Trakā pasaule
2022. gada 24. maijs, 19:20

VIDEO. Ko atklāj sagūstīta krievu karavīra tālruņa video?

Jauns.lv

Tiešsaistes Ukrainas medijs “Ukrainska pravda” publicējis dokumentālu īsfilmu “Okupants” par Krievijas armijas leitnantu Juriju Šalajevu. Ukrainas armija aprīļa sākumā Šalajevu sagūstīja un viņa tālrunis nonāca “Ukrainska Pravda” rokās. Žurnālists Mihails Tkačs samontēja tālrunī esošos video, izveidojot unikālu dokumentālo filmu.

24 gadus vecais Jurijs Šalajevs dienēja par motostrēlnieku vada komandieri militārajā vienībā Šali, Čečenijā. Viņš savu Ukrainas karā pieredzēto dokumentēja, filmējot ar telefonu.

Filmas sākumā redzamas ainas no Jurija dzīves pirms kara. Vīrietis savai meitai uzdāvina velosipēdu, viņš piedzeras ar onkuli, apmeklē futbola spēli un dzīvo šķietami normālu dzīvi līdz brīdim, kad nonāk Ukrainā un “sēžas tankā”. Filmētais materiāls sniedz pārsteidzošu ieskatu Krievijas iebrukumā Ukrainā, kur redzamas uzsprāgušas mašīnas, ievainotie un mirušie.

Leitnants Šalajevs video vairākkārt atzīst, ka zaudējis laika izjūtu, un pēc tam izskatās apmierināts lepni sakot, ka iepriekšējā dienā nomazgājies. Nākamajos kadros redzams, ka viņš savam apmulsušajam kolēģim stāsta, ka veido video. Viņš filmē caur logu spraugu, kamēr brauc garām iznīcinātiem militārajiem transportlīdzekļiem. Filmas pēdējās ainas ir izplūdušas, kadri pietuvinot rāda ukraiņu karavīrus. “Es nevaru saprast, ko pie velna viņš dara,” čukst Šalajevs. “Vai viņš tur liek mīnu?”

Žurnālistu rokās nonākušas arī īsziņas ar 172 citiem iebrukumā iesaistītajiem karavīriem, atklājot satraukumu par lielajiem zaudējumiem, dusmas par nederīgu militāro tehniku, starpgadījumiem, kad karavīri atteikušies cīnīties. Filmas autors intervijā interneta medijam “Meduza” norāda, ka šīs ziņas ir lieliska iespēja ielūkoties Krievijas propagandas mašinērijā. Krievijas armija karavīri tic, ka viņi cīnās ar nacismu, viņi attaisno savu rīcību, iznīcinot Ukrainas pilsētas un nogalinot mierīgos iedzīvotājus.

Krievijas karaspēks jau 90. dienu turpina iebrukumu Ukrainā, iznīcinot civilo infrastruktūru un nogalinot civiliedzīvotājus.