TV
2022. gada 11. maijs, 22:59

"Rossija 1" izmanto zagtus videomateriālus, samontējot tā, lai radītu nepareizu priekšstatu par Baltijas valstīm

Jauns.lv / LETA

Krievijas propagandas telekanāls "Rossija 1" izmantojis no Igaunijas "Postimees" televīzijas zagtus materiālus, samontējot tos tā, lai radītu priekšstatu par rusofobijas izpausmēm Baltijas valstīs 9.maijā, trešdien vēsta "Rus.Postimees".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pārraidē rādīti fragmenti arī no Latvijas un ASV materiāliem un apgalvots, ka "rusofobijas epicentrs vairs nav Londona, Berlīne vai Vašingtona, bet Baltijas valstis".

Konkrēti, tajā bez atļaujas izmantoti "Postimees" žurnālistu videomateriāli, kuros 9.maijā aptaujāti cilvēki pie Bronzas kareivja pieminekļa Tallinā. Lai gan starp Igaunijas žurnālistu uzrunātajiem cilvēkiem bija arī tādi, kas nosodīja Krievijas prezidenta Vladimira Putina rīcību, Krievijas valsts televīzijas sižetā bija atstāti tikai tie, kuri kritizējuši Igaunijas valdību un varas iestādes. Netika tulkoti arī tie "Postimees" žurnālista jautājumi, kuros pieminēts Krievijas rīkotais iebrukums un karš Ukrainā, ko Kremlis dēvē vienkārši par "specoperāciju".

Kā notikušo komentē drošības eksperts Ēriks Nīless Kross no Reformu partijas, domājams, ka "tā dēvēto žurnālistu komandām" no pašas Krievijas, kuras jau kopš Bronzas nakts laikiem braukušas uz Igauniju un centušās inscenēt kaut kādus sižetus, šogad vai nu vispār nav izdevies iebraukt Igaunijā, vai nokļūt līdz Bronzas kareivim.

Par Bronzas nakti tiek dēvēta nakts uz 2007.gada 27.aprīli, kad Tallinā notika nekārtības saistībā ar padomju karavīriem veltītā pieminekļa, tā dēvētā Bronzas kareivja, pārvietošanu no pilsētas centra uz karavīru kapsētu.

Kā ziņots, Igaunijas robežsardzes dienests pastiprinājis kontroli pie Krievijas robežas, turklāt Igaunija izraidījusi trīs Krievijas vēstniecības darbiniekus un Krievijas pilsoni, Kremļa propagandistu Alekseju Jesakovu, kurš ir viens no kustības "Nemirstīgais pulks" organizatoriem Igaunijā. Kā skaidroja Igaunijas policija, Jesakovs gadiem ilgi kurinājis nacionālo naidu, izplatījis Kremļa propagandu un sadarbojies ar Krievijas propagandas kanāliem.

"Tāpēc viņiem nācās kombinēt to, kas bija pieejams Igaunijas kanālos, un pasniegt to attiecīgā mērcē," spriedis Kross, piebilzdams, ka Krievijā intelektuālais īpašums vispār nekad nav ticis respektēts.