Mūžībā aizgājusi deviņdesmito gadu supermodele Tatjana Patica
foto: ©20thCentFox/Courtesy Everett Collection/ Vida Press
Tatjana Patica 1993. gadā
Slavenības

Mūžībā aizgājusi deviņdesmito gadu supermodele Tatjana Patica

Jauns.lv

Trešdien, 56 gadu vecumā no krūts vēža mirusi deviņdesmito gadu supermodele un dzīvnieku aizsardzības aktīviste Tatjana Patica.

Mūžībā aizgājusi deviņdesmito gadu supermodele Tat...
foto: /All Over Press/Vida Press/ Vida Press
Tatjana Patica 2015. gadā
Tatjana Patica 2015. gadā

Vācijā dzimušās un Zviedrijā uzaugušās Paticas pirmie panākumi modeles karjerā bija jau astoņdesmitajos gados, parādoties uz “Vogue” un citu modes žurnālu vāka. Vācu modes fotogrāfs Pēters Lindbergs, ar kuru Patica sadarbojās vairākus gadu desmitus, 1990. gada britu “Vogue” žurnāla vākam radīja Paticas slavenāko fotoattēlu, kurā viņa pozē ar citām savas paaudzes supermodelēm Kristiju Tērlingtoni, Sindiju Kraufordi, Naomi Kempbelu un Lindu Evandželistu. Šis attēls atstāja tādu iespaidu uz tolaik solo karjeru uzsākušo Džordžu Maiklu, ka viņš uzaicināja Paticu filmēties savas dziesmas “Freedom! '90” klipam.

“Tatjana vienmēr bija Eiropas šika simbols, gluži kā Romijas Šneideres un Monikas Viti apvienojums,” paziņoja “Vogue” redaktore Anna Vintūra. “Viņa bija daudz mazāk pamanāma, salīdzinot ar savām kolēģēm — viņa bija noslēpumaināka, nobriedušāka, nesasniedzamāka, un tam bija savs šarms.”

Kamēr citas supermodeles mīlēja gozēties slavas saulītē, Patica deva priekšroku neuzkrītošākai dzīvei, baudot dabu un aktīvi sniedzot savu artavu dzīvnieku aizsardzībā. 2021. gada intervijā Meksikas žurnālam “Milenio” modele stāstīja par savu iesaistīšanos savvaļas zirgu aizsardzībai paredzēto tiesību aktu izstrādē Kalifornijā. Karjeras pēdējās desmitgadēs viņa rūpīgi izvēlējās projektus, lai varētu, kā pati izteikusies, apvienot modeles darbu ar dabas un dzīvnieku aizstāves aicinājumu.

Pēdējo reizi uz Patica kā modele piedalījās 2019. gada februārī Milānas modes nedēļas ietvaros notikušajā “Etro” skatē.