foto: REUTERS/SCANPIX
Leģendārais režisors Vudijs Allens izglābis drauga dzīvību; kā rīkoties šādā ekstremālā situācijā?
Vudijs Allens ar sievu
Slavenības
2023. gada 23. maijs, 14:42

Leģendārais režisors Vudijs Allens izglābis drauga dzīvību; kā rīkoties šādā ekstremālā situācijā?

Jauns.lv

Par spīti cienījamam vecumam, leģendārais režisors Vudijs Allens var lepoties ar ātru reakciju un attapību — praktiskās zināšanas izrādījās izšķirošas viņa drauga dzīvības izglābšanā Ņujorkas restorānā.

Allens ar savu sievu Sun-Ji Previnu, advokātu Alanu Deršovicu un draugu Endrū Šteinu pusdienoja iemīļotajā itāļu restorānā, kad Šteins aizrijās ar cūkgaļas gabalu un sāka smakt.

Kamēr pārējie šausmās sastinga, 87 gadus vecais Allens neapjuka un, kā vēsta aculiecinieki, “ar apbrīnojamu spēku un enerģiju” veica drauga dzīvības glābšanai nepieciešamo Heimliha paņēmienu.

“Man kauns par to runāt, bet Vudijs tiešām man izglāba dzīvību,” izdevumam “Page Six” atzina Šteins. “Tā tiešām bija kā aina vienā no viņa filmām. Ja viņš nebūtu attapīgs, baidos, ka es nomirtu. Man jāpateicas viņam par savas dzīvības glābšanu.”

Vudijs Allens ar sievu Sun-Ji Previnu

gallery icon
18

Vudijam Allenam jau ir pieredze cilvēku dzīvības glābšanā analoģiskā situācijā. 1992. gadā viņš neļāva nosmakt bijušajam “Saturday Night Live” producentam Džīnam Dumanjanam, kurš restorānā aizrijās ar maizes gabalu. Šis incidents pat nokļuva “The New York Post” pirmajā lapā, un Dumanjans paziņoja, ka pēc notikušā abi kļuva par draugiem uz mūžu. Tas ir, līdz brīdim, kad Allens viņu iesūdzēja tiesā par daudzu miljonu dolāru piesavināšanos no viņa filmu ienākumiem.

Cik bīstama ir aizrīšanās?

Pēc Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) statistikas, ik gadu vairāki simti cilvēku aizrijas ar dažādiem svešķermeņiem, piemēram, pārsvarā aizrijas ar gaļu vai citiem pārtikas produktiem. Bieži aizrīšanās ir tik nopietna, ka jāsniedz atdzīvināšanas pasākumi, jo svešķermenis ir iekļuvis dziļi elpceļos, kā rezultātā, cilvēks pārstāj elpot.

Nereti NMPD mediķi saņem izsaukumus, kuros ir aizrijušies bērni. Visbiežāk šādi negadījumi notiek aizrijoties ar ēdienu, rīšanas traucējumu dēļ vai bērnam mutē iebāžot rotaļlietu vai kādu citu sīku detaļu, kas glabājas mājās un radījis bērnā interesi, piemēram, dāvanu iesaiņošanas materiāli, kancelejas preces.

Biežāk aizrijas bērni pirmajos dzīves gados, bāžot mutē dažādus priekšmetus. Paaugstināts aizrīšanās risks ir arī slimniekiem, kuriem ir rīšanas traucējumi, piemēram, pēc pārciesta insulta.

Kā palīdzēt cietušajam?

Gadījumā, ja nezināsi, kā sniegt palīdzību, izsaucot Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķu brigādi, zvanot uz 113, dispečercentra mediķi dos norādes un teiks priekšā, kā veikt atdzīvināšanas pasākumus, kamēr brigāde ir ceļā.

Pajautā vai cietušais ir aizrijies;

ļauj cietušajam svešķermeni atklepot pašam;

mudini cietušo klepot;

ja cietušais vairs nespēj runāt un aktīvi klepot (ja palīdzība jāsniedz bērnam, kas vecāks par vienu gadu, nostājies aiz bērna muguras uz ceļiem, lai nodrošinātu vienlīdzīgu auguma attiecību):

noliecot cietušā ķermeņa augšdaļu, uzsit 5 reizes starp lāpstiņām;

lieto Heimliha paņēmienu (5 reizes spēcīgi spied savu dūri starp nabu un krūtīm);

ja nepieciešams, turpini, pārmaiņus veicot sitienus starp lāpstiņām un Heimliha paņēmienu;

izsauc Neatliekamo medicīnisko palīdzību, zvani 113;

jāveic atdzīvināšanas pasākumi, ja nepieciešams.

Ņem vērā! Ja izmantots Heimliha paņēmiens, Neatliekamo medicīnisko palīdzību izsauc vienmēr, jo arī šķietami labvēlīgas norises gadījumā cietušā stāvoklis vēlāk var būtiski pasliktināties.