Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Zinātnieki: "Titānika" iekšienē vēl var būt cilvēku līķi
foto: AP/Scanpix
"Titāniks" no Anglijas uz Ņujorku devās 1912. gadā, kad sadūrās ar aisbergu un nogrima Ziemeļatlantijā. Kuģa atlūzas tika atrastas 1985. gadā.
Trakā pasaule

Zinātnieki: "Titānika" iekšienē vēl var būt cilvēku līķi

Jauns.lv

Pie nogrimušā "Titānika" pētnieki gremdējas atkal un atkal, taču 35 gadu laikā līdz šim nevienam nav izdevies atrast cilvēku mirstīgās atliekas. Vienlaikus virkne ekspertu uzskata, ka tās varēja saglabāties. Noskaidrot, vai tā ir vai nav, iespējams, izdosies pēc "Marconi" telegrāfa izcelšanas. Par šādiem plāniem paziņojusi kompānija "RMS Titanic", kas daudzus gadus pēta nogrimušo laineri un kam vienīgajai ir tiesības no tā pacelt artefaktus.

Zinātnieki: "Titānika" iekšienē vēl var būt cilvēk...

"Telegrāfs varēs daudz ko pastāstīt par "Titānika" pēdējām stundām," ir pārliecināts kompānijas direktors. Janvārī viņš nosūtīja Virdžīnijas štata federālajai tiesai pieprasījumu atļaut caursist "Titānika" apšuvumu. Maijā federālais tiesnesis Norfolkā Virdžīnijā apstiprināja ekspedīciju.

ASV apgabala tiesnese Rebeka Biča Smita rakstīja, ka radio atjaunošana "dos ieguldījumu "Titānika" bojāejas atstātajā mantojumā, kā arī izdzīvojušajiem un tiem, kas atdevuši savas dzīvības". Bet jūnijā ASV valdība iesniedza tiesas prasību, apgalvojot, ka šis uzņēmums pārkāps federālo likumu un vienošanos ar Lielbritāniju par vraka atzīšanu par memoriālu, raksta laikraksts "Los Angeles Daily News".

Arī "New York Post" žurnālisti ziņo, ka aktīvisti un vairāk nekā 1500 katastrofā bojāgājušo radinieki vēlas, lai "zemūdens kapu" liek mierā. Debates par to, ko drīkst un ko nedrīkst, turpinās, tāpat kā par to, vai uz nogrimušā "Titānika" joprojām atrodas cilvēku ķermeņi.

Kuģa "Titāniks" katastrofa 1912. gada aprīlī

"Šajā katastrofā gāja bojā 1,5 tūkstoši cilvēku," sacīja Smitsona Nacionālā vēstures muzeja Jūras vēstures nodaļas kurators Pols Džonstons. "Neviens nevar apgalvot, ka dažas cilvēku mirstīgās atliekas nav ieraktas kaut kur dziļi, kur nav straumju."

Runājot par misijas ētiskumu, okeanogrāfs un kompānijas konsultants Deivids Gallo saka: "Tas nav tas pats, kas paņemt lāpstu uz Getisburgu. Un ir nerakstīts noteikums: ja mēs ieraudzīsim cilvēku mirstīgās atliekas, mēs izslēgsim kameras un izlemsim, ko darīt tālāk."

Taču viņš arī pieļauj, ka cilvēku mirstīgās atliekas varētu būt pazudušas jau pirms gadu desmitiem. Jūras radījumi, visticamāk, miesu apēduši, bet kauli jūras ūdens sastāva dēļ jau varēja izšķīst.

Taču uz to kolēģi zinātnieki kā piemēru min vaļu kaulus, kurus bieži var atklāt šādos dziļumos, vai cilvēku mirstīgās atliekas no lidmašīnas "Air France", kas 2009. gadā iekrita Atlantijas okeānā.

"Titāniks" no Anglijas uz Ņujorku devās 1912. gadā, kad sadūrās ar aisbergu un nogrima Ziemeļatlantijā. Kuģa atlūzas tika atrastas 1985. gadā.