foto: CAMERA PRESS/ROTA / Vida Press
Princis Endrū esot bijis gatavs uz visu, lai Čārlzs nekļūtu par karali
Brāļi karalis Čārlzs III un princis Endrū.
Slavenības
2022. gada 23. septembris, 07:11

Princis Endrū esot bijis gatavs uz visu, lai Čārlzs nekļūtu par karali

Jauns.lv

Princis Endrū "neatlaidīgi lobējis", lai neļautu Čārlzam kļūt par karali, teikts jaunā grāmatā par britu karaļnamu. Abiem brāļiem ir sarežģītas attiecības, tiek uzskatīts, ka viņiem ir ļoti dažādas personības, kā arī vērtības un skatījums uz dzīvi. Karalienes Elizabetes II vecākajiem dēliem arī ne vienmēr ir vienāds viedoklis par konkrēto jautājumu.

Princis Endrū “neatlaidīgi lobējis”, lai neļautu vecākajam brālim Čārlzam kļūt par karali, apgalvots jaunajā grāmatā.

Karalienes Elizabetes II dēli Čārlzs un Endrū laiku lokos

gallery icon

Pēc karalienes Elizabetes II došanās mūžībā Endrū izpelnījies lielu sabiedrības uzmanību. Kad viņš ar abiem pārējiem brāļiem un māsu devās stāvēja svinīgajā godasardzē pie mātes zārka Vestminsteras zālē, viņam bija lūgts ģērbties militārajā formā.

foto: CAMERA PRESS/ROTA / Vida Press
Karalienes bērni dodas stāvēt goda sardzē pie mātes zārka Vestminsteras zālē.

Šādu lēmumu bija pieņēmis viņa vecākais brālis karalis Čārlzs III, lai gan karalienes valsts bēru procesijas laikā princim atkal bija jāģērbjas uzvalkā.

Jorkas hercogs (62) vairs nav strādājošs karaliskās ģimenes pārstāvis, un pagājušajā trešdienā, kad nelaiķes mātes šķirstu pārveda no Bakingemas pils uz Vestminsteras zāli, Endrū svinīgajā gājienā devās uzvalkā, kamēr viņa brāļi un māsa bija tērpušies savās militārajās formās.

foto: Maciek Musialek/Story Picture Agency/Shutterstock/ Vida Press
Karalienes četri bērni pavada mātes šķirstu procesijā no Bekingemas pils uz Vestminsteras zāli.

Pēc skandalozās tiesas prāvas, kurā princi vainoja pirms 20 gadiem notikušos dzimumnoziegumos, karaliene viņam atņēma visus goda militāros titulus, un Endrū pats atteicās no sava Viņa Karaliskās Augstības titula.

Tomēr viņš ir saglabājis viceadmirāļa pakāpi un pie uzvalka nēsāja sev agrāk piešķirtās medaļas.

Jaunajā biogrāfiskajā grāmatā atklāts, kā karaliene konsorte Kamilla izpelnījusies karaļnama mīlestību un tas, ka Endrū nav gribējis, lai Čārlzs kļūtu par karali.

Čārlzs un Endrū reti spēja atrast kopīgu valodu. Vienīgais izņēmums, kad brāļi īsu laiku labi sapratās, bija laikā, kad abi bija precējušies. Taču Kamilla drīz vien radīja nepārprotamu spriedzi karaliskajā ģimenē.

foto: Alan Davidson/Shutterstock/ Vida Press
Princis Endrū ar vecāko brāli princi Čārlzu un viņa sievu princesi Diānu.

Karaļa Čārlza un prinča Endrū sarežģītajām attiecībām ir sena vēsture. Pirmā un otrā troņmantnieka starpā allaž valdījušas nesaskaņas un strīdi. Savulaik, kad Čārlzs vēl bija tikai pirmais rindā uz troni un viņam vēl nebija bērnu, princis Endrū bija otrais troņmantnieku pēctecības rindā. Tolaik vēl nebija pieņemts lēmums, ka troni manto monarha pēctecis neatkarīgi no dzimuma, priekšroka bija zēniem. To karaliene izmainīja tikai 2013. gadā, pirms mazdēla prinča Viljama pirmdzimtā nākšanas pasaulē.

Jaunajā grāmatā teikts, ka Čārlzam un Endrū ir dažādas personības, vērtības un pieejas dzīvei, un ne vienmēr arī viens un tas pats viedoklis.

foto: CAMERA PRESS/Joan Williams / Vida Press
1969. gads. Karaliene Elizabete ar trim no saviem čeriem bērniem - princi Čārlzu, princi Endrū un princesi Annu.

Princis Endrū, kurš bija karalienes Elizabetes II favorīts, bija viens no vairākiem, kam karaliene savulaik lūdza padomu par Čārlza un Kamillas kāzu jautājumu 2005. gadā.

Izdevums “The Telegraph” citē fragmentu no grāmatas “Kornvolas hercogiene Kamilla: no izstumtās līdz karalienei konsortei” (“Camilla, Duchess of Cornwall: From Outcast to Queen Consort”). Kāds no karaļnamam pietuvinātiem cilvēkiem grāmatas autorei Andželai Levinai pastāstījis, ka Endrū centies pārliecināt karalieni, lai viņa Čārlzam liegtu precēties ar Kamillu un bijis “diezgan indīgs, nekrietns, neizpalīdzīgs un ļoti nejauks pret Kamilu”.

foto: CAMERA PRESS/ROTA / Vida Press
Princis Endrū nav gribējis, ka māte dod atļauju Čārlzam precēt Kamillu.

Šis pats informācijas avots piebildis, ka laikā, kad Diāna bija dzīva, pateicoties draudzībai ar Endrū sievu Sāru, princese “kopā ar Endrū mēģināja pastumt malā princi Čārlzu”, lai Endrū varētu kļūt par reģentu princim Viljamam, kurš tolaik bija pusaudzis.

Tas nozīmēja, ka Endrū “neatlaidīgi lobēja” ar cerību, ka Čārlzs nekļūs par karali pēc mātes nāves, un kronis tiks Viljamam.

Princis Čārlzs un Kamilla kāzu dienā

Velsas princis Čārlzs un Kornvolas hercogiene Kamilla kāzu dienā 2005. gada 8. aprīlī.

gallery icon

Viņa uzvedība bijusi “ļoti, ļoti negatīva un ārkārtīgi nepatīkama” karalienei, kura viņam nepiekrita Čārlza kāzu jautājumā, un tas iezīmēja retu gadījumu, kad Endrū nepanāca to, ko vēlējās.

Līdz ar to grāmatā izteiktas šaubas, vai princim Endrū jebkad ir piedots viņa izteikti naidīgās attieksmes pret Kamillu dēļ.