Slavenības
2022. gada 17. maijs, 08:02

Holivudas jaunais princis Timotē Šalamē fano par hiphopu un sapņo par atgriešanos teātrī

Zane Dzene

Žurnāls "OK!"

Salīdzināts ar Džeimsu Dīnu, Timotē Šalamē ir viens no daudzsološākajiem savas paaudzes aktieriem. Talantīgs, stilīgs un asprātīgs, piedalījies dažādu žanru filmās, fano par hiphopu un modi un sapņo par atgriešanos uz teātra skatuves dēļiem.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Mēles mežģis

Mācītāja dēla, franču un angļu pēcteča Marka Šalamē komandējums uz Ņujorku bija vairāk nekā veiksmīgs. Viņa tikšanās ar Nikolu Flenderi, ņujorkieti trešajā paaudzē, Krievijas un Austrijas ebreju pēcteci, bija viens no brīžiem, par kādiem romantiskās grāmatās raksta: “Tas mainīja visu viņa dzīvi.”Unicef redaktors un dejotāja ar Brodvejas pieredzi, tagad nekustamo īpašumu brokere, ģimenes ligzdiņu vija Ņujorkā. Drīz tajā piedzima Paulīne – tagad aktrise un scenāriste, un 1995. gada 27. decembrī –  dēls, kuru nosauca par Timotē Helu.

Tāds burtu salikums amerikāņu mēlēm nav vienkāršs, tāpēc Šalamē nepavisam neiebilst, ka viņu dēvē par Timoteju vai saīsinājumos par Timu vai Timiju.
Bērnībā vasaras Timijs pavadīja pie vecvecākiem Francijā – mazmazītiņā ciematiņā divu stundu brauciena attālumā no Lionas. Toreiz, dīki garlaikojoties Francijas laukos, viņš sapņoja kļūt par profesionālu futbolistu un papildināja kabatas naudu, trenējot sešus līdz desmit gadus vecus kājas bumbas entuziastus. Šalamē Francijas bāzes vieta ir “tik franciska, ka izskatās gandrīz kā karikatūra”, viņš brīvi pārvalda franču valodu un ir divu pasu – ASV un Francijas – īpašnieks.

Dzīve mākslinieciski noskaņotā vidē Timiju virzīja uz izklaides industriju, un viņš kopš mazotnes piedalījās reklāmās. Tiesa, ar sakostiem zobiem, taču par pirmo algu kādā no Disneja reklāmām puika iegādājās abonementu uz Knicks spēlēm. Šalamē spēlēja īsfilmās, kā arī filmējās seriālos, pirmoreiz – kulta seriālā Likums un kārtība 14 gadu vecumā. Svaru kausus par labu aktiermākslai nosvēra kāds kinoseanss, ko kinoteātrī Taimskvērā Timotē apmeklēja ar mammu un vecmammu. Tur demonstrēja Kristofera Nolana Tumšo bruņinieku (2008). Viņu pilnībā apbūra Hīta Ledžera sniegums Džokera lomā. “Pametu kinoteātri kā pilnīgi cits cilvēks un zināju, ka vēlos būt aktieris,” šo pieredzi kādā no intervijām komentēja Timotē Šalamē.

foto: James Gourley/Shutterstock/ Vida Press

Konkurents, reperis un mīļotais

Viņš iestājās Fiorello H. LaGuardia High School of Music & Art and Performing Arts Ņujorkā, kur mācījās arī Ansels Elgorts – vēl viens spilgts jaunākās paaudzes aktieris, kura pagaidām pēdējā Tonija loma ir Stīvena Spīlberga veidotajā Vestsaidas stāsta (2021) ekranizācijā. Skolas iestudējumos visas galvenās lomas tika Anselam,  bet Timijam nācās samierināties ar to, kas palika pāri, taču viņš spēlēja Kabarē un sapņoja pats reiz režisēt kādu mūziklu.

Skolas gados jaunietis aizrāvās ar hiphopu un ar pseidonīmu Lil` Timmy Tim diezgan labi repoja – daudzus gadus vēlāk Amerikā tik populārajā šovā Saturday Night Live Šalamē no sirds pasmējās par reperu aprobežotību.

