Ļaudis ierodas uz oriģināloperetes "Trīs zvaigznes. Zigfrīds" pirmizrādi

gallery icon
2021. gada 10. decembris, 22:45

FOTO: ļaudis ierodas uz oriģināloperetes "Trīs zvaigznes. Zigfrīds" pirmizrādi

Jauns.lv

VEF Kultūras pilī pirmizrādi piektdien, 10. decembrī, piedzīvoja oriģināloperetes "Trīs zvaigznes. Zigfrīds" ekranizētā versija, kas ir uz patiesiem notikumiem balstītais Platona Buravicka un Jura Hirša stāsts par pirmo Latvijas ārlietu ministru Zigfrīdu Annu Meierovicu.

"Operete nav man raksturīgs žanrs, jo mana dvēsele pieder t.s. "trokšņu mūzikai" un citiem dažāda veida eksperimentiem. Man sāp sirds, ka cilvēki, kuri dzīvo šodien, uzskata aptuveni piecdesmit gadus vecu mūziku par svešu un nesaprotamu, jo, viņuprāt, tā ir "pārāk jauna"… Tāpēc uzstādīju sev mērķi - uzrakstīt mūziku, kura patiks visiem. Jā, tas nav iespējams! Taču ir iespējams apvienot vismaz subkultūras, paaudzes un gaumes, veidojot tiltus no vienas uz otru, dodot iespēju atrast sevi svešā vidē. Operetes idejas autore Agija Ozoliņa-Kozlovska un operetes libreta un dziesmu tekstu autors Juris Hiršs man deva lielisku iespēju uzbūvēt vēl vienu tiltu," norāda operetes mūzikas autors - komponists Platons Buravickis.

Viņš turpina: "Savukārt, runājot par mūsu kopdarba galveno varoni Z. A. Meierovicu, mēs varam tikai mēģināt iedomāties, cik sarežģītos apstākļos viņam nācās darboties un cik pareizu ceļu, par spīti tiem, viņš izvēlējās, par to izpelnoties vislabākās atsauksmes un jau otro sev veltīto muzikālo darbu."

Galvenās lomās atveido tenors Valters Gleške, soprāns Sonora Vaice un soprāns Jolanta Strikaite. Filmas un montāžas režiju veidojusi latviešu režisore, dramaturģe, dzejniece un folkloriste Dace Micāne-Zālīte.

Biogrāfiskā stāsta ekranizējums ir aicinājums atcerēties, kā dzima neatkarīga Latvijas valsts. Operetes teātra veltījums Latvijai valsts simtgadē stāsta par Meierovicu, kurš panāca Latvijas valsts dibināšanu "de facto" un "de jure", un ataino notikumus no laika, kad Meierovics bija Bēgļu komitejas biedrs, līdz pat nāves brīdim, kad viņš ir jau starptautiski atzīts diplomāts.

Nākamās izrādes notiks 12.decembrī plkst.16 Vidzemes koncertzāles "Cēsis" Kino zālē un 14.decembrī plkst.19 Madonas kinoteātrī "Vidzeme".