foto: ekrānuzņēmums no video
Vēl vienai izcilai gleznai nākas "nogaršot" klimata aktīvistu pagatavoto maltīti
Šoreiz aptraipīta Kloda Monē glezna
Trakā pasaule
2022. gada 23. oktobris, 20:15

Vēl vienai izcilai gleznai nākas "nogaršot" klimata aktīvistu pagatavoto maltīti

Jauns.lv

Klimata protestu uzmanības centrā šoreiz nokļuvusi franču gleznotāja Kloda Monē glezna no kolekcijas "Siena kaudzes". Vācijas vides aizsardzības grupas locekļi svētdien Potsdamas muzejā nomētājuši gleznu ar kartupeļu biezeni.

Vien deviņas dienas pēc identiska klimata aktīvistu "Just Stop Oil" akta Londonas Nacionālajā galerijā, divi aktīvisti no vācu organizācijas "Pēdējā paaudze" ienāca Barberini muzejā un aplēja Monē gleznu ar putru, pēcāk pielīmējot rokas pie sienas.

"Mēs piedzīvojam klimata katastrofu, un viss, no kā jūs baidāties, ir tomātu zupa vai kartupeļu biezenis uz gleznas. Ziniet, no kā es baidos? Es baidos, ka zinātne mums saka, ka mēs nespēsim pabarot savas ģimenes 2050. gadā," sacīja protestētāja. "Vai uz gleznas ir jāuzmet kartupeļu biezenis, lai jūs klausītos? Šī glezna nebūs nekā vērta, ja mums būs jācīnās par pārtiku. Kad beidzot sāksiet ieklausīties?"

Jānorāda gan, ka gleznai nav nodarīts nekāds kaitējums, jo šādi vērtīgi mākslasdarbi muzejos tiek izstādīti aiz aizsargstikla.

Zināms, ka pagājušajā gadā šī pati organizācija sarīkoja badastreiku pie Reihstāga ēkas Berlīnē, protestējot pret politiskas rīcības trūkumu saistībā ar klimata ārkārtas situāciju. Šī gada sākumā daži no organizācijas biedriem pielīmējās pie Vācijas noslogotākajām automaģistrālēm.

Jauns.lv jau ziņoja, ka vides aktīvisti 14. oktobrī Londonas Nacionālajā galerijā ar tomātu zupu aplēja Vinsenta van Goga gleznu "Saulespuķes".

Organizācija "Just Stop Oil" paziņojumā apliecināja,  ka divi protestētāji plkst.11 aplējuši gleznu ar "Heinz" tomātu zupu no divām bundžām, šādi pieprasot, lai Lielbritānijas valdība aptur visus jaunos naftas un gāzes projektus.