Tolaik pie apvāršņa parādījās arī pirmā mīlestība – Šalamē izredzētā bija popmūzikas karalienes Madonnas meita Lurdesa, viņa klasesbiedrene. Pāris bija kopā no 2013. līdz 2017. gadam un, kā apgalvo, ir saglabājuši labas attiecības. Šīs attiecības abiem bija laba izdzīvošanas skola, kas noder vēl joprojām. Pārītim pa pēdām sekoja žurnālisti, cenšoties notvert kādu sensacionālu kadru, taču viņi bija pārāk aizņemti ar sevi, lai ievērotu paparaci, kuri snaikstījās pat visneiedomājamākajās vietās.

Madonnas meita Lurdesa ar draugu Timotiju Šalamē

gallery icon
61

Lielā izlaušanās

Timotē Šalamē apņēmīgi devās pretī savam mērķim un neapjuka vairākus gadus vilinošajos piedāvājumos iesaistīties televīzijas projektos, kā to darīja daudzi viņa vienaudži, tomēr no iespējas filmēties kulta seriālā  Svešais starp savējiem jaunais aktieris neatteicās. Timotē piedalījās astoņās seriāla sērijās un nospēlēja viceprezidenta dumpīgo dēlu Finu Vildenu, kurš gāja bojā ļoti iespaidīgā eksplozijā.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Un tad nāca lielā izdevība sevi pierādīt – Šalamē mīļākais kinorežisors Kristofers Nolans viņam piedāvāja pusaudža Toma lomu, ko Timotē ar prieku pieņēma, kļūdams par vienu no zinātniskās fantastikas filmas Starp zvaigznēm (2014) aktierkomandas dalībnieku. Viņš bija sajūsmā par iespēju vērot, kā strādā Metjū Makonahijs, un, pirmoreiz skatoties filmu, no sirds raudājis - gan tāpēc, ka bijis šī kinostāsta aizkustināts, gan priecājies, ka varējis tajā piedalīties.

2016. gadā uz ekrāniem nonāca Lukas Gvadanjīno filma Sauc mani savā vārdā, kas tapusi pēc Andrē Asimana romāna motīviem. Timotē Šalamē tajā atveido septiņpadsmitgadīgo Elio, kas 1983. gada vasaru pavada Ziemeļitālijā, klausoties mūziku un lasot grāmatas, un iepazīst amerikāņu profesoru un sava tēva asistentu Oliveru.

Lai gan sākotnēji ne Elio, ne Olivers neizrāda īpašu pieķeršanos, abu savstarpējās attiecības kļūst arvien intīmākas, patiesākas un arī sāpīgākas. Lai nospēlētu Elio, Timotē pēc dzirdes apguva itāliešu valodu un iemācījās spēlēt ģitāru un klavieres. Atveidojot šo lomu, jaunais aktieris atkal pārliecinājās, cik lielu ietekmi viņa dzīvē atstājusi Francija un Eiropa, un kultūra, kas viņā “dzīvoja” kopš bērnu dienām. Šalamē uz lielā ekrāna izģērbās, viņa Elio ne tikai ļāvās homoseksuālām fantāzijām, bet ar puicisku aizrautību metās Holivudas zvaigznes Ārmija Hammera skavās tās īstenot.

foto: ©Sony Pictures/Everett Collection / Everett Collection/ Vida Press
Kadrs no filmas Sauc mani savā vārdā. 2017. gads. No kreisās: Amira Kasara, Maikls Stūlbergs, Ārmijs Hammers un Timotē Šalamē.

Elio loma ir izdevība, kādu aktieri meklē visu mūžu, bet varoņa bērnišķība, pat naivums ir gaismas gadu attālumā no tā, kas parasti tik labi patīk Holivudai – negatīvisms, nekrietnums, padibenes... Protams, Timotē Šalamē izvirzīja Oskaram, un Amerikas Kinoakadēmijas vēsturē viņš savu vārdu ierakstīja kā jaunākais aktieris, kurš kopš 1940. gada izpelnījies šādu godu, turklāt jāņem vērā, ka toreiz, 1940. gadā, Oskaram nominēja vienu no visu laiku slavenākajiem aktieriem-bērniem Mikiju Rūniju.

