NBS komandieris Kalniņš par gadu kara zīmē: “Nevar būt neitrāli tad, kad slepkavo tev blakus”
Raidījuma vadītāja Inese Vaikule un NBS komandieris Leonīds Kalniņš.
Slavenības
2023. gada 27. februāris, 18:26

NBS komandieris Kalniņš par gadu kara zīmē: “Nevar būt neitrāli tad, kad slepkavo tev blakus”

Jauns.lv

Pagājis gads kopš kara sākuma Ukrainā. “Radio SWH” raidījumā “Ar dziesmu par dzīvi” viesojas Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris, ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš, kurš dalās savās atmiņās par to, kāds bija viņa un Latvijas armijas virspavēlniecības rīts pirms gada, 24. februārī. Tāpat viņš atklāj savas pārdomas, ko esam iemācījušies un kāds noskaņojums ir tagad.

Raidījuma vadītājai Inesei Vaikulei Kalniņš atzīst, ka 24. februāra rīts viņam asociējas ar emocionālu sprādzienu. “Īstenībā jau vairākus mēnešus mēs gaidījām. Lielākā mērā mums bija daudz vairāk informācijas nekā plašai sabiedrībai, bet bija milzīga cerība, kā visiem, tai skaitā arī man, ka tomēr tas nenotiks, ka uzvarēs veselais saprāts,” saka komandieris, “Diemžēl iesākās milzīga trāģēdija 21. gadsimtā, kura bija izraisīta ar absolūtu despotismu, alkatību un absolūtu nehumānu rīcību no vienas valsts puses.”

Kalniņš norāda, ka praktiski neviens nav ticējis, ka kaut kas šads vispār varētu notikt mūsu laikmetā, Eiropā, kur lielā mērā ir civilizētas attiecības starp tautām, caur etniskām grupām, valstu valdībām. “Tas ir noticis, un tā ir traģēdija. Es domāju – ne tikai tādā plašā literārā jomā, tā ir traģēdija katra cilvēka iekšienē, domāšanā, saprātā,” viņš piebilst. Taujāts par to, ko šis gads ir iemācījis mums pašiem un kādas ir sajūtas tagad, Kalniņš uzskata, ka cilvēki ne tikai Latvijā, Eiropā, bet visā pasaulē, sākuši daudz augstāk novērtēt to, kas viņiem ir.

“Demokrātijas sasniegumi, tās vērtības, kur viņi dzīvo, – ļoti lielā labklājībā, salīdzinot ar Ukraiņu tautu. Neskatoties uz milzīgām grūtībām, viņi neatsakās karot par savu valstiskumu. Mēs redzējām, kā īstenībā polirizējās attieksme, un cilvēki tagad arvien mazāk un mazāk pasaka, ka viņi ir neitrāli. Nevar būt neitrāli tad, kad slepkavo tev blakus. Tev ir jāieņem viena vai otra pozīcija un jānostājas,” uzskata Kalniņš. Vēl viņš atzīmē rūdījumu politiskajā attieksmē pret kara darbību kā tādu – ticība Ukrainai ir uzplaukusi, un tiek pieņemti vienprātīgi lēmumi atbalsta nodrošināšanai.