foto: Everett Collection / Everett Collection/ Vida Press
Panteonā blakus Francijas dižgariem nonāks arī tumšādaina kabarē dīva
Žozefīne Beikere bija slavena kabarē zvaigzne, bet ārpus skatuves – drosmīga cīnītāja pret nacismu.
Slavenības
2021. gada 29. augusts, 05:11

Panteonā blakus Francijas dižgariem nonāks arī tumšādaina kabarē dīva

Kas Jauns Avīze

Leģendārā dziedātāja, aktrise un dejotāja Žozefīne Beikere (1906–1975) kļūs par pirmo tumšādaino sievieti, kura ieņems vietu Panteonā līdzās Voltēram, Viktoram Igo, Pjēram un Marijai Sklodovskiem-Kirī un citiem Francijas dižgariem.

Lēmumu par kādas personas iemūžināšanu Panteonā pieņem Francijas prezidents, šajā gadījumā Emanuelu Makronu uz to pamudināja petīcija ar 38 000 parakstu. Beikeres tuvinieki par to izvērsa kampaņu kopš 2013. gada.

Beikere būs tikai sestā sieviete Panteonā. Piemiņas plāksni ar viņas vārdu uzstādīs novembrī, apbedīšana gan būs simboliska, jo Beikere turpinās atdusēties mūža miegā Monako, kur viņa aizgāja aizsaulē.

Sentluisā ASV dzimusī Beikere bija 20. un 30. gadu skatuves zvaigzne. Viņa pārcēlās uz Franciju 30. gados, uzstājās kabarē un varietē, 1937. gadā ieguva pilsonību, apprecoties ar rūpnieku Žanu Leonu.

Otrā pasaules kara laikā Beikere piedalījās pretošanās kustībā – izmantojot savus sakarus, viņa nodeva partizāniem uz nošu lapām pierakstītas ziņas par vācu karaspēka pārvietošanos. Par šiem nopelniem Beikere kļuva par pirmo amerikānieti, kas apbedīta, Francijai atdodot militāru godu. Pēc kara Beikere aktīvi atbalstīja pilsoņtiesību kustību ASV un adoptēja 12 bāreņus ar dažādu ādas krāsu.