foto: AFP/Scanpix
Pasaules visvecākajam sunim - 31!
Bobi
Slavenības
2023. gada 12. maijs, 18:00

Pasaules visvecākajam sunim - 31!

Jauns.lv

Šonedēļ 31. gada jubileju Portugālē nosvinējis pasaulē vecākais suns Bobi, kurš Ginesa rekordu grāmatā iekļauts kā visu laiku visvecākais zināmais suns.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Tīršķirnes Rafeiru du Alentežu suns dzimis 1992. gada 11. maijā, un visu dzīvi viņš pavadījis ar Koštu ģimeni lauku ciematā Konkeirušā netālu no Leirijas. Rafeiru du Alentežu ir mājlopu sargsuņu šķirne, kuru vidējais paredzamais dzīves ilgums ir 12 līdz 14 gadi.

Bobi ir pārspējis gandrīz gadsimtu senu rekordu - iepriekšējais visu laiku vecākais suns, Austrālijas ganu suns Blūijs (1910-1939), nodzīvoja 29 gadus un piecus mēnešus.

Bobi bijis viens no četriem kucēniem metienā. "Man bija astoņi gadi," stāsta 38 gadus vecais Leonels Košta. "Mans tēvs bija mednieks, un mums vienmēr bija daudz suņu."  Leonels uzskata, ka mīluļa vecuma "atslēga" ir mierīgā vide tālu no pilsētām. Bobi māte Gira nodzīvojusi līdz 18 gadu vecumam. Bobi nekad nav bijis pieķēdēts vai turēts pavadā un vienmēr baudījis brīvu klejošanu pa mežiem un lauksaimniecības zemēm, kas ieskauj Koštu ģimenes māju.

Par godu sava mīluļa dzimšanas dienai Leonels sestdien sarīkos vērienīgu ballīti, uzaicinot vairāk nekā 100 viesu, turklāt atlidos arī Bobi ārzemju fani.

Leonels raksturo Bobi kā "ļoti sabiedrisku", jo viņš uzaudzis kopā ar daudziem citiem dzīvniekiem. Tiesa, vecumdienās Bobi vairs nav tik liels piedzīvojumu meklētājs. Pārvietošanās kļuvusi apgrūtinoša, tāpēc viņš lielākoties pavada laiku, laiskojoties pagalmā ar saviem četriem kaķu draugiem.

Bobi nekad nav sirdzis ar nopietnām kaitēm. Veterinārajā klīnikā viņš nokļuvis tikai 2018. gadā, kad elpošanas traucējumu dēļ zaudēja samaņu.

Kas attiecas uz viņa diētu, Bobi vienmēr esot ēdis "cilvēku pārtiku". "Ko mēs ēdam, to ēd arī viņš," stāsta Leonels. Viņš uzskata, ka arī tas ir ievērojami veicinājis Bobi ilgmūžību. "Starp bundžu dzīvnieku barības vai gaļas gabalu Bobi nevilcinās un izvēlas mūsu ēdienu." Pirms tam gan ēdiens tik izmērcēts ūdenī, lai izskalotu garšvielas. Tāpat Bobi dzer daudz ūdens - ap litru dienā.

“Bobi ir īpašs, jo skatīties uz viņu nozīmē atcerēties arī cilvēkus, kuri bija daļa no mūsu ģimenes un diemžēl vairs nav ar mums, piemēram, manu tēvu, brāli vai vecvecākus, kuri jau ir atstājuši šo pasauli. Bobi pārstāv šīs paaudzes," stāsta suņa saimnieks.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās