2022. gada 7. oktobris, 06:11

Restauratora rokās atdzimst unikālais Madernieka mantojums

Jauns.lv

Gulbenes novada vēstures un mākslas muzejā viena no ekspozīcijas zālēm veltīta izcilā novadnieka Jūlija Madernieka projektētajām mēbelēm. Viņa veidotie lietišķās mākslas meti plaši izmantoti rokdarbnieču, audēju, keramiķu un galdnieku darbos. Skatāms arī sava amata meistara, vēsturisko mēbeļu restauratora Aigara Pilenieka darbs – restaurēts galds ar sešiem krēsliem.

Daudziem Madernieks ir grafiķis, zīmētājs, gleznotājs, vinješu izgatavotājs, bet Pileniekam viņš vairāk saistās ar mēbelēm. “Kad dzirdu Madernieka vārdu, saprotu, ka tā ir kvalitāte,” jūsmo restaurators.

foto: Aigars Pilenieks
Jūlija Madernieka dizainētais galds ar sešiem krēsliem pēc restaurācijas.

Senās mēbeles atradās dzīvoklī Āgenskalnā, Zeļļu ielā 13. Neparastā kārtā ļoti plašā garnitūra saglabājusies vienkopus kopš tās izgatavošanas, pārdzīvojot okupāciju varas un karu. Mēbeles ap 1930. gadu pasūtīja arhitektūras entuziasts Arnolds Vestmanis, kurš bijis tuvos draugos ar Madernieku.

“Arnolda kunga mazmeita man teica, ka iespējams, vectēvs pats ir izstrādājis šo mēbeļu dizainu, bet mēs sliecamies domāt, ka iniciatīva nākusi no Madernieka. Ir plašs mēbeļu komplekts, kurš saglabājies līdz mūsdienām – rakstāmgalds, tā krēsls, divdurvju skapis un papīrgrozs, kuru iegādājās Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs. Diemžēl no šī komplekta ir pazudusi lustra,” “Kas Jauns Avīzei” stāsta restaurators Aigars Pilenieks.

Viens skapītis piemiņai no vectēva palicis pie mazmeitas, pārējās mēbeles – grāmatu skapis, bufete, drēbju skapis, galds ar sešiem krēsliem pārceļojušas uz Gulbenes novada vēstures un mākslas muzeja pastāvīgo ekspozīciju, kur viss zāles iekārtojums veltīts Maderniekam un viņa dizainētajām mēbelēm

“Es teiktu, ka tā ir ļoti liela laime, veiksme un sakritība. Arī muzeja pārstāvji to atzina – viss sakrita tā, ka šīs mēbeles veiksmīgi nonāca pie viņiem. Mans pienesums – restaurēju ēdamgaldu un sešus krēslus,” lepojas restaurators.

Vairāk lasiet jaunajā “Kas Jauns Avīzē”.