Vijoles virtuozs Roberts Balanas: “Latvija vienmēr ir un paliks mājas”
Roberts Balanas un Inese Vaikule.
Slavenības
2023. gada 21. novembris, 17:15

Vijoles virtuozs Roberts Balanas: “Latvija vienmēr ir un paliks mājas”

Jauns.lv

Viesojoties “Radio SWH” raidījumā “Ar dziesmu par dzīvi”, vijoles virtuozs Roberts Balanas pastāsta par savu tuvojošos pirmo solokoncertu Latvijā, kas notiks uz Latvijas Nacionālās operas un baleta skatuves. Tāpat mūziķis dalās pārdomās par Latviju kā savām mājām, kontekstā liekot to, ka jau vairāk nekā desmit gadus dzīvo Londonā.

“Latvija vienmēr ir un paliks mājas,” raidījuma vadītājai Inesei Vaikulei atzīst Balanas, “Jau vairāk nekā 10 gadus dzīvoju Londonā, bet tomēr ir vienmēr tāda īpaša sajūta būt uz skatuves Latvijā un tiešām satikt savējos, un tas atbalsts šeit ir tāds ļoti īpašs. Tāpēc arī sapratu lielkoncerta laikā, ka tomēr vajag atbraukt un nospēlēt pašam savu solokoncertu šeit.” Vijolnieks ar īpašo programmu pabijis visapkārt Eiropai, Amerikā un pat Japānā, taču Latvijā ar to vēl nav būts.

“Tā kā tagad kaut kad ir jāsāk un tiešām jāatved mājās tas viss repertuārs,” saka Balanas, kurš pastāsta, ka sadarbojas ar Lietuvas Simfonisko pūtēju orķestri, un nosaka, “Kur vēl labāk kā operā? 5. decembrī būs.” Solokoncertam mūziķis izvēlējies skanīgu nosaukumu – “Homecoming”, kas jau saknē vēsta par atgriešanos mājās. Taujāts par to, kādas melodijas sagaida koncerta klausītājus, vijolnieks atklāj, ka tajā būs dzirdams ļoti daudzveidīgs repertuārs.

“Sākot ar iemīļotiem klasiskajiem skaņdarbiem, kā arī džeza skaņdarbiem Geršvina kompozīcijās, un arī filmu mūzikas skaņdarbi būs,” stāsta Balanas, “Būs arī manis paša aranžijas un paša kompozīcijas – gan elektriskajai vijolei, gan akustiskajai vijolei. Protams, tās iemīļotās arī no “Coldplay” un Eltona Džona apdares. Tā kā būs pilns vakars ar daudzveidīgu mūziku.”

Pilnu raidījuma ierakstu vari noklausīties šeit.