Par "sasniegumiem, kas liek smieties, bet pēc tam padomāt" pasniegs ikgadējās "Anti-Nobela" balvas
Par sasniegumiem fizikā 2000. gadā apbalvoja zinātniekus, kas ar magnētu palīdzību lika vardei paceties gaisā.
Trakā pasaule
2021. gada 9. septembris, 06:55

Par "sasniegumiem, kas liek smieties, bet pēc tam padomāt" pasniegs ikgadējās "Anti-Nobela" balvas

Jauns.lv

Šodien, 9. septembrī, norisināsies "Ig Nobel" balvu pasniegšanas ceremonija, kurā tiks apbalvoti nesenākie “sasniegumi, kas sākotnēji liek smieties, bet pēc tam padomāt”.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

“Ig Nobel” prēmija ir Nobela prēmijas parodija, kuras nosaukums radies no vārdu spēles, iepinot tajā angļu vārdu “ignoble”, kas nozīmē zemisks.

Balvas tiks pasniegtas jau 31. reizi un to ikvienam interesentam būs iespējams vērot tiešraidē

"Ig Nobel" ceremonijā balvas laureātiem tradicionāli pasniedz īstās Nobela prēmijas ieguvēji. 

"Mēs godinām sasniegumus, kas spēj cilvēkus sasmīdināt, bet pēc tam viņiem liek padomāt. Labi sasniegumi var būt arī dīvaini, smieklīgi un pat absurdi, bet arī slikti sasniegumi tādi var būt," teikts oficiālajā mājaslapā.

"Bieži labi sasniegumi tiek noniecināti to absurduma dēļ. Bieži slikti zinātnes sasniegumi tiek cienīti par spīti to absurdumam."

Balvas par hēliju ieelpojušu aligatoru pētniecību un diplomātiskiem jociņiem

Par sasniegumiem skaņas pētniecībā pērn tika apbalvoti zinātnieki, kas vēlējās noskaidrot, kā aligatori savā starpā komunicē, pētot rāpuļu skaņu frekvences ar hēlija palīdzību. 

Balvu par sasniegumiem psiholoģijā pērn pasniedza par pētījumu, kas skaidro, kā atklāt narcistiska rakstura cilvēkus, analizējot viņu uzacis un sejas vaibstus.

Ar "miera balvu" pērn tika apbalvotas Indijas un Pakistānas valdības, kas likušas saviem diplomātiem nakts vidū slepus zvanīt otras valsts diplomātu durvju zvanus un skriet prom, pirms kāds paspēj durvis atvērt.

Pētījums, kas salīdzināja valstu ienākumu nevienlīdzību ar to iedzīvotāju skūpstīšanās paradumiem, pagājušā gada ceremonijā saņēma ekonomikas balvu.

Par sasniegumiem medicīnā pērn tika apbalvoti Nīderlandes un Beļģijas pētnieki, kas atklāja jaunu slimību – mizofoniju, proti, stresu, ko izraisa citu cilvēku košļāšanas skaņas.

"Kognīcijas balvu" 2017. gadā saņēma pētnieki, kas atklāja, ka dvīņi nereti paši nav spējīgi sevi vizuāli atšķirt. 

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Apbalvo arī lielvalstu vadītājus

Pērn balva nominācijā "medicīniskā izglītība" tika pasniegta vairāku lielvastu vadītājiem – Lielbritānijas Borisam Džonsonam, Brazīlijas Žairam Bolsonaru, Baltkrievijas Aleksandram Lukašenko, ASV Donaldam Trampam, Turcijas Redžepam Tajipam Erdoganam, Krievijas Vladimiram Putinam, kā arī Turkmenistānas Gurbanguli Berdimuhamedovam.

Viņi tika apbalvoti par parādīšanu, ka politiķiem var būt tūlītējāka ietekme uz cilvēku dzīvībām nekā mediķiem vai zinātniekiem, izmantojot Covid-19 pandēmiju.

Aleksandram Lukašenko šis bija jau otrais “Ig Nobel” apbalvojums. 2013. gadā kategorijā “miera balva” viņš un Baltkrievijas policija tika apbalvoti par aplausu aizliegšanu.