foto: Publicitātes (Lauris Vīksne)
Pozitīvi uzlādētie spridzekļi jeb "Citi zēni". Kas īsti ir grupa, kura pārstāvēs Latviju Eirovīzijā?
Vai "Citiem zēniem" pēc tik straujiem pirmajiem panākumiem galvā nav sakāpis? “Nē, pagaidām vēl ne!” gardi smejas Jānis un piebilst: “Nupat ar grupas puišiem secinājām, ka līdz šim vēl neviens uz ielas nav pienācis mums klāt, lai paprasītu autogrāfus, kopā nofotografētos...”
Slavenības
2022. gada 14. februāris, 06:21

Pozitīvi uzlādētie spridzekļi jeb "Citi zēni". Kas īsti ir grupa, kura pārstāvēs Latviju Eirovīzijā?

Juris Vaidakovs

Žurnāls "Kas Jauns"

"Latvija, šī ir jūsu iespēja parādīt pasaulei, ka jums visiem ir talants nekautrēties. Izvirziet šos puišus, un viņi noteikti uzvarēs!" - tas ir tikai viens no daudzajiem komentāriem internetā par grupas "Citi zēni" dziesmu "Eat Your Salad", kas kļuvusi jau par pasaules mēroga hitu sociālajos tīklos. Un ar šo dziesmu "Citi zēni" maijā pārstāvēs Latviju Eirovīzijas konkursā Itālijā.

To, kas tad īsti ir "Citi zēni", kas aizvadītās nedēļas nogalē triumfēja dziesmu konkursā "Supernova" un tika pie iespējas braukt uz Eirovīziju, pētījis žurnāls "Kas Jauns".

"Citi zēni" uz Latvijas muzikālās skatuves sevi pieteica vien pirms nepilniem diviem gadiem, bet nu jau var lepoties ar otro vietu dziesmu aptaujā "Muzikālā banka", četrām "Zelta mikrofons 2021" nominācijām, turklāt grupas solists un dziesmu tekstu autors Jānis Pētersons patīkami pārsteidza ar debiju TV, vadot "Muzikālās bankas" fināla šovu. Nu tam visam klāt vēl nākusi dalība Eirovīzijā. Kas ir "Citi zēni", to žurnāls "Kas Jauns" mēģināja noskaidrot sarunā ar jau pieminēto Jāni Pētersonu.

foto: no privātā arhīva
Jānis Pētersons.

Jauni, bet ar pieredzi

Grupa sevi pieteica 2020. gada septembrī ar singlu "Vienmēr kavēju", kas strauji iekaroja popularitāti Latvijas radiostacijās. Kā šie seši puiši cits citu atrada? “Ar taustiņinstrumentālistu Reini Višķeri darbojoties savā iepriekšējā grupā, sapratām, ka pienācis laiks kardināli ko mainīt – vai nu tagad, vai nekad. Aizmirsām visu, ko darījām līdz šim, un sākām pilnībā no nulles. Tā kā palikām puse no grupas, nācās meklēt jaunu sastāvu. Vispirms mums vajadzēja jaunu ģitāristu, un Krišjāni Ozolu uzmeklējām ar sludinājuma starpniecību. Krišjānim labākais draugs ir Toms Kagainis, kas spēlē bungas, bet viņiem abiem tāds attālāks draugs ir Dagnis Roziņš, kas spēlē saksofonu, savukārt Dagnim labākais draugs ir Roberts Memmēns, kas nu ir mūsu grupas basģitārists un mūzikas producents. Satikāmies ar domu parakstīt dziesmas un paskatīties, kas mums sanāks,” stāsta Jānis Pētersons.

foto: Publicitātes (Lauris Vīksne)
Pēc triumfa "Supernovā".