Modes ikona

22 gadus vecais puisis uz Oskaru ceremoniju devās, tērpies baltā Berluti smokingā. Modes pazinēji pārsteigumā un apbrīnā noelsās – te nu viņš ir – jaunais kino princis ar ģeometriski izteiksmīgiem sejas vaibstiem, nevaldāmu matu ērkuli, mežonīgām uzacīm un zilām acīm ar gaišbrūniem lāsumiņiem.

foto: Matt Baron/Shutterstock/ Vida Press

Kāds asprātis Timiju reiz nodēvēja par Edvarda Šķērroča sarkanā paklāja brāli – pucēties viņam patīk, un arī uz sarkanajiem paklājiem Timotē eksponējas visai bieži un pēc tam – kā likums! – saņem komplimentus par netradicionālajām apģērbu kombinācijām. Modes žurnālists Lorenco Markezs ir pārliecināts, ka Timijam piemīt kaut kas no aristokrātijas, kaut kas no Antuāna de Sent-Ekziperī Mazā prinča un komplektā ar neparasto vārdu viņš ir kļuvis par amerikāņu publikas mīluli, jo amerikāņiem patīk, ka aktieri nav “parasti cilvēki”, un Šalamē tam atbilst ideāli.

Jaunais aktieris Timotijs Šalamē atzīst, ka ir modes fans

gallery icon
22

Par savu stilu un vizuālo tēlu aktieris rūpējas pats. “Kāpēc lai es maksātu kādam, kurš izlems, ko man vilkt mugurā?” reiz ar lielu izbrīnu vaicājis Timotē. “Kāpēc atņemt sev visu jautrību domājot un kombinējot?” Timotē rotaļīgās stila izvēles dod mājienus smalkumam un intelektam, atturīgai modei un 20. gadsimta 30. gadu Holivudas glancei. Viņš nevar lepoties ar atlētisku augumu un vizuāli nelīdzinās Holivudas mačo zvaigznēm, taču ir atzīts gan par modes ikonu, gan sekssimbolu, un, piemēram, izdevums Variety par 2019. gada visietekmīgāko vīrieti pasludināja tieši Timotē Šalamē. Gadu vēlāk, 2020. gadā, viņu atzina par vienu no vislabāk ģērbtajiem planētas vīriešiem.

Timotē gaumē ir spilgtas un metāliskas popkultūras krāsas un satīns, neierastas un drosmīgas apģērbu kombinācijas. Līdzīgi kā mūziķis Harijs Stailzs, kurš uz sarkanā paklāja pozē fotogrāfiem, ģērbies vecmāmiņas stila adītā jakā un ar pērļu virteni ap kaklu, Timotē eksperimentē ar stilu, ko raksturo vārds “šiks”. Piemēram, uz filmas Skaistais zēns (2018) pirmizrādi Londonā viņš ieradās uzvalkā ar koši sarkanu rožu apdruku, drāmas Karalis (2019) pirmizrādē viņš bija tērpies lakādas šņorzābakos, buktētās uzvalka biksēs un Louis Vuitton hūdijā, ko rotāja trīs tūkstoši Swarowski kristālu, bet uz 2021. gada Met Gala balli Šalamē ieradās, uzcirties baltā smokinga žaketē, tikpat baltās treniņbiksēs, kuru gali bija ievilkti baltās sporta zeķēs, un... kedās.

foto: Vida Press

Timotē Šalamē ir Kolumbijā dzimušā Parīzes dizainera Haidera Akermana radīto tērpu ideālais  manekens un modernās elegances simbols – klasika, kas rotaļājas ar futūrismu, pat sirreālismu: spilgtas krāsas, metālisks spīdums, ziedi, treniņbikses ar ielocēm, pidžamu stilistika. Un tad vēl Stellas Makārtnijas balti zilais uzvalks ar sēņu apdruku! Modes vēsturniekiem, atskatoties uz Šalamē stila evolūciju, būs interesanti.

Aktiera kailums

2018. gada Oskaru ceremonijā par labāko aktieri Kinoakadēmija atzina Geriju Oldmenu biogrāfiskajā drāmā Tumšākā stunda, taču Timijs nepalika bešā. Viņš beidzot sajuta, ka ik uz soļa nav jāpierāda sava varēšana un talants. “Uzskatu, ka nominācija Oskaram atver durvis. Kopš filmas Sauc mani savā vārdā esmu nospēlējis dažas lieliskas lomas. Vai nominācijai ar to ir tieša saistība, es nezinu, bet zinu to, ka esmu neiedomājami pateicīgs, ka varu strādāt šādu darbu,” tuvošanos zeltītajam kino vīriņam komentēja jaunais aktieris.

