalstu un iedrošinājumu,” Svens stāsta.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Svenam septiņi gadi, kopā ar tēti viņš uzstājas LNT šova "Cīņas klubs" tiešraidē.

Vecāki bija tie, kas pamanīja viņa muzikalitāti un aizveda uz Mārupes mūzikas skolu. Tur atklājās, ka Svenam ir absolūtā dzirde, viņš spēj skaņas dzirdēt notīs. Mācoties piektajā klasē, viņš pārgāja uz Rīgas Doma kora skolu, kur absolvēja kordiriģentu klasi. Mārupes mūzikas skolas ģitārklases pasniedzējs Andris Grīnbergs viņu ieteica Adrianam Kukuvasam, kurš vadīja mūzikas skolas ansambli, un tur Svens spēlēja basģitāru un dziedāja.

“Dziedu no pilnas sirds”

2019. gadā notika sastāva izmaiņas grupā "Linga", un tēvs piedāvāja Svenam koncertos spēlēt taustiņus. “Grupas "Linga" biedri ir cilvēki, kurus pazīstu, cik vien sevi atceros. Esmu uzaudzis starp viņiem, grupu vienmēr uztvēru kā daļu no savas ģimenes. Protams, ka bija jāpieslīpējas, ar pārējiem jāsaspēlējas, taču vienlaikus bija sajūta, ka es jau zinu, kas jādara, dziesmām tekstus zināju no galvas,” Svens atceras.

Viņš arī šobrīd, trīs gadus pēc tēva nāves, turpina muzicēt grupā un uzturēt tās garu. “Tētis mani vienmēr atbalstīja, tāpēc es, varbūt citādākā veidā, turpinu nest "Lingas" garu tālāk,” viņš bilst. Gadu pēc tēva došanās mūžībā Svens kopā ar savu grupu "The Big Deal" un Igora Lingas vārdiem radīja dziesmu "Nav grūti, nav viegli" – kā piemiņu slavenajam mūziķim. Tobrīd viņš vairāk domājis par dziesmas muzikālo daļu: “Varbūt nepietiekami ieklausījos teksta vēstījumā. Tagad paklausoties, es dzirdu to, ko Igors jau man teica, es dziedu no pilnas sirds, tas teksts caur mani izskan pilnīgi. Manas emocijas tur ir ļoti patiesas.”

Pašlaik mūziķis plāno vēl vienu veidu, kā godināt sava tēva piemiņu. “Es to uztveru kā savu pēdējo uzdevumu pateikt tētim paldies, pieminēt viņu. Pagaidām savus plānus paturēšu pie sevis, taču tas būs kas ļoti nebijis, notiks pirmo reizi mūzikas vēsturē,” Svens sola.

Paralēli darbam grupā viņš ir otrā kursa students Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā, kur apgūst kordiriģēšanu pie Kaspara Ādamsona, dzied Rīgas kamerkorī "Ave Sol" un ir kormeistars kamerkorī "Austrums", pirms kāda laika bija kormeistars arī korī "Maska". Kā to visu var paspēt? “Ar labu laika plānošanu! Palīdz tehnoloģijas, visu pierakstu, kur un cikos jābūt, tikai tā var savienot visas nodarbes,” saka Svens.

foto: no privātā arhīva
Svena ikdiena ir cieši saistīta ar mūziku, bez kuras viņš nepavada ne dienu. “Citi man ir teikuši – pamēģini atrast sev hobiju, kas nav saistīts ar mūziku. Taču mani īsti nevelk, es kā dēle esmu piesūcies un visu laiku esmu tajā iekšā,” viņš atzīstas.

Interese par diriģēšanu radās Rīgas Doma kora skolā, taču apziņa, ka tā ir īstā nodarbošanās, parādījās pandēmijas laikā. “Pašlaik jūtos īstajā vietā un negribētu darīt ko citu,” pārliecināts ir Svens. Esot gan nedaudz saskāries ar nievājošu attieksmi, jo kāds tad varot sanākt akadēmiskais mūziķis, ja spēlē arī rokmūzikas grupā?! Patiešām bijis tā, ka piektdienas vēlā vakarā viņš saplēstos džinsos un vaļā atrautu kreklu Liepājā uzstājas ar "Lingu", bet sestdienas rītā ir kora mēģinājumā Rīgā. No malas tās kādam šķiet nesavienojamas nodarbes. Taču gan dalība grupā, gan diriģēšana prasa disciplīnu, komandas saliedētību, līderību, mūziķa enerģiju un tehniskas prasmes, norāda Svens un uzsver, ka šādi iegūst plašāku redzējumu, cik daudzpusīga ir mūzika.

Grupas "Linga" koncerts Edgara Ķauķa piemiņai

gallery icon