Slavenības
2021. gada 25. novembris, 07:08

Horens pastāsta, kāpēc pametis Latviju un atkal pārcēlies uz Ēģipti

Žurnāls "Kas Jauns"

Multimākslinieks Horens Stalbe (50) kopā ar sievu jogas pasniedzēju Lusini (īstajā vārdā Ļusine Caturjana) un mazo dēliņu Horesu, kam vēl nav gads, pametuši Latviju un aizbraukuši dzīvot uz Sarkanās jūras krastu. Žurnālam "Kas Jauns" Horens pastāstījis, kāpēc pieņēmis lēmumu pārcelties.

Decembrī Horena un Lusines dēlam būs pirmā gada dzimšanas diena, un pirmo svecīti uz savu svētku kūkas puisēns pūtīs Ēģiptē. Proti, Horens nācis klajā ar paziņojumu, ka dzīvē ir sācies pārmaiņu laiks un viņš turpmāk vēlas ar ģimeni dzīvot Dahabā, kur reiz jau nodzīvoja piecus gadus, iztiku pelnot kā niršanas instruktors.

foto: no privātā arhīva
Horens Ēģiptē.

“10 dienu laikā sagatavot dokumentus, nopirkt biļetes, izvākties no dzīvokļa, izmainīt dzīvi un aizbraukt uz Dahabu, Ēģipti… Mēs to spējām…

Pakojām mantas un sapratām, cik ļoti esam apauguši ar lietām, kuras nelietojam… Bez žēlastības sašķirojām un aizvedām labdarībai…

Novēlu visiem atbrīvoties no liekā un koncentrēties uz būtisko,” sociālajā vietnē "Facebook" pavēstīja Horens Stalbe. Par aizbraukšanas iemeslu grupas "Riga Reggae" mūziķis atklāti atzīst: “Mēs esam ekonomiskie bēgļi, koncerti utt. tuvākajā laikā nav paredzēti, bet darbs ir svarīgs, īpaši, ja ir ģimene.”

Dzīvo beduīnu stilā, ar veļas mašīnu pagalmā

Žurnālam "Kas Jauns" Horens stāsta, ka jaunajā mājvietā jau iedzīvojies. Ģimene iekārtojusies daudzdzīvokļu namā, kur īrē mājīgu dzīvoklīti pirmajā stāvā. “Kas vajadzīgs cilvēkam, lai viņš būtu laimīgs? Vienkārši – dzīve un augstas domas. Tā man Nepālā, Himalaju kalnos, iemācīja kāds skolotājs. Te viss ir – jūra, palmas... Esam apmetušies tuksnesī, tieši jūras krastā. Lokācija kolosāla. Mums ir pašiem savs pagalmiņš, ir arī kopīgais pagalms ar kaimiņiem. Beduīnu stilā dzīvot – tas nozīmē, ka viss ir forši, tīri, bet ļoti vienkārši, kā jau zemēs, kur pārsvarā viss notiek ārā, nevis telpās. Sēdēšana dzīvoklī te nav pārāk populāra,” atklāj Horens.

foto: no privātā arhīva
Dahabā Horena veļasmašīna atrodas mājas pagalmā.

“Dzīvojam ļoti vienkāršos apstākļos. Viss, protams, ir – ledusskapis, gāzes plīts, viss sadzīvē nepieciešamais. Mums ir pat plazmas televizors! Rāda piecus kanālus, var datoru pieslēgt pie ekrāna. Un mums jau ir ieviesies kaķis – pagalmā dzīvo melna kaķenīte. Kaķu un suņu te ir pa pilnam, nevajag nevienu spundēt pie sevis mājās. Mājdzīvnieki te paši atnāk pie tevis. Ja gadījumā neatnāk, tepat visriņķī ir kazas, aitas, kamieļi,” par Dahabas dzīvi stāsta Horens, atklādams arī interesantu sadzīvisku faktu: “Starp citu, veļasmašīna Dahabā atrodas pagalmā, ārpus mājas, jo kāda jēga to turēt iekšā, ja lietus tāpat nelīst? Kaut gan šogad jau divas reizes ir lijis – tas te ir baigais notikums!”

Vietējiem taujā par darba iespējām

Nu jau rit otrā nedēļa, kopš Horens ar ģimeni vada dahabiešu dzīvesveidu. Pašlaik Horens apzina darba iespējas. “Ja atbrauc ar ietaupījumiem, protams, ir labāk. Darbs te ir jāmeklē uz vietas, ir jājautā, jāprasa cilvēkiem. Te ļoti darbojas personīgie kontakti. Protams, plānoju filmēt un fotografēt zem ūdens – tas ir tas, ar ko pamatā nodarbojos. Cilvēki uz šejieni brauc daudz. Te nav tāda grafika, kā, piemēram, no rīta celies un ej strādāt uz biroju vai uz kuģa. Šeit tā dzīve ir lēna un nesteidzīga. Vienu dienu filmē no krasta, otru no kuģa, trešo pavadi, filmējot tūristus, ceturto – filmē kino kompānijai, trīs dienas nestrādā un vienkārši skaties uz jūru. Man tāda baigā rīcības plāna nav.