Lukas Gvadanjīno filmai sekoja vēl viena pieaugšanas drāma Karstās vasaras naktis (2017) un loma Grētas Gērvigas pirmajā pilnmetrāžas mākslas filmā Lady Bird: Laiks lidot (2017), kur Timotē atveido bagātu hipsteri, kurā iemīlējusies Sēršas Ronanes varone. Šai sadarbībai sekoja amerikāņu literatūras klasikas Mazās sievietes (2019) ekranizācija, kurā Timotē atveido Loriju. Nekas liels, jo šī versija akcentē ģimeni, māsu un sieviešu attiecības un kritizē sievietes lomu literatūrā un biznesā. Grētas Gērvigas versija saņēma pulka komplimentu un sešās kategorijās kandidēja uz Oskariem – ieguva gan tikai vienu, par kostīmiem, bet Šalamē jau paziņojis, ka nākotnē piekritīs jebkādam Grētas piedāvājumam.

foto: LANDMARK MEDIA / Alamy/ Vida Press
Timotē Šalamē un Sērša Ronane filmā Mazās sievietes (2019)

Viņš ir piepildījis sapni spēlēt kopā ar Kristianu Beilu, un tas notika Skota Kūpera vardarbīgajā vesternā Naidnieki (2017) – Šalamē iejutās karavīra Filipa tēlā. Sekoja loma drāmā Skaistais zēns (2018), kas veidota pēc Nika Šefa grāmatas motīviem un vēsta par tēva un dēla attiecībām, ko aizēno jaunieša narkotiku atkarība. Timotē iemācījās vadīt automašīnu, nometa vairāk nekā astoņus kilogramus svara un intervijās uzsvēra, ka aktiera darbs ir būt pēc iespējas “kailākam”, lai varētu atklāt visas rētas. Un viņš tāds ir – cīnās, krīt un ceļas. Šalamē pārliecinošais sniegums tika novērtēts ar Zelta globusa, Britu Kinoakadēmijas un Ekrāna Aktieru ģildes balvu nominācijām.

Sirdslietas

Pēc Sauc mani savā vārdā pirmizrādes Timijam regulāri vaicā par seksuālo orientāciju, liekot manīt, ka Elio homoseksualitāte ideāli piestāvētu arī pašam aktierim, taču viņš šo jautājumu nav komentējis. Kinozvaigžņu  pētnieki apgalvo, ka visas Šalamē pavadones bijušas sieviešu dzimuma. Jau minētajai Lurdesai sekoja aktieru - Džonija Depa un Vanesas Paradī - meita Lilija Rouza Depa, un viņas un Tima pirmo skūpstu paparaci dokumentēja 2018. gada oktobrī. Abi spēlēja drāmā Karalis, kas, citējot kādu no recenzijām, apvienojusi Šekspīru un rokenrolu.

Lilija-Rouza Depa un Timotijs Šalamē Venēcijas kinofestivālā

gallery icon
28

Filmēšana notika Eiropā, un Šalamē tas bija nopietns pārbaudījums – atklāt huligānisku princi, kurš kļuvis par karali, art-house cienītājam šķita mazliet par daudz. Filmas pirmizrāde notika Venēcijā, un to var noskatīties Netflix. Uz Venēciju Timotē devās kopā ar Liliju Rouzu, bet pēc tam -  brīvdienās, par galamērķi izvēloties Kapri salu. Diemžēl attiecības izira 2020. gadā, un kopš tā laika par viņa draudzenēm mediji uzdevuši gan meksikāņu aktrisi Eizu Gonsalesu, gan amerikānieti Kīrnanu Šipku, taču zinātāji apgalvo, ka Kīrnanu un Timotē nesaista romantiskas jūtas – abi viens pret otru izturas kā brālis ar māsu.

Kāpa un Bobs Dilans

Piekritis filmēties pie Vudija Allena, Tims atklāja kādu vēl nezināmu faktu no ģimenes vēstures – viņa mammas vectēvs kopā ar Allenu reiz bija rakstījis scenārijus. Taču filmai Lietaina diena Ņujorkā (2019) līdzi vilkās neglīta seksskandāla “šlepe”, kas pēdējos gados apdraud visu, ko Vudijs Allens dara. Savu honorāru Šalamē ziedoja organizācijai Time`s Up un nepiedalījās nevienā publicitātes pasākumā. Par sadarbību ar leģendāro režisoru viņš saņēma bargu kritiku, taču, par laimi, tā neatstāja sekas  aktiera tālākajā  karjerā.