Un sanāca teicami – jau ar pirmo hitu tika pamanīti. No kurienes grupai šis nebēdnīgais, dzīvespriecīgais muzicēšanas stils? “Katrs no mums savos visdažādākajos iepriekšējos muzikālajos projektos esam apēduši pudu sāls, tāpēc, protams, meklējām paši savu skanējumu, domājām, kāds stils būs mūsējais. Sapratām, ka gribam skanēt kā soulmūzika, kā pasaulē populāri ritmblūza izpildītāji, turklāt šī niša Latvijā ir visai tukša. Apvienojām repu ar stilīgām aranžijām un nedaudz amerikānisku skanējumu. Un nu izskatās, ka cilvēkiem tas patīk, esam izvēlējušies pareizo piegājienu,” spriež Jānis.

Viņi savās dziesmās izdzied divdesmitgadnieku dzīves pieredzi – pirmais mēģinājums iekārtoties darbā, pirmā draudzene, kas salauzusi sirdi, trakulīgas ballītes. “Tie ir stāsti, kas veidojas tajā vecumā, kurā esi vēl mazliet dumjš, visu vēl līdz galam neizrēķini, bet jau zināmā mērā pieaudzis un patstāvīgs. Mēs visi tam esam gājuši cauri. Turklāt mums jāapzinās, ka pārstāvam popmūziku, un šajā žanrā dzied par to, kas cilvēku dzīvē ir aktuāls, ko viņi grib dzirdēt,” paskaidro Jānis, kurš ir grupas dziesmu tekstu autors.

Datoriķis bez muzikālās izglītības

Pieci no sešiem ir mūziķi ar muzikālo izglītību. Izņemot Jāni. “Toties man ir cita veida pieredze, vairākas augstākās izglītības, kas varbūt man palīdz vieglāk strādāt ar dziesmu tekstiem,” spriež Pētersons, kurš vispirms mācījies Rīgas Franču licejā, tad absolvējis Rīgas 1. ģimnāziju, pēc tam Latvijas Universitātē ieguvis bakalaura grādu datorzinātnēs, bet nesen RTU Rīgas Biznesa skolā saņēma maģistra grādu uzņēmumu un organizāciju vadībā. Strādā viņš pilnu slodzi starptautiskā IT uzņēmumā, kur nodarbojas ar projektu pārdošanu. “Jā, mans CV ir visai savdabīgs. Izskatās pēc datoriķa teicamnieka, īsta sausiņa,” par sevi nosmej Jānis Pētersons.

foto: no privātā arhīva

Bet tā nebūt nav. Jānis ir gluži kā cilvēks orķestris ar daudziem talantiem. To pierādīja arī nesenais "Muzikālās bankas" fināls, kurā Jānis sevi lieliski parādīja kā šā pasākuma TV tiešraides vadītājs. Vēl viņš joprojām dejo deju ansamblī "Daiļrade".

No kurienes tas viss? Varbūt no mammas - Deju svētku virsvadītājas un "Daiļrades" vadītājas Ivetas Pētersones-Lazdānes? “Jā, tiešām jāsaka lielumlielais paldies mammai, kura kopā ar tēti un vecvecākiem man parādīja, kā var izdarīt daudzas lietas reizē, nekrītot panikā. Un tas, ka darbojos tik daudz jomās? Nezinu, man tas šķiet normāli – strādāt kaut vai 18 stundas dienā. Ja man kāds darbs ir uzticēts, tad es pie tā strādāšu, līdz pabeigšu. Jo es taču esmu atbildīgs par rezultātu, man tas ir svarīgi!”

Kā "Supernova 2022" finālā noritēja cīņa par biļeti uz "Eirovīziju"

gallery icon

Vai Eirovīzijā briest skandāls?

Citi zēni šogad sevi pieteica arī Eirovīzijas nacionālajai atlasei. Un viņu dziesma "Eat Your Salad" nieka pusotrā nedēļā kļuva par hitu sociālajos tīklos, par to runā visā pasaulē. Piemēram, vietnē "TikTok" tai jau vairāk nekā 40 miljoni klausījumu, "Spotify" – pāri 200 000, "YouTube" – pāri 300 000. Tāpēc ju pirms "Supernovas" droši varēja teikt, ka tā ir šogad pārliecinoši populārākā konkursa dziesma.

