foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Kā pēc aktīvās politikas dzīvo Laimdota Straujuma?
Kopš Laimdota Straujuma ir prom no aktīvās politikas, viņa ir gluži kā no jauna piedzimusi un kļuvusi par smaidīgu, starojošu un enerģijas pilnu sievieti. Ierodoties uz Latvijas Republikas proklamēšanas 104. gadadienai veltīto svētku koncertu, ekspremjere bija lieliskā formā.
Slavenības
2022. gada 11. decembris, 06:34

Kā pēc aktīvās politikas dzīvo Laimdota Straujuma?

Jauns.lv

Kopš aizgājusi no aktīvās politikas, ekspremjere Laimdota Straujuma (71) sievišķīgi atplaukusi un kļuvusi jauneklīgāka, un beidzot var veltīt laiku sev un sešiem mazbērniem.

Kā raksta žurnāls "Kas Jauns", Laimdotas Straujumas pamatnodarbošanās šobrīd saistīta ar izglītību, proti, viņa ir Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes (bijušās Latvijas Lauksaimniecības universitātes) padomes priekšsēdētāja.

Sarunā ar "Kas Jauns" kādreizējā Ministru prezidente atklāj, ka joprojām ir arī sabiedriski aktīva. Viņa nesen apmeklēja Latvijas Nacionālajā teātrī notiekošo Latvijas Republikas proklamēšanas 104. gadadienai veltīto svētku koncertu, kā arī svinīgo koncertu "Turpinājums. Mūsu balsis", kas bija veltīts Saeimas simtgadei.

Viesi ierodas uz Saeimas simtgades jubileju

Latvijas Nacionālajā teātrī ceturtdien, 27.oktobrī, notika svinīgs koncerts “Turpinājums. Mūsu balsis”, kas veltīts Saeimas simtgadei. Koncertu atklāja Saeimas priekšsēdētāja Ināra ...

gallery icon
45

Laikā, kad notiek jaunās valdības izveide, žurnāls vaicāja Laimdotai Straujumai, vai arī viņai nav nostalģijas un vēlmes atgriezties valdībā. Viņa skaidro, ka nostalģisku sajūtu neesot. “Ar kolēģiem no "Vienotības" jau tāpat reizēm tiekos. Pirms vēlēšanām piedalījos partijas programmas rakstīšanā par lauku sadaļu,” viņa piebilst. Tāpat esot arī liels prieks satikt citus kolēģus. “Valsts svētku koncertā parunājos ar bijušajiem premjeriem,” tā Straujuma un piebilst, ka atgriezties politikā gan vairs nevēlas. “Manuprāt, kas ir izgājis no aktīvās politikas, tas vairs negrib tajā atgriezties. Lai gan ir arī gadījumi, kad atgriežas. Viss, protams, atkarīgs no vecuma. Ziniet, nevar iekāpt otrreiz tajā pašā upē. Ir jāapzinās savs laiks, un ir jaunie, kas nāk ar savu enerģiju.

foto: Publicitātes
Šobrīd Laimdota Straujuma ir Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes (bijušās Latvijas Lauksaimniecības universitātes) padomes priekšsēdētāja (attēlā centrā).

Es šobrīd esmu apmierināta ar to, ko daru Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātē kā padomes priekšsēdētāja. Manuprāt, manas zināšanas noder universitātei. Padomes priekšsēdētāja pienākumi nav tikai vienreiz mēnesī aizbraukt uz universitāti. Roka visu laiku jātur uz pulsa un jāorganizē sanāksmes un padomes sēdes. Mēs tomēr esam pieņēmuši lēmumu, ka Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāte ir vadošā Baltijas valstīs, tāpēc ir jāstrādā un jākustas. Tāpat arī piedalos dažādos citos pasākumos,” viņa atklāj.

Izsakot Laimdotai Straujumai komplimentu, ka beidzamās fotogrāfijās viņa izskatās kā jauna un starojoša sieviete, viņa pateicas par komplimentu un piebilst: “Bet jūs jau zināt, cik man patiesībā ir gadu. Taču jāteic, man tiešām klājas labi. Redziet, tie amati, kuros savulaik darbojos, prasīja ļoti lielu enerģiju un iekšējo spēku. Jo tajos amatos jau pamatā dzīvo negācijās, un pienāk laiks, kad vairs šīs negācijas negribas.”

foto: LETA
Svinīgajā koncertā "Turpinājums. Mūsu balsis", kas bija veltīts Saeimas simtgadei, Laimdota Straujuma ar bijušajiem kolēģiem.

Ekspremjere atzīst, ka tagad esot arī vairāk laika savai privātajai dzīvei un ģimenei. “Reizēm ir jāpalīdz mazbērniem kā šoferim. Man ir seši mazbērni, un vienmēr kāds kaut kur ir jāaizved. Viņi jau man ir lieli, bet tāpat reizēm ir jāaizved uz un no skolas.

Tagad arī varu vairāk laika veltīt sev un atgūt nokavēto, piemēram, lasīt grāmatas, jo agrāk, kad biju aktīvajā politikā, tam nepietika laika.

Vēl ir kāda būtiska lieta, kam esmu pievērsusies. Esmu sākusi pētīt savu dzimtas koku. Ik pa brīdim piesēžos pie tā izveides, lai mani bērni, mazbērni un mazmazbērni atcerētos mūsu dzimtu. Nožēloju, ka savam vectēvam daudzas lietas neizprasīju, tagad līdz ar to ir garāks ceļš ejams, lai iegūtu vajadzīgo informāciju. Vēl nevaru pat pateikt, kad pabeigšu izzināt savas dzimtas koku – jo vairāk rocies, jo dziļāka izpēte, parādās dažādi jautājumi un jābrauc uz arhīviem meklēt informāciju. Ir interesanti,” viņa atklāj.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Kopš Laimdota Straujuma ir prom no aktīvās politikas, viņa ir gluži kā no jauna piedzimusi un kļuvusi par smaidīgu, starojošu un enerģijas pilnu sievieti. Ierodoties uz Latvijas Republikas proklamēšanas 104. gadadienai veltīto svētku koncertu, ekspremjere bija lieliskā formā.

Sarunas nobeigumā Straujuma teic, ka novēl "Kas Jauns" lasītājiem enerģiju, spēku un dzīvotprieku: “Lai mums izdodas visiem kopā pārvarēt šos ne tik vienkāršos laikus, kas šobrīd ir!”

Parlamentā atvadās no bijušās premjeres Laimdotas Straujumas

2016. gada 11. februārī jau pērn demisionējušo Laimdotas Straujumas valdību nomainīja Māris Kučinskis ar savu izveidoto Ministru Kabineta sastāvu. Suminājumi ...

gallery icon
16