Atmasko skandāliem apvīto “slavenību baznīcu” Hilsongu
Kino
2022. gada 30. jūnijs, 14:35

Atmasko skandāliem apvīto “slavenību baznīcu” Hilsongu

Jauns.lv

Hilsongas baznīca ir fenomenāli plaša kristiešu draudze, kas kopš savas pirmās baznīcas dibināšanas Austrālijā 1983. gadā visā pasaulē piesaistījusi aptuveni 150 000 draudzes locekļu. Viņu vidū ir arī mūziķis Džastins Bībers, NBA čempions Kevins Durants un citas slavenības, tādēļ daudzi to dēvē par “slavenību baznīcu”. Taču pēdējo divu gadu laikā Hilsongu ir satricinājusi virkne skandālu, kas licis baznīcas dibinātājam atkāpties no ilggadējā amata. Tagad par baznīcas nedienām un draudzes locekļu apsūdzībām Latvijā skatāma “discovery+” dokumentālā filma trīs daļās “Hillsong: A Megachurch Exposed”.

Hilsongas baznīca pārsteidza cilvēkus ar veidu, kā dibināt draudzi, tai kļūstot par vienu no pēdējo 20 gadu populārākajām kristiešu kopienām visā pasaulē. No mazas “start-up” draudzes tā kļuvusi par veselu kultūru un korporāciju, kas plašu popularitāti iemantoja ar pasaulslaveniem draudzes locekļiem, ienesīgu mūzikas producēšanas biznesu un ciešām attiecībām ar dažādiem politiskajiem līderiem. 

Filmā atmasko baznīcas noziegumus

Filmā piedalās arī bijušie Hilsongas draudzes locekļi, piemēram, Ranina Karima (Ranin Karim), kuras piecu mēnešu ilgās attiecības ar draudzes mācītāju Carlu Lentzu (Carl Lentz) noveda pie viņa atkāpšanās, un citi, kas stāsta par to, kā baznīcas vadītāji ir manipulējuši un ļaunprātīgi izmantojuši viņus, nereti pielietojot vārdu "sekta", lai raksturotu draudzi.

foto: Poersch / BACKGRID

Tāpat šīs “discovery+” dokumentālas sērijas atklāj, kā Hilsonga izauga par globālu zīmolu, spējot piesaistīt augsta līmeņa slavenības, vienlaikus analizējot līdzšinējos skandālus, kas apvijuši baznīcu un “izgaismo” smalko robežu starp kultūru, korporāciju un sektu. 

“Hillsong: A Megachurch Exposed” skatāma straumēšanas platformā "discovery+" nākamās paaudzes televīzijā “Go3”.

Filmas treileris: