Sieva Godmanim ieteikusi dzīvībai bīstamu diētu. Apdomājiet, ko darāt!
Vai tiešām sieva Ilze Pētersone-Godmane ekspremjeram Ivaram Godmanim ieteikusi veselību graujošu un dzīvībai bīstamu diētu? Svars strauju sarūk, bet uztura speciālisti brīdina: tas ir bīstami.
Slavenības
2015. gada 10. maijs, 12:15

Sieva Godmanim ieteikusi dzīvībai bīstamu diētu. Apdomājiet, ko darāt!

Jauns.lv

Ekspremjers Ivars Godmanis pēdējo pāris mēnešu laikā zaudējis vairāk nekā 20 kilogramu svara un lielās, ka to panācis ar sievas, Iekšlietu ministrijas valsts sekretāres Ilzes Pētersones-Godmanes ieteiktu „Olu diētu”. Uztura speciālisti brīdina – Godmani un citus, kas plāno sekot ekspremjera piemēram, apdomājiet, ko darāt!

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ivars Godmanis pēdējās intervijās paziņo, ka pēc tam, kad, slēpojot Austrijā kritis un salauzis roku, pēc sievas ieteikuma sācis īpašu „Olu diētu”. Tās pamatā ir pāriešana uz palielinātu olbaltumvielu daudzuma lietošanu.

Četru nedēļu laikā Godmanis zaudējis 17 kilogramus, bet svars joprojām turpina kristies un nu jau Godmaņa ir par vismaz 20 kilogramiem mazāk. Turklāt ekspremjers arī dižojas, ka šobrīd ir tāda kā staigājošā šīs diētas reklāma: „Ar vairākiem cilvēkiem esmu padalījies par šo diētu.”

Uztura speciālisti par „Olu diētas” slavināšanu saķēruši galvas, un brīdina sabiedrību, ka sekošana Godmaņa pēdās ir veselībai un pat dzīvībai bīstama. Dietologu zinātniskajos portālos jau sākuši parādīties pirmie uztura speciālistu komentāri, kas neglaimo „Olu diētas” izgudrotājiem.

Uztura speciālistes Līgas Balodes komentārs:

Šai diētai zinātniska pamatojuma nav - tā ir vienkārša zemas kalorāžas diēta ar palielinātu olbaltumvielu daudzumu - ola ir izvēlēta kā ar olbaltumvielām bagāts produkts, kas dos sāta sajūtu.

Svara samazināšanos veicinās stigri ierobežotais kaloriju skaits un ķermeņa ūdens zudums.

Tā kā enerģija tiks iegūta pārsvarā no olbaltumvielām un taukiem, organismā palielināsies starpproduktu - ketonvielu daudzums, to klātbūtne veicina pārmērīgu urīnskābes izdalīšanos un līdz ar to arī podagras un nierakmeņu rašanos.

Tas nozīmē, ka šīs diētas laikā ir palielināta slodze nierēm (nieres tiek pārslogotas), jo tām ir jāatbrīvojas no šīm atkritumvielām, šajā procesā iztērējot daudz ūdens.

Šāda diēta ir īslaicīgs risinājums, tiklīdz atsāksiet ierasto ēšanas režīmu, svars, visticamāk, atgriezīsies. Aizraušanās ar olām un gaļu ikdienas uzturā var palielināt risku saslimt ar sirds un asinsvadu slimībām.

Ierobežota produktu izvēle un ēdienkartes vienmuļība var veicināt svara atgūšanu pēc diētas ievērošanas, tādēļ visieteicamākais uztura režīms būtu vienkāršs sabalansēts uzturs.

Uztura speciālistes Evas Katajas komentārs:

Šī ir kārtējā pseidodiēta, kas nekādā veidā neveicina veselību ilgtermiņā. Solītais svara zudums ir pārāk straujš, kas automātiski norāda uz diētas nesabalansētību.

Es nekādā gadījumā neieteiktu sekot šādai diētai, jo šeit absolūti tiek izslēgta iespēja ieklausīties sava organisma vajadzībās - tā vietā jāēd vien noteikti produkti. Svaru var zaudēt arī daudz garšīgākā veidā.

Kasjauns.lv / Foto: no izdevniecības „Rīgas Viļņi” arhīva