Ar ko tad dziesma piesaistījusi uzmanību? Ar savu liriku, jo par tās pirmo rindiņu “Instead of meat, I eat veggies & pussy” notiek diskusijas, vai šis teksts Eirovīzijas dziesmu konkursa kontekstā ir cenzējams vai nē. Līdz ar to "Citi zēni" jau paspējuši uztaisīt pamatīgu jandāliņu pat starptautiskā līmenī.

“Tāds arī bija mūsu mērķis!” uzreiz teic Jānis Pētersons, turpinot: “Ir jau forši turēties kaut kādos rāmjos, bet vislabākie panākumi ir tiem, kas pamēģina pabīdīt robežas, paskatīties, kas ir aiz tām.

Tas, ka pāris dienu pēc dziesmas publicēšanas to noklausījušies jau vairāki miljoni pasaulē, tas ir wow!

Protams, esam pārsteigti, ka tik īsā laikā esam aizgājuši tik tālu. Bet vislielākais prieks, ka komentāri un atsauksmes par jauno dziesmu lielākoties ir pozitīvas. Iespējams, esam šādi iekustinājuši pasaules interesi par mums. Tajā pašā laikā apzināmies, ka tas panākts ar interesantu veidu.”

Un šis veids ir neviens cits kā dziesmas provokatīvais un vietām divdomīgais teksts, kas klausītājus nav atstājis vienaldzīgus. “Es kā teksta autors uzskatu, ka lietas jāpasniedz mazliet pārspīlētā veidā. Šajā gadījumā mēs gribējām uzrakstīt dziesmu, ka dzīvot zaļi un pieturēties zaļajam dzīvesveidam ir seksīgi. Jo tieši tas ir mūsu moto! Bet tas, ka lirika ir divdomīga... Darījām to apzināti, jo tas šai tēmai piesaistīs uzmanību – ar šādu provokatīvu tekstu cilvēki vairāk aizdomāsies, ka jāsaudzē daba, ka jāpiedomā, ko lietot uzturā, ko atstāt atkritumos. Tas ir daudz labāk, nekā raudāt, ka viss ir slikti, ka visa pasaule brūk, tajā pašā laikā neko nedarot lietas labā,” paskaidro Jānis, piebilstot: “Mūsu doma bija pasniegt šo tēmu super izklaidējošā formātā. Un tieši tā tas ir jāuztver. Šī dziesma ir par mīlestību citam pret citu un pret dabu. Un nevajag baidīties no dziesmā pieminētām lietām – mēs taču visi uz šīs pasaules esam no šā procesa radušies.”

foto: Publicitātes

Gaļas vietā ēdu dārzeņus un pī pī pī...

Par grupas "Citi zēni" Eirovīzijas dziesmu jau runā atzīti mūzikas žurnālisti un Eirovīzijas apskatnieki, izceļot, ka tās pirmā rindiņa ir labākā, kas dzirdēts pēdējā laikā. Ka tā ir izcila, lai piesaistītu interesi un uzmanību visai pārējai dziesmai.

“Astoņās sekundēs pateikt visu, ko vēlējies pateikt visās turpmākajās trīs minūtēs, – tā ir māksla!” gandarīts jūtas Jānis Pētersons un, lūgts pašam to iztulkot latviski, pasmaida: “Tas īsti nav iespējams, jo tajā iekļauta vārdu spēle angļu valodā. Bet īsumā viss dziesmas vēstījums ir: “Hei, saudzēsim dabu, neēdīsim gaļu un mīlēsim cits citu!” Tieši to mēs savā dziesmā gribam pateikt, bet pirmajā rindiņā to paudām mazliet kičīgāk. Un angliski runājošajās valstīs tas neskan tik “sāpīgi”, to arī savos komentāros atzīmē gan Anglijas, gan Austrālijas, gan ASV ļaudis – viņi par šo rindiņu neiebilst. Viņiem tā liekas super smieklīga un super trāpīga!”

