foto: Publicitātes foto
No tvīda žaketēm līdz ādas jakām - kā mainījies detektīvseriālu varoņu stils
Kadrs no populārā seriāla "Kāsla metode".
TV
2023. gada 28. janvāris, 07:42

No tvīda žaketēm līdz ādas jakām - kā mainījies detektīvseriālu varoņu stils

Jauns.lv

Spraigi notikumi, sarežģītas izmeklēšanas, neapšaubāmi, ir galvenais, kas piesaista seriālu skatītājus, taču ne mazāk interesanti ir vērot arī to, kā gadu gaitā mainās galveno sieviešu lomu izpildītāju stils.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Seriālu veidotāji kopā ar stilistiem, protams, strādā pie tā, lai detektīvseriālu varoņu vizuālais tēls maksimāli atbilstu lomas raksturojumam. Tas gan ne vienmēr nozīmē, ka ekrānā redzamais apģērbs ir tas, ko valkātu īstas drošībsargājošo iestāžu darbinieces reālajā dzīvē.

Izmeklētāju darba ikdiena pieprasa funkcionālu un ērtu apģērbu. Galu galā viņu ikdienā paiet gan noziegumu vietās, kur ir asinis un netīrumi, gan nopratinot lieciniekus un upurus, kas nozīmē biežu pārvietošanos ar auto.

Kanāli FOX un “Fox Life” piedāvā ieskatīties, kā mainījies divu iemīļotu detektīvseriālu varoņu ārējais izskats gadu gaitā!

Kāsla mūzas pārvērtības

Populārā seriāla “Kāsla metode”, kas skatāms darbdienās plkst. 22.00 kanālā “Fox Life”, galvenā varone ir Stanas Katičas attēlotā Keita Beketa. Viņa ir Ņujorkas policijas detektīve, kas kopā ar kolēģiem atklāj slepkavības. Viņa ir arī populārā rakstnieka Ričarda Kāsla mūza.

Pirmajā sezonā Keitas frizūra bija īsi, sarkanā tonī krāsoti mati līdz pleciem. Beketa valkāja lietišķa stila kostīmus ar baltiem krekliem. Arī viņas grims bija minimāls – acu zīmulis un mazliet skropstu tušas. No malas skatoties, varēja teikt, ka ārējais izskats Beketai nebija īpaši svarīgs.

foto: Publicitātes foto

Otrās sezonas sākumā Keitas mati bija kļuvuši garāki un ar stilistu palīdzību nokrāsoti brūnā tonī ar dažām gaišākām šķipsnām. Arī viņas ģērbšanās stils bija kļuvis mazliet brīvāks, tomēr viņa joprojām pieturējās pie iemīļotajiem lietišķajiem kostīmiem.

foto: Publicitātes foto

Trešajā sezonā aktrises mati bija vēl nedaudz tumšāki, arī grims bija vairāk pieskaņots jaunajai matu krāsai. Detektīves ģērbšanas stils palika gandrīz nemainīgs.

foto: Publicitātes foto

Ceturtajā sezona Keita beidzot ieguva tēlu, kuru saglabāja līdz pat pēdējām sērijām. Gari, ieveidotiem viļņainiem matiem ar izbalinātām šķipsnām. Arī viņas garderobē bija notikušas acīmredzamas izmaiņas. Detektīve sāka valkāt lietusmēteļus, ādas jakas un stilīgas žaketes. Acu grims kļuva vēl spilgtāks, izceļot viņas skaistās acis.

Interesanti, ka piektajā un sestajā sezonā stilisti nedaudz eksperimentēja ar Beketas matu krāsu, padarot tos  gaišākus. Keitas ģērbšanās stils kļuva vēl sievišķīgāks un garderobē parādījās arī košas krāsas apģērbi. Skatītāji varēja redzēt detektīvi ekrānos gan tunikās un satīna blūzēs, gan kleitās un brīva stila T-kreklos savienojumā ar piegulošiem džinsiem un citām, līdz šim neierastām drēbēm.

foto: Publicitātes foto

Pēdējās divās sezonās ir Beketas izkoptā stila paraugstunda – gari, lokaini mati, košas ādas jakas un oriģināli pusmēteļi, kā arī pieguļoši džinsi. Astotajā sezonā skatītāji arī biežāk varēja redzēt Keitu ar viņās stilam nepierastu frizūru – mati, kas savākti copē.

Daudzi “Kāsla metodes” skatītāji pamanījuši, ka teju visās epizodēs Keitai kājās ir apavi ar ļoti augstiem papēžiem. Reālajā dzīvē policiste diez vai spētu dzīties pakaļ noziedzniekiem, bet ekrāna varonei, jāsaka, tas itin labi padevās!