Pārliecināts, ka Timam ideāli piestāvētu franču “jaunā viļņa” filmas, Vess Andersons Šalamē uzticēja ūsaina studentu līdera lomu Kannās pirmizrādītajai lentei Francijas Vēstnesis, pielikums avīzei “Liberty, Kansas Evening Sun” (2020), un viņš piekrita piedalīties projektā, ko pirmoreiz ekranizēja Deivids Linčs.

foto: ©Warner Bros/Courtesy Everett Collection/ Vida Press

165 miljonus izmaksājušā projekta Kāpa (2021) pirmizrāde notika Venēcijā, un Šalamē kontā ieripoja divi miljoni, ko papildinās arī procenti no kino distribūcijas ieņēmumiem. Tās režisors Denī Vilnēvs turpina atkārtot, ka Timijam piemīt harizmātisks spēks un “man vajadzēja, lai skatītāji notic, ka šis jaunais vīrietis varēs vadīt armiju un pēc tam – visu planētu”. Denī Vilnēvs ir pārliecināts, ka Timijam piemīt harizma, kāda bija Holivudas 20. gadsimta 20. gadu aktieriem: romantisks skaistums, aristokrātija un dumpīgums.

Ziemassvētkos Netflix startēja melnā komēdija Neskaties augšup, kur Šalamē kolēģi ir Leonardo di Kaprio, Dženifera Lorensa un Merila Strīpa, un jau zināms, ka Šalamē piedalīsies arī Kāpas turpinājumā (kinoteātros – 2023. gada oktobrī). Taps arī turpinājums L. Gvadanjīno lentei, ko sauks tāpat kā grāmatu – Atrodi mani, kā arī kanibāldrāma Bones & All.

Šobrīd Timotē Šalamē filmējas mūziklā Vonka, kas atklās Roalda Dāla varoņa stāstu, pirms slavenais kārumnieks atvērs slaveno fabriku, un rindā gaida Boba Dilana loma biogrāfijā par šī leģendārā dziesminieka dzīvi. Filmēšanu uz pauzes nolikusi pandēmija, taču Timotē jau dažas nedēļas nodzīvoja Vudstokā, atsakoties no apkārtējās pasaules labumiem, ieskaitot ierakstus tviterī un Instagram, kur viņam ir vairāk nekā 14 miljoni sekotāju, vakariņās gatavoja draņķīgu pastu, mācījās ģitāras un mutes harmoniku spēli, atsāka lasīt, klausīties mūziku, izgulēties un dzīvot lēnāk.

Darbaholiķis ar grāmatu

Taču tie nebūt nav visi kinoprojekti, kas sagaidāmi tuvākā nākotnē, turklāt Šalamē ne reizi vien uzsvēris, ka labprāt atgrieztos uz teātra skatuves dēļiem. “Redzēt skatītājus ir ļoti īpaši. Ņujorkā ir unikāla teātra pasaule – ja man piedāvātu īsto lomu, kāpēc gan to neapsvērt?” Arī Londonas skatuves dēļi ir viņa vēlmju sarakstā, jo būšana uz skatuves, pēc Tima domām, ir daudz saistošāka par darbu kino.

Salīdzinoši nesen Timotē Šalamē iegādājās apartamentus Ņujorkā, taču viņam nepieder ne māja, ne auto, un arī ar mantām aktieris nav apaudzis. Dažreiz, kā Timijs atzinis intervijās, viņš aizņemas apģērbu, taču par nākotni nav drošs, jo “kas notiks, ja man sāks patikt visi šie smalkie sūdi”…  Ar pašironiju aktierim viss ir kārtībā, bet lielā nožēla pagaidām attiecināma uz nepabeigtajām studijām Kolumbijas Universitātē, kur viņš vienu gadu studēja kultūras antropoloģiju, un krietni mazāka – par to, ka viņu neapstiprināja Patrika lomai drāmā Mančestra pie jūras (2016), ko ieguva Lūkass Hedžs.
Viņam patīk Ņujorka, taču trīs mīļākās pilsētas ir Londona, Parīze un Losandželosa. Viņam patīk ampelēties – par to var pārliecināties, youtube ievadot atslēgas vārdus Saturday Night Live un Timothee Chalamet, un, kā Šalamē atzinis, viņš sevi neuztver pārāk nopietni. Par sevi viņš nedomā kā par kinozvaigzni, bet gan aktieri, un kā sarkanu lupatu savu acu priekšā atkārto kāda vārdā nenosaukta kolēģa padomu: nekādu “smago” narkotiku un supervaroņu filmu! Viņš esot darbaholiķis, bet arī ballīšu netrūkstot, taču tās itin bieži pavada nepacietība, kad varēs atgriezties filmēšanas laukumā. Un, protams, “ceļošana ir daļa no mana darba. Taču, ja ir līdzi labas grāmatas un mūzika, garajos pārlidojumos nav laika garlaikoties”.