Mūzika
2023. gada 30. maijs, 18:57

"Queen" dziesmu katalogu varētu drīz pārdot par astronomisku summu

Jauns.lv

Leģendārās britu rokgrupas “Queen” dziesmu katalogs varētu tikt pārdots “Universal Music Group” par vairāk nekā vienu miljardu dolāru (930 miljoni eiro), vēsta CNN. Tiek ziņots, ka darījums par kataloga iegādi no “Disney Music Group” varētu tikt noslēgts mēneša laikā.

Tiesa, “Disney Music Group” pārstāvis paziņojis, ka kompānija negrasās pārdot katalogu.

Amerikāņu roka leģenda Brūss Springstīns pārsteidza pasauli 2021. gada decembrī, pārdodot savu dziesmu katalogu par apmēram 500 miljoniem dolāru (465 miljoni eiro). Ja “Queen” darījums tomēr notiks, tas būs jauns rekords.

Bohēmists Fredijs Merkūrijs un viņa rapsodija

gallery icon
13

Par tik milzīgu summu lielā mērā jāpateicas 2018. gada Oskara balvu ieguvušajai “Queen” biogrāfiskajai filmai “Bohēmijas rapsodija” (Bohemian Rhapsody), kas nosaukta grupas visslavenākās dziesmas vārdā. Šī dziesma bija izdota 1975. gada albumā “A Night at the Opera”. Zīmīgi, ka koncertos grupa mēdza “dzīvajā” atskaņot tikai dziesmas sākumu un enerģisko beigu daļu, bet sadziedāšanos atskaņot fonogrammā.

"Queen" tika izveidota 1970. gadā, tajā muzicēja Austrumāfrikas Zanzibārā dzimušais Fredijs Merkūrijs (īstajā vārdā Faruhs Bulsara), ģitārists Braiens Mejs, basģitārists Džons Dīkons un bundzinieks Rodžers Teilors. 70. un 80. gados grupai bija superzvaigžņu slava, koncertos pulcējot pilnus milzu stadionus, taču slavas zenītā grupai 1986. gadā nācās izbeigt koncertēšanu sakarā ar nepārspējamā vokālista un šovmena Fredija Merkūrija saslimšanu ar AIDS, kas tobrīd nozīmēja nāves spriedumu. 1991. gada februārī izdoto albumu "Innuendo" Merkūrijs jau iedziedāja pēdējiem spēkiem un 24. novembrī nomira 45 gadu vecumā.

1992. gadā "Wembley" stadionā notika Merkūrija piemiņai veltītais labdarības koncerts, kurā piedalījās tādas zvaigznes kā Eltons Džons, "Guns'n'Roses", Deivids Bovijs, "Metallica", Džordžs Maikls un citi slaveni mūziķi. Visi ienākumi tika ziedoti cīņai pret AIDS, turklāt šis koncerts ir iekļauts Ginesa rekordu grāmatā kā "Lielākais rokzvaigžņu kopkoncerts".