Jauni dokumentālie raidījumi: no lielākajām cilvēces mīklām līdz slepenajiem failiem un slimībām
TV
2021. gada 6. decembris, 07:00

Jauni dokumentālie raidījumi: no lielākajām cilvēces mīklām līdz slepenajiem failiem un slimībām

Reklāmas projekts

Jauns.lv

Kanāls Viasat History ar aizraujošiem dokumentālajiem raidījumiem atdzīvina vēsturi un ieskatās tajā no mūsdienu skatu punkta. Dokumentālie stāsti skatītājus aizvedīs iespaidīgos ceļojumos cauri laikiem ar viediem un labi izpētītiem atklājumiem, kas ne vien izklaidēs, bet arī izaicinās mūsu prātus.

Lielākās cilvēces mīklas

Stāsti un mīti ir teju tik pat seni kā cilvēce, un ir pētnieki, kas joprojām mēģina izzināt to autentiskumu. Tieši par to vēsta stāsts “Mīti – cilvēces lielākās mīklas”, kurā zinātnieki un pētnieki sekos Svētā Grāla, putnu cilvēka, faraonu lāstu, Bermudu trijstūra un citām mīklām. Mīti nereti attīstās viens no otra, un tad – gadsimtu gaitā – kļūst krāšņāki, reizēm saplūstot ar citiem stāstiem. Raidījums “Mīti – cilvēces lielākās mīklas” izzinās patiesību par šīm mīklām – tikai kanālā Viasat History, darba dienās no 6. decembra, pulksten 22.00!

Galvu reibinošas senās civilizācijas un superbūves

Dokumentālais raidījums trīs daļās „Senās superbūves“, kas ēterā būs no 6. decembra, pulksten 20.55, atklās faktus par Ankorvatu Kambodžā, Svēto Sofiju Stambulā un Luvru Francijā. Šie senie brīnumi mums līdzās bijuši gadsimtiem, tomēr tos klāj noslēpumu plīvurs. Aplūkojot tos no citas perspektīvas, šajā raidījumā mēģināsim atklāt jaunus faktus un izgaisināt mīklas.

Vēl kāds dokumentālais stāsts par senajām civilizācijām ir „Seno maiju zudušie apbedījumu dārgumi“, kura pirmizrāde kanālā Viasat History gaidāma Ziemassvētku vakarā – 24. decembrī, pulksten 21.30. Šajā divu daļu stāstā sekosim arheologiem, kas meklē pavedienus, kā dzīvoja maiji, un kas ar viņiem notika. Ar ekskluzīvu piekļuvi sekosim komandai, kas izmantos revolucionāras tehnoloģijas, skenējot kapenes 1200 gadus senā templī. Savukārt kāda cita komanda veiks izrakumus ezera gultnē, meklējot iemeslus, kādēļ maiji pameta savas brīnišķīgās pilsētas. Ar datorgrafikas un īpašu piekļuvi trīs valstīs šajā stāstā mēģināsim izzināt, kas patiesībā notika ar šo fascinējošo civilizāciju. 

Karš, slepenie faili un slimības

7. decembris ir zināms kā nacionālā Pērlhārboras atceres diena. Kanāls Viasat History šo dienu atzīmēs, pulksten 23.05 piedāvājot dokumentālo filmu „Pērlhārbora“.

Idilliskā Havaju ainava kļuva par Otrā pasaules kara zīmīgākās cīņas epicentru. 1941. gada 7. decembrī, pulksten 7.53 no rīta japāņu gaisa spēki uzbruka amerikāņu flotei, kas bija noenkurojusies Pērlhārborā. ASV un tās aizsardzības stratēģija tika iedragāta līdz saknēm, un uzbrukums kļuva par pagrieziena punktu. Nākamajā dienā ASV oficiāli iesaistījās Otrajā pasaules karā, konfliktu eskalējot pavisam jaunā, globālā līmenī. Kā Pērlhārbora mainīja kara un pasaules nākotnes likteni, kādēļ Rūzvelts to nosauca par “neslavas dienu”, vai tā patiesi bija Japānas uzvara, kādas bija diplomātiskas sekas un vai patiesi tas bija negaidīts uzbrukums?

Raidījums „Pāvests un Hitlers: atverot Pija XII slepenos dokumentus“ sniegs mums ieskatu vienā no strīdīgākajiem stāstiem. 2020. gada 2. martā pāvests Francisks pētniekiem pieejamus padarīja par vieniem no strīdīgākajiem uzskatītus dokumentus no nesenās vēstures – Pija XII slepenos failus.

Eudženio Marija Pačelli – pāvests Pijs XII – par garīgo līderi tika ievēlēts 1939. gadā, dažus mēnešus pirms Otrā pasaules kara sākuma. Turpmākajos gados miljoniem ebreju, tostarp 1024 no Romas, ar nacistu režīma rokām tika deportēti un iznīcināti koncentrācijas nometnēs. Tikmēr Pijs XII klusēja, un nekad nepauda līdzjūtību par ebreju ciešanām, kā arī publiski neiestājās pret Hitleru. Kādēļ viņš turpināja klusēt par Holokaustu, ko viņš darīja 1943. gada reidā pret Romas ebrejiem, un vai Pijam XII bija informācija, ka daži no kara noziedzniekiem, piemēram, Ādolfs Eihmanis, izmantoja Vatikāna dokumentus, lai aizbēgtu uz Latīņameriku? Uz šiem jautājumiem atbildes mēģināsim gūt raidījumā, kura pirmizrāde būs sestdien, 18. decembrī, pulksten 22.55 – tikai kanālā Viasat History.

Gada pēdējā dienā, 31. decembrī, pulksten 00.00, kanāls Viasat History piedāvās pavisam jaunu dokumentālo raidījumu „Spāņu gripa: neredzamais ienaidnieks“. 1918. gada aprīlī, kamēr Eiropu plosīja Pirmais pasaules karš, visus kontinentus bija pārņēmis nežēlīgs vīruss. Nepareizi saukts par “Spāņu gripu”, tas plosījās divus gadus, pirms izzušanas nāvi nesot vairāk nekā 50 miljoniem ļaužu. No kurienes cēlās šī slimība, kā tā izplatījās, kādi mēri tika pieņemti tās izplatības ierobežošanai, un kādas mācības varam ņemt no šīs traģēdijas? Pateicoties pieejai pie retiem un iepriekš neredzētiem materiāliem kā arī ar starptautiskās preses, fotoattēlu un privāto dienasgrāmatu palīdzību, vēsturnieki šajā dokumentālajā filmā sniegs padziļinātu ieskatu un hronoloģisku analīzi par vienu no lielākajām cilvēces katastrofām 20. gadsimtā.

Seko mums arī Facebook.

Raksts tapis sadarbībā ar "Viasat History".