foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Dziedātāju Margaritu Vilcāni no Amerikas apciemo dēls
Andris Vilcāns bija atvedis mammu uz filmas "Ekstāze" pirmizrādi.
Slavenības
2023. gada 15. decembris, 06:52

Dziedātāju Margaritu Vilcāni no Amerikas apciemo dēls

Santa Sergejeva

Žurnāls "Kas Jauns"

Leģendārās latviešu dziedātājas Margaritas Vilcānes dēls komponists Andris Vilcāns, kas jau ilgus gadus ar ģimeni dzīvo Amerikā, Latvijā ieradies, lai paviesotos pie mammas.

Andris Vilcāns uz Ameriku pārcēlās dzīvot 2002. gadā, bet saikne ar Latviju ir palikusi stipra, jo te gan ir viņa privātīpašums, gan dzīvo mamma Margarita Vilcāne. Šoreiz uz Latviju Andris atlidojis viens bez sievas un bērniem, kuri nav varējuši doties līdzi, jo ir skolas gaitas. “Ar drausmīgi labām sajūtām šoreiz atgriezos mājās,” sarunā ar žurnālu "Kas Jauns" atzīst komponists.

Andris Vilcāns bija atvedis mammu uz filmas "Ekstāze" pirmizrādi. Margarita Vilcāne ļoti lepojas, ka dēls ir sakomponējis mūziku šai filmai, kā arī uzteica viņa ilggadējo sadarbību ar režisoru Dž. Dž. Džilindžeru. Andris savukārt vēl spilgti atceras, ka ar Džilindžeru sāka sadarboties 1995. gadā un pirmais kopdarbs Dailes teātrī bija iestudējumā "Concerto grosso No1". Komponists teic, ka vairs nemaz nevar uzskaitīt visas izrādes, pie kurām strādājis kopā ar Džilindžeru, bet skaits esot iespaidīgs. Filmai "Ekstāze" mūziku viņš sakomponējis četru mēnešu laikā. “Jūlijā biju Latvijā, vienu daļu uzrakstīju te, otru daļu pabeidzu Amerikā. Izlasīju filmas scenāriju un sāku rakstīt mūziku,” viņš paskaidro.

Dž. Dž. Džilindžera romantiskās spēlfilmas “Ekstāze” pirmizrāde

Dž. Dž. Džilindžera romantiskās spēlfilmas “Ekstāze” pirmizrāde

gallery icon

Andris Vilcāns ar lielu sirsnību rūpējās par mammas labsajūtu filmas pirmizrādes burziņā. Margarita Vilcāne atzina, ka dikti mazs jau ir kopābūšanas prieks, ko izdodas izbaudīt ar dēlu. “Viņš jau 14. decembrī lido prom. Tāpēc jāķer katrs mirklis, ko varu ar viņu būt kopā,” nosaka leģendārā estrādes māksliniece.

Vaicāts, ko šobrīd dara Amerikā, Vilcāns teic, ka galvenā nodarbe esot bērnu audzināšana. “Bērniem ir jāpalīdz uzsākt patstāvīgu dzīvi. Dēlam Valteram būs 18 gadu, meitai Izabellai apritēs 16,” precizē Andris, bet vecmāmiņa Margarita teic, ka dēlam abi bērni ir jāizvadā pa skolām un nodarbībām: “Tā ir Amerika, tā nav Rīga, ka iesēdies 11. tramvajā un vari aizbraukt no viena Rīgas gala līdz otram.”