Kā Jānim rindiņa ienāca prātā? Pēc šā jautājumu viņš sirsnīgi nosmejas: “Pie vainas ir divi savstarpēji nesaistīti notikumi. Pirms vairākiem gadiem filmējām vienu klipu, un tā režisors, kurš pats ir vegāns, ieradās krekliņā ar uzrakstu Instead of meat, I eat pussy. Man šī frāze likās tik superīga, ka nolēmu to pierakstīt. Pa šiem gadiem biju jau par to aizmirsis, līdz atcerējos, kad aizvadītajā rudenī piedalījos šovā Gandrīz ideālas vakariņas, kurās pie viena galda sēdos ar modes mākslinieci Šeilu. Viņa mani pamatīgi izmācīja par svaigēšanas niansēm un citām ēteriskām lietām, ka sapratu – trāpīgāk viņu aprakstīt kā ar šo frāzi nav iespējams. Un, kad ķērāmies pie dziesmas radīšanas, šī frāze tika izmantota.”

Bet kāpēc "Citi zēni" savā Eirovīzijas dziesmā izvēlējās pievērst uzmanību vides problēmām, veģetārai pārtikai? “Mums šī tēma pašiem ir aktuāla. Mūs uztrauc vides problēmas, un, jā, patiesībā zaļais dzīvesveids šobrīd ir seksīgs!” Vai tas nozīmē, ka "Citi zēni" ir veģetāriešu grupa? “Mēs mācāmies pie šāda dzīvesveida pieturēties. Ne visiem tas visu laiku sanāk, taču patiešām daudz vairāk piedomājam, ko ēdam. Kāds no mums uzturā gaļu nelieto jau vairākus gadus, kāds dažus mēnešus, kāds to dara daļēji. Un tāda jau ir mūsu dziesmas doma – mēs nevēlamies, lai tagad kāds pēkšņi sevi ierobežotu, no kaut kā atsakoties. Bet mēs būsim priecīgi, ja kāds, noklausoties mūsu dziesmu, padomās – hei, šādi dzīvot ir forši! Tad mūsu mērķis ir sasniegts,” atbild Jānis Pētersons, par dziesmas panākumiem piebilstot: “Pašiem mežonīgs pārsteigums – pirmā dziesma angliski un visa pasaule pēkšņi mūs klausās! Tādu starptautisku uzmanību vēl neesam piedzīvojuši. Man joprojām grūti aptvert, ko esam izdarījuši. Tas notiek tik nenormāli strauji... Esmu iedziļinājies daudzu slavenu mūziķu intervijās, un viņi vienmēr saka, ka karjeras atspēriens notiek ļoti pēkšņi un pats neesi nemaz tam gatavs. Tad es domāju – nu kā tu neesi tam gatavs, tu taču visu darīji, lai tā notiktu! Un tagad es nevaru viņiem nepiekrist – mums pievērstā uzmanība ir tik pēkšņa un tik apjomīga, ka vēl pats neesmu sapratis, kas notiek! Es varu tikai apskatīt mūsu dziesmas klausījumu ciparus un pārsteigumā ieplest acis. Un ar interesi gaidīt, kā tas viss izvērtīsies tālāk.”


Daži no komentāriem par dziesmu "Eat Your Salad"
* “Latvija, šī ir jūsu iespēja parādīt pasaulei, ka jums visiem ir talants nekautrēties un parādīt pasaulei, ka zaļajai kustībai nav jābūt vardarbīgai vai nopietnai. Izvirziet šos puišus, un viņi noteikti uzvarēs.”
* “Lūdzu, Latvija, nosūtiet šo! Tā vajadzīga dziesma miljoniem cilvēku visā pasaulē!”
* “Man sāpēs sirds, ja viņi nesūtīs šo dziesmu uz Eirovīziju. Parasti man ir vienalga, ko citas valstis izvēlas, bet ne šoreiz. Jo būt zaļam ir karsti!”
* “Šī pirmā rinda ir ģeniāla. Es nekad nebūtu dzirdējis par šo dziesmu, ja nebūtu tās rindiņas.”
* “Es gribu, lai Latvija to nosūta, bet šaubos vai EBU atļauts. Viņi jau lika Maneskin mainīt dziesmu tekstu, jo tajā bija viens itāļu lāsta vārds.”
* “Latvija, LŪDZU, mums to vajag uz Eirovīziju!”

 

Citas interesantākās ziņas un notikumus lūkojiet žurnāla "Kas Jauns" šīs nedēļas numurā!