Kā saka mūsu vietējais draugs, vienmēr un visur pasaulē ir labi, ja vien pats labi izturies pret cilvēkiem – tad cilvēki izturas labi arī pret tevi.

Šo vajadzētu likt aiz auss, jo svešumā, ko droši vien varētu apstiprināt ikviens, kurš dzīvo atrauts no savas valsts, kaut vai kādu brīdi, izdzīvot ir iespējams tikai tad, ja esi draudzīgs, jauks un labestīgs ar visiem. Citu variantu nav. Vīzdegunība nenoderēs,” uzskata Horens Stalbe.

foto: no privātā arhīva
Puisēns izbauda saulaino laiku un priecājas, ka nav jāvīstās ziemas drēbēs.

Interesanti, ka Dahabā mūziķis ne tikai sastop kādreizējos paziņas un sadarbības partnerus, bet arī latviešus. Piemēram, jogas pasniedzēju, horeogrāfi Agnesi Vīksniņu, kura atkal apmetusies Ēģiptē. “Ar Agnesi esam seni paziņas, pāris reižu esam satikušies arī šeit, Dahabā. Viņa dzīvo 300 vai 400 metru attālumā no mums – šķērsām pāri ielai. Bijām arī aizgājuši pie viņas ciemos.”

Maska jāvelk tikai niršanai, nevis veikalā

Pieņemot lēmumu par pārcelšanos uz Ēģipti, Horens ar dzīvesbiedri maksimāli atbrīvojušies no liekā apģērba, sadzīves priekšmetiem un elektroierīcēm, uzdāvinot tos draugiem un nododot labdarībai. Līdzi ņemts tikai pats nepieciešamākais, tostarp Horena video aparatūra filmēšanai zem ūdens. “Protams, paņēmām arī datoru, viedtālruni, jo kontaktēšanās ar pasauli ir vajadzīga darbam. Internets te nav tāds kā Latvijā, un aizsūtīt vai atsūtīt tas ir kā senajos laikos – kad gaidi, vai aizies e-pasta vēstule vai neaizies,” smej Horens.

“Bet te ir daudz citu burvīgu lietu, kas uzrunā ārpus interneta ātruma,” saka Horens, novērtējot, ka var uzturēties valstī, kur nenogurdina informācija par pandēmiju. “Neviens te nestaigā maskās. Maska te ir vajadzīga tikai, lai nirtu zem ūdens un pētītu zemūdens pasauli,” viņš pasmaida.

foto: no privātā arhīva
Pie Agneses Vīksniņas.

Ar 1000 eiro dzīvošanai pilnīgi pietiek

Pāra mazais dēliņš īpaši novērtējot siltos laikapstākļus, jo nav vairs jāģērbjas siltā kombinezonā.

“Labus apavus te ir grūti nopirkt, taču viss pārējais ir pieejams. Cenas supermārketos, kas šeit pārsvarā ir četrus līdz sešus kvadrātmetrus lieli, ir ļoti līdzīgas kā Latvijā. Tas attiecas gan uz dzīvošanu, gan visu pārējo. Labi ir tas, ka ziemas drēbes nevajag, ziemas riepas arī ne. Lai gan ziema visur ir ziema, un vietējie jau sāk pamazām vilkt dūnu jakas, jo pašlaik gaisa temperatūra ir ap 25–28 grādiem – Ēģiptei tas ir riktīgi auksts. Šodien, piemēram, ir vētra – sērfotājiem un kaitotājiem prieki, bet daiveriem – ne pārāk.”

Runājot par to, cik jānopelna, lai varētu normāli iztikt, dzīvojot Ēģiptē, Horens prāto: “Ar 1000 eiro mēnesī te mierīgi pietiek gan dzīvokļa īrei, gan paēšanai. Protams, ja dzīvo kā jaunieši, kas te vakaros iet cits pie cita uz tusiņiem, ēšanai nauda nav jātērē, jūra par brīvu, kempingā uzturoties, tie varētu būt kādi 250 eiro mēnesī, ar ko jārēķinās. Dzīvokļa īre, protams, izmaksā vairāk.” Mūziķis piebilst, ka Ēģiptē izlēmis padzīvot kādu laiku, iespējams, līdz pavasarim, cerot, ka tad Latvijā mazināsies pandēmija un ar to saistītie ierobežojumi. Kolīdz būs iespēja atkal brīvi uzstāties, viņš gatavs atgriezties un turpināt koncertēt kopā ar savu grupu "Riga Reggae".

"Riga Reggae" un "Pērkons" Saulrieta koncertā

"Riga Reggae" un "Pērkons" uzstājas Saulrieta koncertā Mārupē, atpūtas vietā "JIP Mārupīte" 2020. gada 22. jūlijā.

gallery icon
83

Citas interesantākās ziņas un notikumus lūkojiet žurnāla "Kas Jauns" šīs nedēļas numurā!