foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
"Māksla kļūs dārgāka," - diriģents Ainārs Rubiķis prognozē pārmaiņas kultūras jomā
Kopumā šis laiks Rubiķim ir gana ražīgs. Jauns opuss, iekopts piemājas dārzs, nodibināts uzņēmums un kopā ar sievu aktrisi Rēziju Kalniņu piepildīts sapnis par savu kultūrtelpu Rīgā
Slavenības
2021. gada 30. augusts, 06:29

"Māksla kļūs dārgāka," - diriģents Ainārs Rubiķis prognozē pārmaiņas kultūras jomā

Žurnāls "Kas Jauns"

Diriģents, Berlīnes Komiskās operas mākslinieciskais vadītājs Ainārs Rubiķis, pateicoties pandēmijai, pirmo reizi savā aktīvajā radošajā mūžā sapratis, ka uzstāšanās var būt arī citāda.

Ainārs Rubiķis, tāpat kā daudzi ar kultūru un mākslu saistīti ļaudis, koronavīrusa pandēmijas dēļ krietnu laiku piedzīvoja darbu piespiedu apstāšanos. Runājot par māksliniecisko darbību, Rubiķis žurnālam "Kas Jauns" atzinis, ka nekas vairs nebūs tā, kā bijis līdz šim, un mākslas jomā būs jāpieredz pārmaiņas.

Pēc viņa domām, daudzi mākslinieki tikai pēc pandēmijas sapratuši, ka tāda slodze, kāda bija līdz šim, nav bijusi normāla. “Izjutu daudz mierīgāku tempu, lai sagatavotos konkrētai uzstāšanās reizei. Tādu mieru, ka ir laiks sagatavoties, ka varu ieplūst šajā koncertā, nevis domāt – ak, ja būtu vēl viens mēģinājums, tad būtu labi. Šī sajūta ir kā jaunatklājums, ka var arī citādi. Bez stresa, jo ir vairāk laika sagatavoties konkrētajam koncertam. Ir miera un svabada sajūta. Es nezināju, ka tā var būt,” atzīst Rubiķis.

Ainārs Rubiķis ar sievu Rēziju Kalniņu

Diriģents Ainārs Rubiķis ar sievu aktrisi un režisori Rēziju Kalniņu.

gallery icon
10

Viņš uzskata, ka uzstāšanās māksliniekiem nākotnē būs retāka, bet kvalitatīvāka un dārgāka. ”Runāju par “lielām zivīm”. Tas būs dārgāk. Arī veidotājiem, organizatoriem viss sadārdzināsies. Nebūs katru dienu koncertu, pārbraucieni. Kopumā tas nesīs citu kvalitāti. Māksla kļūs dārgāka, un cilvēki kļūs maksāt nespējīgāki,” prognozes nākotnei ieskicē Rubiķis.