foto: REUTERS/SCANPIX
Nogalinātā Džordža Floida ģimenei sāp sirds! Vesta teiktais ir pretīgs, viņš atbildēšot tiesā
Roksija Vašingtone ar meitu Džiannu.
Slavenības
2022. gada 19. oktobris, 12:20

Nogalinātā Džordža Floida ģimenei sāp sirds! Vesta teiktais ir pretīgs, viņš atbildēšot tiesā

Jauns.lv

Sabiedrībai aizstāvot nežēlīgā policijas aizturēšanas operācijā mirušo afroamerikāni Džordžu Floidu, 2020. gada maijā ne tikai ASV, bet arī daudzviet citur pasaulē izcēlās protesti un vietām pat nemieri. Tagad Floida meitas māte Roksija Vašingtone ir iesūdzējusi tiesā reperi Kanju Vestu par viņa aplamajiem un melīgajiem izteikumiem, kurus viņš izteicis pagājušajā sestdienā podkastā "Drink Champs".

Mākslinieks apgalvoja, ka 46 gadus vecais vīrietis miris no narkotiku pārdozēšanas, nevis viņu nogalinājis policists. Intervija šobrīd jau ir izņemta no "YouTube".

Ģimenes juristu komandas paziņojumā presei Vesta komentāri tiek nodēvēti par "pretīgiem", piebilstot: "Dažiem vārdiem ir sekas, un Vesta kungam tiks likts to saprast".

Vašingtone ir iesūdzējusi reperi tiesā, pieprasot 250 miljonus ASV dolāru (254 miljonus eiro).

Viņa prasībā apgalvo, ka Vests sniedzis nepatiesus apgalvojumus par Džordžu, lai reklamētu savus zīmolus.

foto: AP/Scanpix
Amerikāņu reperis Kanje Vests.

Prasībā arī apgalvots, ka viņš komentārus izteicis, lai "palielinātu mārketinga vērtību un ieņēmumus sev un saviem biznesa partneriem".

Tāpat tiek norādīts, ka Floida meita tiek traumēta ar Vesta komentāriem, un viņš rada viņai nedrošu un neveselīgu vidi.

Četru bērnu tēvs pēdējās nedēļās ir saņēmis kritiku par savu dīvaino uzvedību, tostarp par krekliem ar uzrakstu "White Lives Matter" ("Balto dzīvībām ir nozīme").

Floida bezjēdzīgā nāve

Džordžs Floids mira 2020. gada 25.maijā, pēc tam, kad policisti viņu arestēja pie veikala Mineapolē, Minesotas štatā. Aculiecinieku uzņemtajos un sociālajos tīklos izplatītajos video bija redzams, kā policists Dereks Šovens ar kāju spieda pie zemes Floida kaklu. Aizturētā vīrieša sāpes un kliedzieni "es nevaru paelpot!" netika sadzirdēti.

Kāju uz Floida kakla policists turēja kopumā 8 minūtes un 46 sekundes.

foto: AFP/Scanpix
Dereks Šovens vairākas minūtes turēja celi uz aizturētā Floida kakla.

Kad Šovens noņēma kāju no Floida kakla, nekustīgais vīrieša ķermenis tika uzcelts uz nestuvēm un ievietots neatliekamās medicīniskās palīdzības automašīnā. Viņš tika nogādāts slimnīcā, kur aptuveni pēc stundas tika reģistrēta viņa nāve.

Vēlāk teju visās Amerikas Savienotajās Valstīs, kā arī citviet pasaulē noritēja protesti un grautiņi, sabiedrībai aizstāvot nežēlīgā policijas aizturēšanas operācijā mirušo afroamerikāni Džordžu Floidu. Vietām nemieri kļuva teju nekontrolējami, un cilvēki, tostarp sabiedrībā populāras personas, sevišķi uzsvēra frāzi - "Black lives matter" (Tumšādaino dzīvēm ir nozīme).