foto: ekrānuzņēmums no video
"Viena pagale nedeg" - grupas "Singapūras Satīns" dalībnieka ģimeni saistībā ar vardarbību policija apmeklējusi vairākas reizes
Slavenības
2021. gada 14. maijs, 23:02

"Viena pagale nedeg" - grupas "Singapūras Satīns" dalībnieka ģimeni saistībā ar vardarbību policija apmeklējusi vairākas reizes

Jauns.lv

Mikroblogošanas vietnē "Twitter" Mairita ierakstīja sava konta numuru un paskaidroja, ka šobrīd viņai nepieciešams finansiāls atbalsts, jo viņa pieņēmusi lēmumu aiziet no vardarbīgām attiecībām. Mairita ir mamma diviem maziem bērniem – četrgadīgais apmeklē bērnudārzu, bet jaunākajam ir tikai viens gads.

"Protams, ka ir finansiāla atkarība. Ne tikai tas, ka bērni ir mazi, bet ir pandēmija. Un arī pandēmija ir ļoti ietekmējusi manu darbu. Es biju ļoti finansiāli atkarīga no citiem cilvēkiem.

Arī šajā situācijā es negribu nevienu nomelnot un es negribu teikt, ka, re, kur tas ir slikts un es esmu laba. Nē, tā nav. Pagale viena nedeg. Tā ir absolūta taisnība, bet šobrīd, kas notiek internetā, es lūdzu palīdzību bērniem, nevis runāju par savām attiecībām.

Es pieminēju vārdu vardarbīgas attiecības tāpēc, ka es uzskatu, ka man par to nav jāmelo," saka Mairita.

Komentāri pēc ieraksta ilgi nebija jāgaida. Grupas "Singapūras Satīns" no sava oficiālā "Twitter" konta paziņoja, ka iestājas pret vardarbību, taču vienlaikus nepārprotami norādīja, ka Mairita par savu vīru, kurš ir grupas dalībnieks, izplata nepatiesu informāciju, vēsta Latvijas Televīzijas Ziņu dienests.

Mairitas dzīvesbiedrs Kristaps Strūbergs situāciju komentē rakstiski. Fragments no rakstītā: "Ar tīru sirdsapziņu varu viennozīmīgi apgalvot: nekad neesmu sitis vai kā citādi fiziski aizskāris ne savu sievu, ne kādu citu sievieti. Nekad.

Protams, tas ir mans vārds pret otras puses vārdu. Taču gan savā, gan līdzcilvēku priekšā man nav par ko kaunēties. ES TO NEESMU DARĪJIS!

Un es nevaru taisnoties vai skaidroties par to, ko neesmu darījis. Man nekad dzīvē nebūtu varējis ienākt prātā, ka šādā skandālā varētu būt ierauts tieši es. Taču es saprotu, kāpēc manas sievas tviterī publiskotā ziņa ir izraisījusi tādu rezonansi, jo vardarbība pret sievietēm ir ārkārtīgi sāpīga, jūtīga un sabiedrībā ļoti apspriesta tēma." 

Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma" noskaidroja, ka Valsts policija un arī Rīgas Pašvaldības policija uz pāra dzīvesvietu braukusi ne mazāk kā trīs reizes vairāku gadu laikā. Viens no izsaukumiem reģistrēts 2018.gada nogalē.

Šogad Valsts policija uz izsaukumiem par iespējamu vardarbību braukusi divreiz. Pirmo reizi 18.martā. "Man tika sists pa galvu. Ja par emocionālo vardarbību būtu redzami zilumi, es būtu viens staigājošs zilums. Un es nevaru pierādīt," saka Mairita.

18.martā Mairita vērsusies pēc palīdzības slimnīcā, kur konstatēts galvas sasitums. Mairita stāsta, ka jutusies pazemota gan pēc policijas izsaukuma martā, gan pēc mediķes komentāriem slimnīcā:

"Viņa izmeta to, ka patīk mums tā dzīvot. Es palūdzu runāt tikai un vienīgi par galvu, bet viņa mani centās pierunāt neiet līdz ārstiem, ka tas taču nav nekas traks." 

Pēc Mairitas draudzenes sūdzības policijai par attieksmi dažas dienas vēlāk policija ieradusies vēlreiz pārrunāt situāciju un izskaidrojusi tiesības. Valsts policija to apstiprina. Vēl mēnesi vēlāk – šī gada aprīlī Mairita vēlreiz saukusi Valsts policiju saistībā ar fizisku un emocionālu aizskārumu.

Notikuma vietā Valsts policija sagatavoja iesniegumu Rīgas Sociālajam dienestam, ko sieviete parakstīja. Taču Rīgas Sociālajā dienestā šī ziņojuma nav. "Mēs mēģinām noskaidrot saziņā ar mūsu informācijas tehnoloģijas speciālistiem, kāpēc, ja ir izsūtīts uz mūsu oficiālo epastu,  mūsu epastā šis ziņojums nenonāca," saka Rīgas Sociālā dienesta Sociālā darba nodaļas vadītāja Marina Fiļipova.

Strūbergu ģimene, pie kuras tiesībsargājošās iestādes pēc izsaukumiem ieradušās vismaz trīs reizes, līdz šim nav nonākušas neviena dienesta redzeslokā un neviens nav pārliecinājies, vai necieš arī divi pavisam mazi bērni.

Pēc Latvijas Televīzijas iestaistīšanās sociālais dienests uzzināja par ziņojumu, ko nav saņēmis no policijas. Sola iesaistīties.