Trakā pasaule
2022. gada 17. maijs, 22:30

"Tikai biedē cilvēkus!" Ceļotāji kuplā pulkā dodas uz Baltkrieviju, drošības riskiem īsti netic

Jauns.lv

Pirms mēneša ieviestais bezvīzu režīms ieceļošanai Baltkrievijā pagarināts līdz gada beigām. Lai gan drošības risku dēļ Valsts drošības dienests iesaka uz kaimiņvalsti nedoties, robežpunktos Silenē un Pāterniekos vieglo automašīnu plūsma manāmi pieaugusi. Iepirkties, apciemot radus, draugus, apmeklēt kapavietas - tie ir tikai daži no iemesliem, kuru dēļ cilvēki no Latvijas tomēr dodas uz Baltkrieviju, vēsta Latvijas Televīzija.

Neskatoties uz Ārlietu ministrijas aicinājumu neizmantot Baltkrievijā ieviesto bezvīzu režīmu, jau teju mēnesi Silenes robežpunktu ik dienu šķērso vairāk nekā simts Latvijas valstspiederīgo.

"Vieglo automašīnu plūsma palielinājusies piecas reizes. Ja runā par Latvijas valstpiederīgajiem, to skaits palielinājās vēl vairāk," atzīst Valsts robežsardzes Silenes robežkontroles punkta priekšnieka pienākumu izpildītājs Artūrs Pupins.

Tam piekrīt arī aptaujātais autobusa šoferis. "Es kā papildu reiss braucu. Šodien mazāk, bet vakar divi pilni autobusi brauca. Pārsvarā brauc kādi 40% ar Krievijas pasēm, un atlikušie ar Latvijas un Baltkrievijas pasēm. Mums braucēju vairāk, kā ir bezvīzu režīms, iedomājaties – divi autobusi."

Kāda uz robežas sastaptā rīdziniece norāda, ka uz Baltkrieviju devusies, jo gribējusi tur satikt klasesbiedreni. 

Savukārt daugavpilietis Dmitrijs norāda, ka tur esot lētāk. "Manuprāt, labāka pārtika."

Uz robežas sastaptie drošības riskiem netic. "Šādi tikai biedē cilvēkus. Īstenībā nav nemaz tik briesmīgi. Ir cilvēki, kas baidās – nezinu kāpēc –, ka karš, spiegi visur, diversanti, bumbas kritīs," sacīja sastaptā Rīgas iedzīvotāja.

"Komunicējot ar robežšķērsotājiem, jā, saņemam informāciju, ka ir papildus pārbaudes, lielāka intervēšana un diezgan ilgi pārbauda uz robežas," atzīst Pupins.

Gan robežsardzē, gan muitā, gan Ārlietu ministrijā brīdina, ka Baltkrievijas puse nav sniegusi pietiekami izsmeļošu informāciju, kas no ieceļotājiem un izceļotājiem šajā bezvīzu režīmā tiek prasīts. Arī par to, ka bezvīzu režīms tomēr no šodienas tiek pagarināts, Baltkrievijas Ārlietu ministrija savā oficiālajā mājaslapā informāciju ievietoja tikai pirmdien, 16. maijā.