Ļaudis dodas baudīt cienījamās Vijas Vētras koncertu "Mūža deja"

gallery icon
Mūzika
2022. gada 16. jūnijs, 22:10

FOTO: ļaudis dodas baudīt cienījamās Vijas Vētras koncertu "Mūža deja"

Jauns.lv

Ceturtdien, 16. jūnijā, Rīgas Latviešu biedrības Zelta zālē aizvadīts latviešu dejotājas, indiešu un sakrālās dejas kustības aizsācējas Latvijā, mākslinieces un dejas pedagoģes Vijas Vētras koncerts "Mūža deja".

Par koncerta skatuves pavadoņiem Vētra izvēlējās pašas mākslinieces deju grupu "Rituāls", Agra Daņiļeviča deju skolu "Dzirnas", aktrisi Raimondu Vazdiku un pianistu Vestardu Šimkus.

Šis gads ir īpašs - dejotāja kāpa uz Rīgas Latviešu biedrības Zelta zāles skatuves, lai deju solī dotos pretī savai 100. dzimšanas dienai un radošās un skatuves dzīves 79 gadu jubilejai.

Kopš Latvijas valstiskās neatkarības atjaunošanas 1990.gadā, Vija Vētra ik vasaru ir devusies uz Latviju un dalījusies savā mīlestībā uz deju. Izņēmums bija pēdējie pandēmijas gadi.

Izaugušas dejotāju paaudzes, kuras iedvesmojušās no Vijas Vētras. Septiņdesmit deviņu skatuves gadu laikā dejots gan Austrālijā, Amerikā, Indijā, gan Afejas templī Eginas salā Grieķijā, kā arī Lielbritānijas karalienei Elizabetei II Sadler’s Wells teātrī Londonā. Pasaules izstādē Ņujorkā 1964.gadā Baltijas valstu programmā dejota Latviešu svīta. Par sensāciju savulaik kļuvusi Talsu baznīcā 2012.gadā izdejotā dzejnieka Andreja Eglīša un komponistes Lūcijas Garūtas tautas lūgšana "Dievs, Tava zeme deg!".

Vija ir Triju Zvaigžņu ordeņa (1999) un Latvijas Republikas Ministru kabineta balvas (2018) par nozīmīgiem darbiem un nopelniem Latvijas valsts attīstībā kavaliere.

Par mākslinieci uzrakstītas arī grāmatas un uzņemtas dokumentālās filmas.