foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Kas ir un ko dara Rīgas pirmā lēdija Ilze Paidere-Staķe?
Fotogrāfiem Staķu pāris uzsmaidīja vien pērnajā ziemā, kad sejas bija zem maskām, apmeklējot Ukrainas atbalstam veltīto pasākumu Mežaparkā.
Slavenības
2023. gada 3. februāris, 06:36

Kas ir un ko dara Rīgas pirmā lēdija Ilze Paidere-Staķe?

Žurnāls "Kas Jauns"

Rīgas mēra Mārtiņa Staķa laulātā draudzene Ilze Paidere-Staķe, šķiet, norobežojas no vīra amata un oficiālos pasākumos piedalīties gandrīz vienmēr atsakās. Kā norāda žurnāls "Kas Jauns", tikai retu reizi sieva vīram ir līdzās, kad Staķis apmeklē kādu kultūras notikumu. Kāpēc tā?

Iepriekšējie Rīgas pašvaldības vadītāji savas sievas neslēpa, kopā ar kundzēm bija neiztrūkstoši viesi kā oficiālos galvaspilsētas pasākumos, tā dažādos ar mākslu, sportu un mūziku saistītos notikumos.

Iepriekšējā Rīgas domes priekšsēdētāja Nila Ušakova un viņa dzīvesbiedres Ivetas Strautiņas-Ušakovas mīlas dzīvei visa Latvija pat guva iespēju dzīvot līdzi kā seriālā. Sākot ar darbavietā uzplaukušajām jūtām, sākotnēju dienesta romāna noliegšanu, pēc tam turpinot ar lepnām kāzām, dēla Toma nākšanu pasaulē un kopīgajiem pārdzīvojumiem, kad ģimenes mājoklī KNAB pēkšņi veica kratīšanu. Ušakovu pāris, bieži mīlīgi sadevies rokās, bija it visur – Rīgas svētkos, Operas pirmizrādēs, "Jaunā viļņa" festivālā Jūrmalā, Saeimas vēlēšanu naktī, Lielajā talkā, rokkoncertos, viesojoties dzīvnieku patversmē un tā tālāk.

KNAB veic kratīšanu Ušakova mājvietā Mežaparkā

gallery icon

Un pēc apprecēšanās toreizējā Rīgas pirmā lēdija absolūti nevairījās no popularitātes, gluži pretēji – viņa iziešanas reizēs pat ļoti labprāt pozēja fotogrāfiem, gan demonstrēdama žilbinošo smaidu, gan atrādīdama stilīgo garderobi, gan arī labprāt padalīdamās viedoklī par dažādām sabiedrības norisēm.

40 spilgti kadri Nila Ušakova dzīvē

gallery icon

Veiksmīga biznesā, vērtīga, motivējot jauno paaudzi

Ar tagadējā Rīgas mēra Mārtiņa Staķa sievu Ilzi Paideri-Staķi ir pavisam pretēji – viņa no uzmanības, var teikt, bēg kā no uguns. Mēra kundzes statuss viņu absolūti neinteresē, un tālab nekādās pašvaldības “spalvu pucēšanas” aktivitātēs viņa vispār nepiedalās. Kāpēc? Jo cilvēkam ir citas prioritātes – viņa ir gana aizņemta ar to, ko pati dara. Un Staķa kundze ir patiešām darītāja ar lielo burtu, jo līdztekus pagūst savas zināšanas, dotības un prasmes likt lietā gan kā vienīgā valdes locekle uzņēmumā SIA "Innocent Coffee Masters" (šī firma pieder citam uzņēmumam, kura viena ceturtdaļa pieder Mārtiņam Staķim – KJ), gan vadot biedrību "MOT Latvija" (MOT ir programma skolēniem dzīvotprasmes apguvei). Darbības gados biedrības aktīvisti Paideres-Staķes vadībā ir sarīkojuši neskaitāmus pasākumus un motivējuši, iedrošinājuši un iedvesmojuši daudz jauniešu, kas nu ar lielāku pārliecību, zināšanām un plašāku pasaules redzējumu ies tālāk savā dzīvē un dosies pretī mērķiem un sasniegumiem.

foto: LETA
Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis (no kreisās), Rīgas domes priekšsēdētāja dēls Lūkass Staķis, kundze Ilze Paidere-Staķe un diriģents Ints Teterovskis piedalās pasākumā Doma laukumā, kurā iededz vienu no Rīgas galvenajām Ziemassvētku eglēm.

Pirms dažiem mēnešiem gan soctīklos Ilze Paidere-Staķe publiskojusi sludinājumu, ka viņas vadītā biedrība ir jauna vadītāja meklējumos. Solīta tiek pieklājīga alga 1800 eiro (bruto) apmērā, taču arī prasības, kas atbilstu līdzšinējās vadītājas uzstādītajai latiņai, ir gana augstas: vadības pieredze, izpratne par izglītības sistēmu, līderība, emocionālā inteliģence, spēja reprezentēt organizāciju publiskajā telpā, biznesa un sadarbības partneriem, tostarp skolām, pašvaldībām, ministrijām. Norādīts, ka tiek meklēta uz risinājumiem orientēta personība, kas spēj pārliecinoši uzstāties, pieņemt dažādus viedokļus un darboties strukturēti, jo darbs ir ļoti dinamisks un pieprasa ātri reaģēt dažādos darbības laukos. Tāpat jābūt arī augstai stresa noturībai un spējai noteikt prioritātes. “Dāsnums un spēcīga misijas apziņa noteikti ir MOT vadītāja DNS,” vēstīts biedrības paziņojumā. Kā viens no amata galvenajiem uzdevumiem minēta arī finansējuma piesaiste, un te nu jaunpienācējam varētu būt ievērojams izaicinājums, jo Ilzes Paideres-Staķes līdzšinējo veikumu varētu būt pagrūti “pārsist”. Piemēram, franšīze "Narvesen" pērn biedrību "MOT Latvija" atbalstījusi ar vairāk nekā 20 395 eiro lielu ziedojumu, un kopā ar iepriekš piešķirtajiem ziedojumiem MOT programmas atbalstam Narvesen ziedotā summa sasniegusi vairāk nekā 220 tūkstošus eiro, vēsta ieraksts biedrības "MOT Latvija" "Facebook" profilā.

Kā jaušams pēc publiski pieejamajās informācijas, Ilze Paidere-Staķe ar stingru roku un vērienu darbojas arī iepriekš pieminētā uzņēmuma SIA "Innocent Coffee Masters" valdē. Par to liecina Lursoft datu bāzē atrodamā informācija gan par firmas apgrozījumu, gan valstij nomaksātajiem nodokļiem. Kamēr dati par 2022. gada pārskatu vēl nav iesniegti, 2021. gada cipari ir cienījami: apgrozījums bijis teju pusmiljons eiro (494 813 eiro), peļņa mērāma 39 063 eiro, nodokļos valstij veiktie maksājumi sasnieguši 143,33 tūkstošus eiro.

foto: LETA
Četrus gadus Ilze Paidere-Staķe vadīja Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri. Šis viņas karjerā bija publiskākais periods.

Brīvi pārvalda piecas valodas

Uzrunāta pastāstīt par savu nodarbošanos uzņēmējdarbībā un jauniešu organizācijā, Ilze Paidere-Staķe atbild laipni, taču no komentāru sniegšanas atsakās. Šis neesot intervijām piemērots laiks un pārāk daudz negāciju valdot visapkārt, viņa paskaidro.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Pērn rudenī Staķu pāris ar dēliem devās pabaudīt Shipsea koncertu Dailes teātrī. Pozēt fotogrāfiem mēra kundze strikti atteicās.

Informāciju, ko par sevi vēlējusies publiskot, Paidere-Staķe gan kā biedrības, gan kā programmu vadītāja izklāstījusi "MOT Latvija" mājaslapā. Tur teikts, ka Ilze izglītību ieguvusi Latvijas Kultūras akadēmijā un Hamburgas Teātra un mūzikas augstskolā, viņai ir profesionālais grāds kultūras menedžmentā. “Brīvi pārvalda piecas valodas, bet lielākais talants ir komunikācijas un vadības prasmes, strukturēta domāšana un fokuss uz pozitīvo. Mūziķu koncertdzīves organizācija, koncertu un festivālu producēšana, Nacionālā simfoniskā orķestra vadība un ģimenes kafijas biznesa uzraudzība bija Ilzes darba kārtībā līdz 2016. gada braucienam uz MOT dzimto Tronheimu (Norvēģijā – KJ). Lai arī joma pilnīgi sveša, detaļas tikai viegli nojaušamas, bet darbības apjoms pilnībā nezināms, MOT ideja un vēstījums uzrunāja, un Ilze teica JĀ!

Cilvēciskas attiecības ir stūrakmeņi civilizētai sabiedrībai, tāpēc Ilze rosina mums katram apzināti censties pastāvīgi attīstīt un kopt mūsu individuālo cilvēcību un attiecības ar apkārtesošajiem. Un pielikt visas pūles, lai cilvēcību izkoptu arī mūsu jauniešos. Par siltāku, atvērtāku un drošāku sabiedrību, par stipru jaunatni, kas iekļauj ikvienu!” šāds apraksts raksturo Ilzi Paideri-Staķi.

Mīlestība no skolas sola

Pērn vasarā apritēja 18 gadi, kopš Ilze un Mārtiņš apprecējās. Abu ģimenē aug divi dēli, padsmitgadnieki Edvards un Lūkass, kuri mācās Rīgā un nopietni nodarbojas gan ar mūziku, gan sportu.

Kā savulaik Mārtiņš Staķis atklāja intervijā "OK!", sievu Ilzi viņš noskatīja skolā Tukumā. Abi nākuši no kaimiņu pagastiem, taču sēdējuši vienā skolas solā. “Viņa bija skaistākā meitene skolā! Tur nebija nekādu šaubu! Bet, kāpēc Ilze izvēlējās tieši mani, to nu gan nezinu,” atzinās Mārtiņš, izstāstot itin neticamu stāstu, kā abi apprecējušies: “Mēs tiešām sēdējām vienā solā, un, vidusskolu beidzot, sieva aizbrauca uz Vāciju. Apprecējāmies pēc desmit gadiem, un mūsu kāzās draugi parādīja līgumu, kuru mēs ar Ilzi bijām parakstījuši vidusskolā. Atcerējāmies, ka vienā ballītē tiešām uztaisījām līgumu – ja es un mana sieva desmit gadu laikā neatradīs sev ko labāku, tad mums ir jāapprecas. Un mēs tieši tā izdarījām, lai arī bijām aizmirsuši par tādu līgumu! Tagad šis līgums joprojām mums ir mājās, un katru gadu kāzu jubilejā mēs to pagarinām uz vienu gadu.”

Staķu ģimenes ikdiena rit Rīgā, bet atpūšas viņi savās lauku mājās dzimtajā Tukuma pusē, Milzkalnē.