Slavenības
2022. gada 19. maijs, 21:26

Mūžībā devies pasaulslavenā hita "Chariots Of Fire" komponists Vangelis

Jauns.lv

79 gadu vecumā mūžībā devies grieķu komponists un mūziķis Vangelis, kurš plašāku popularitāti guvis ar savu sacerēto partitūru vēsturiskajai sporta drāmai "Chariots Of Fire".

Kā vēsta "The Guardian", Vangelis miris Francijas slimnīcā, kur ārstējās.

foto: BACKGRID/ Vidapress
Grieķu komponists un mūziķis Vangelis.

1963. gadā viņš izveidoja savu pirmo grupu "Forminx", kas spēlēja tā laika popmūziku: straujo rokenrolu, smeldzīgas balādes un "Beatles" dziesmu kaverversijas.

1966. gadā grupa izjuka, un Vangelis kļuva par algotu producentu, strādājot ar citiem mūziķiem un veidojot mūziku grieķu filmām. Divus gadus vēlāk viņš devās uz Parīzi, lai turpinātu karjeru, kur kopā ar citiem grieķiem izveidoja progresīvā roka kvartetu "Aphrodite's Child". Viņu singls "Rain and Tears" kļuva par hitu visā Eiropā, ieņemot pirmās vietas Francijas, Beļģijas un Itālijas mūzikas topos un sasniedzot Lielbritānijas Top 30.

Arī šī grupa izjuka, un Vangelis uzskatīja komerciālās popmūzikas pasauli par "ļoti garlaicīgu", tāpēc atgriezās pie komponēšanas filmām.

80. gados darbs pie filmām sasniedza komerciālas virsotnes. Partitūra vēsturiskajai sporta drāmai "Chariots of Fire"  ("Ugunīgie kaujas rati") izpelnījās lielu atzinību.

1981. gadā viņš ieguva "Oskaru" par "Chariots of Fire" skaņu celiņu. Tas kļuva pasaulslavens un sasniedza 1. vietu ASV mūzikas topos, tāpat kā pavadošais skaņu celiņa albums.