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Viens no skaidrojumiem šādai apavu izvēlei ir tas, ka aktrises partneris Natans Filjons, kurš tēloja Kāslu, ir diezgan garš – ap 190 centimetriem, savukārt Katiča, kas tēloja Beketu, ir 175 centimetrus gara. Tikai pateicoties augstajiem papēžiem un vizuāli samazināto augumu starpību, abi varoņi harmoniski izskatījās kadrā.

Starp citu, Beketas tēls ir tik populārs un iemīļots, ka viņa ir vairākkārt iekļauta dažādos seriālu topos. Viņas tēlotā Keita Beketa ir iekļauta TOP50 iemīļoto TV sieviešu personāžu pēc kultūras portāla “AfterEllen.com” versijas sarakstā. Savukārt prestižais žurnāls “Radio Times” iekļāvis viņu labāko stipro sieviešu personāžu listē. Tikmēr žurnāls “TV Guide” uzskata, ka viņa ir pelnījusi vietu starp seksīgākajām noziegumu apkarotajām.

Jāatzīmē arī, ka Beketas lomas atveidotāja, aktrise Stana Katiča tikusi nominēta un ieguvusi vairākas balvas par savu sniegumu aktierspēlē. Piemēram, 2009. gadā viņa uzvarēja “Satellite Awards” nominācijā “Labākā aktrise dramatiskajā seriālā”, bet 2012. gadā ieguva “Prism” balvu par labāko tēlojumu kādā dramatiskajā epizodē.

Temperances Brenanas stila evolūcija

Seriāla “Nozieguma skelets”, kas skatāms darbadienās kanālā FOX, galvenā varone ir antropoloģe  Temperance Brenana. Viņas apģērba izvēle diezgan lielā mērā atspoguļo to, ko viņas varone piedzīvo konkrētajā laika posmā.

Pirmajā sezonā viņas stilu trāpīgi raksturoja kolēģis, nosaucot to par “eko cīnītājas” apģērbu. Emīlijas Dešanelas spēlētā Temperance deva priekšroku platiem džinsiem vai melnām biksēm, kuras viņa papildināja ar T-krekliem vai lietišķiem krekliem ar garām piedurknēm. Dažreiz viņu varēja redzēt arī “bohēmas” stila garajos svārkos un trikotāžas topos.

foto: Publicitātes foto

Viņas pusgarie mati vienmēr izskatījās dabiski, savukārt grims ieturēts neitrālos toņos. Tas viss lieliski piestāvēja viņas raksturam – Brenana jebkurā brīdī būtu gatava lidot uz Āfriku, lai trīs mēnešus sijātu smiltis, meklējot kaulus. Ar šādu ģērbšanās stilu viņa varētu iederēties arī jebkurā amerikāņu koledžas pilsētiņā.

Otrajā sezonā stila ziņā nekas daudz nemainījās, tikai apģērbs kļuva nedaudz pieguļošāks. Mati joprojām palika viļņaini un izskatījās frizieru neskarti. Arī grims joprojām palika diezgan neitrāls, taču acu zīmulis un skropstu tuša pamazām kļuva par viņas vizuālā tēla pamatelementiem. Izņēmums bija amizantā situācijam kurā Brenana ļāvās, lai Būts apģērbj viņu!

Trešajā un ceturtajā sezonā Temperances mati kļuva taisnāki un viņa bieži bija redzama figūrai komplimentējoša piegriezuma bikškostīmos. Grims, īpaši ceturtajā sezonā, kļuva izteiksmīgāks un “glamūrīgāks”.

foto: Publicitātes foto

Seriāla piektajā sezonā viņas ģērbšanas stilā bija redzamas spilgtas pārmaiņas. Temperance no tipiskās zinātnieces bija kļuvusi par elegantu un stilīgu sievieti.

foto: Publicitātes foto

Antropoloģe nu bieži bija redzama sievišķīgās kleitās un blūzēs, kas ievērojami izcēla viņas dekoltē zonu. Taču nākamajā, sestajā sezonā, Brenana jau atkal bija atpakaļ lietišķajos kostīmos un pogājamos kreklos. Viņas stils  palika formāls un utilitārs.

foto: Publicitātes foto

Nākamajās sezonās stilisti eksperimentēja ar galvenās varones vizuālo tēlu - viņa bija redzama gan kleitās, gan bikškostīmos. Taču ir viena lieta, kas palika nemainīga visu sezonu garumā – Temperance nebija iedomājama bez kaklarotām.

foto: Publicitātes foto

Pirmajās sezonas tās bija īpaši pamanāmas uz pieticīgo apģērbu fona, bet gadu gaitā tās kļuva aizvien elegantākas!

foto: Publicitātes foto

Par Brenanas lomu Emīlija Dešanela bija vairākkārt izvirzīta “People Choice Awards”, “Teen Choice Awards” un citu prestižu balvu nominācijām.