Oliņš pieceļas no ratiņkrēsla! Emocionālākais mirklis deju šovā. VIDEO. FOTO
Mārtiņš Oliņš pieceļas no ratiņkrēsla.
2015. gada 30. aprīlis, 08:45

Oliņš pieceļas no ratiņkrēsla! Emocionālākais mirklis deju šovā. VIDEO. FOTO

Jauns.lv

Aizvadītais šovs “Dejo ar zvaigzni 4” bija visdažādāko emociju pilns. Taču visemocionālākais un pat arī neticamākais mirklis tika piedzīvots šova fināla raidījumā. Lūk, tas ir!

Biznesa analītiķis Mārtiņš Oliņš jau 14 gadus nejūt sev kājas – viņš pārvietojas ratiņkrēslā. Taču tas netraucēja 30 gadus vecajam puisim piedalīties deju šovā. Un ne tikai piedalīties, bet, dejojot pārī ar Latvijas čempioni Latīņamerikas dejā pieaugušo grupā Ilzi Jankovsku, viņš iekļuva finālā un izcīnīja trešo vietu!

„Dejojot aizmirstu, ka esmu ratiņkrēslā. Iestājas cita dimensija, ir lidojums. Par ratiem atceros tikai brīdī, kad atsitu pirkstus vai uzberžu tulznas, kas sāp. Tad atgriežos realitātē. Šķiet, es varētu visu laiku dejot, esmu ar to pārņemts!” šova sākumā žurnālam “Kas Jauns” stāstīja Mārtiņš un piebilda: „Domāju, ka manā priekšnesumā vērtēs manu kustīgo daļu – rokas, galvu, emocijas. Kā spēju sevi parādīt. Ritmu. Spēli ar ratiem, lai mēs būtu un kustētos kā pāris.”

Par invalīdu viņš kļuva pirms 14 gadiem, 16 gadu vecumā. „Bija vasaras diena. Ar draugiem aizbraucām atpūsties pie jūras. Palūdzu, lai iedod izbraukt ar moci. Ātrums bija liels, virs 100 kilometriem stundā – lai labāk noturētos. Kad atbrīvoju vienu roku, lai atbīdītu cepures malu, kas slīdēja pāri acīm, ritenis smiltīs sagriezās, un es pārlidoju pāri stūrei. Man konstatēja mugurkaula lūzumu, un kopš tās dienas savas kājas nejūtu…,” notikušo žurnālam atstāstīja Mārtiņš.

Pēc tam viņam dzīvē bijuši drūmi dzīves periodi, kad nav zinājis, kā dzīvot tālāk un sevi savākt. Taču ticis uz kājām. Izmācījās par grāmatvedi, ieguva bakalaura grādu ekonomikā, tagad strādā bankā par biznesa analītiķi, kā arī vada pats savu grāmatvedības uzņēmumu.

Sešus gadus Oliņš aizrāvās ar ārmrestlingu, gūstot pirmo vietu Latvijā, sesto – Eiropā un piekto – pasaulē. Ar laiku atskārtis, ka šis sporta veids bojā veselību. „Katru reizi pirms sacensībām bija jānomet svars – kādi divi trīs kilogrami, lai noturētos savā svara grupā. Tas nebija viegli. Mokošas diētas, no kā rokām nebija spēka, un pēc tam svars atgriezās ar uzviju,” skaidroja Mārtiņš. Ārmrestlingu viņš aizstājis ar citām sportiskām aktivitātēm – lēcis ar gumiju, braucis ar ūdens un sniega motociklu un piedalījies maratonā. Pērn rudenī viņš pieveicis Valmieras maratona pilno distanci – 42 kilometrus! – un uz to pamudinājis arī kolēģus.

Pagājušajā gadā Mārtiņš Oliņš tika izvirzīts balvai Latvijas Lepnums 2014, un decembra nogalē to arī saņēma nominācijā “Caur ērkšķiem uz zvaigznēm”. „Mārtiņš ar savu nerimstošo entuziasmu, prieku un mīlestību gan pret apkārtējiem, gan darbu ir iedvesmas avots jebkuram bankas kolēģim,” vēstīja ieraksts balvas saņēmēja feisbuka profilā.

„Grūtības uztveru kā izaicinājumu, kas stiprina, liekot padomāt, kā tās pārvarēt,” intervijā “Kas Jauns” atzina Mārtiņš. Arī ikdienas dzīvē viņš iemācījies ar visu tikt galā pats. „Braucu ar mašīnu, gatavoju ēst, mazgāju dzīvokli. Varu kāpt arī pa kāpnēm, galvenais – lai ir margas.” Dejotājs toreiz žurnālam arī atklāj, ka spēj uzkāpt arī uz piekto (!) stāvu, kur bija ierīkota deju studija.

Kasjauns.lv/Foto: Toms Norde (TV3)