foto: konons.photography
Kā ieraudzīt pozitīvo pandēmijas laikā? Ieteikumos dalās sabiedrībā zināmas personas
Lelde Ceriņa.
Slavenības
2021. gada 28. aprīlis, 12:46

Kā ieraudzīt pozitīvo pandēmijas laikā? Ieteikumos dalās sabiedrībā zināmas personas

Jauns.lv

Šis pandēmijas laiks ir sarežģīts ikvienam, tomēr, neraugoties uz tā nestajiem ierobežojumiem, ir svarīgi nepazaudēt arī pozitīvismu un rast piepildījumu ikdienišķās lietās. Pusaudžu motivācijas programmas MOT vēstneši – sabiedrībā pazīstami cilvēki – dalās savos ieteikumos, kā pārvarēt pandēmijas laiku un ieraudzīt pozitīvo tajā.

Lelde Ceriņa – TV raidījumu un pasākumu vadītāja, pusaudžu motivācijas programmas MOT vēstnese

Šis laiks ir apnicīgs un reizēm rada patiesi lielu nogurumu, pat bezspēku, bet, domājot par to, ko nevaram mainīt, mēs tikai lieki tērējam enerģiju. Vērtīgāk koncentrēt savu uzmanību un domas uz ieguvumiem. Ko es varu paņemt vai iemācīties no šīs situācijas? Mani iedvesmo un aizrauj labs kino un autobiogrāfiska literatūra. Lasot grāmatas, aizmirstos un bagātinu savu iztēli ar jaunu pieredzi. Lai arī šobrīd daudzas vietas ir slēgtas un joprojām ievērojam virkni dažādu ierobežojumu, viss nav aizliegts! Jācenšas atrast tās mazās nodarbes, kas aizrauj un rada prieku. Izturību!

foto: konons.photography
Matīss Karro.

Matīss Karro – motosportists, pusaudžu motivācijas programmas MOT vēstnesis

Protams, šis ir grūts laiks ikvienam, un cilvēki pārdzīvo, ka viss ir apstājies, daudzi nevar strādāt, bieži šajā situācijā pamana tikai slikto pusi. Iespējams, tas tādēļ, ka līdz šim bijām pieraduši pie viena ritma, drošas un paredzamas ikdienas. Tomēr, neraugoties uz grūtībām, šis ir laiks, kad pamanīt jaunas iespējas, ieviest pārmaiņas savā dzīvē un paradumos. Es notiekošo uztveru ar smaidu un pozitīvu domāšanu, jo ticu, ka šis ir iespēju laiks un tās ir jāizmanto. Protams, bailes ikvienam ir klātesošas, bet tās nav nepārvaramas. Ir svarīgi uzdrīkstēties pieņemt izaicinājumu un stāties tam pretī. Ja cilvēkam ir pārliecība par sevi, tad viss arī izdosies. Varbūt ne pirmajā reizē, bet, turpinot un cenšoties, izdodas vienmēr.

foto: konons.photography
Māra Sleja.

Māra Sleja – modele, raidījumu vadītāja, pusaudžu motivācijas programmas MOT vēstnese

Es pat nedomāju par to, kā saglabāt pozitīvismu, bet drīzāk, kā palikt realitātes sajūtā, būt apzināti šeit un tagad. Šajā laikā primārais, ko mums darīt, ir rūpes par sevi. Brīžos, kad jūtamies slikti, ir jāvēršas pēc palīdzības, jārunā ar apkārtējiem vai terapeitu. Tā neviļus iespējams ieraudzīt jaunas idejas, kā sevi nodarbināt, kā parūpēties par savu pašsajūtu. Piemēram, man palīdz elpošanas vingrinājumi, kurus veicu 7 minūtes katru dienu, lieliska metode ir arī aukstās dušas. Tikpat svarīgi prast lūgt uzmanību no tuvajiem – skaidri jautājot pēc palīdzības, pēc nedalītas uzmanības. Tas ir svarīgi gan pieaugušajiem, gan bērniem – par to esmu pārliecinājusies arī savā ikdienā.

foto: konons.photography
Kārlis Bardelis.

Kārlis Bardelis – Bored of Borders kapteinis, iedvesmas lektors, pusaudžu motivācijas programmas MOT vēstnesis

Iedomājieties, 2,5 gadus man nav bijis fiksētas dzīves vietas. Faktiski mana dzīves vieta – laiva – ir visu laiku pārvietojusies, tāpēc šobrīd, esot vienā punktā vairākus mēnešus, man smadzenēs sāk uzberzties tulzna. Tās noteikti nav pozitīvas emocijas. Ļoti gaidu fizisko robežu šķērsošanas atkusni, lai varētu atgriezties pie saviem projektiem, kas saistīti ar ceļošanu. Uzskatu, ka ar šo nevajag arī pārspīlēt – ja esi negatīvā noskaņojumā, iegūsti neitrālu, un tas jau būs solis uz priekšu.

Šajā ziņā varu ieteikt lielisku metodi no savas pieredzes – izaicinājumus. Izaicināt pašam sevi, uzliekot sev mērķus, ko sasniegt, – tā var būt skriešana, skrituļošana, grāmatu lasīšana, jebkas, kas vairo prieku. Piemēram, es janvārī sev izdomāju atrakciju riteņbraukšanā. Mēneša 1. datumā pieveicu 5 km ar divriteni, nākamajā dienā pievienoju vēl 5 km un tā līdz pat mēneša beigām, kad dienā nācās mērot 155 kilometrus. Laika apstākļi izaicinājumu tikai pastiprināja, tādēļ no 17. janvāra distances veicu dzīvoklī uz sava riteņa, kas iestiprināts statīvā, bet no mērķa neatkāpos. Gan dodoties piedzīvojumos, gan šobrīd es klausos audiogrāmatas – tās iedvesmo un reizēm atgādina par idejām, kas jau piemirsušās.

Vienā no audiogrāmatām dzirdēju interesantu cīņu mākslas meistara un aktiera Brūsa Lī atziņu, kas var noderēt arī šobrīd: “Esi kā ūdens, jo ūdens spēj ieņemt jebkuru formu.” Arī šobrīd mums ir jāpielāgojas situācijai, jāpieņem tā, bet jāturpina plūst un neapstāties. Gluži kā Gaujas lokiem – no putna lidojuma ir redzams, cik tie dažādi, vietām šaurāki, līkumotāki, bet tie neapstājas, ūdens tajos turpinājis plūst, pārvarot visus šķēršļus – kaut vai lēnām.

MOT veido 5 programmas skolām un vietējām pašvaldībām, kur fokuss starp individualitāti un grupu ir sadalīts vienādās attiecībās 50:50. Programmas stiprina individuālo noturību un viecina izpratni, kā arī popularizē veselīgas savstarpējās attiecības – drošu klases vidi, iekļaujošu skolas kultūru un ilgtspējīgas, atbalstošas vietējās kopienas.