Māja, kurā piedzima princis Filips

Britu karalienes Elizabetes nākamais vīrs piedzima uz ēdamistabas galda "Mon Repos" 19. gadsimta neoklasicisma villā uz Jonijas salas, kas tolaik piederēja ...

gallery icon
Slavenības
2021. gada 13. aprīlis, 13:02

Savulaik viņa ģimeni no šīs valsts izraidīja. Māja, kurā piedzima princis Filips. FOTO

Jauns.lv

Britu prese reizēm viņu dēvēja par "Grieķi Filu", bet patiesībā princis Filips uz Jonijas salas Grieķijā dzīvoja vien 18 mēnešus līdz viņa ģimene bija spiesta doties prom, vēsta "Reuters".

Britu karalienes Elizabetes nākamais vīrs piedzima uz ēdamistabas galda "Mon Repos" 19. gadsimta neoklasicisma villā uz Jonijas salas, kas tolaik piederēja viņa ģimenei. Tagad šī ēka ir vietējā arheoloģiskā muzeja galvenā mītne.

Princis Filips bija piektais bērns un vienīgais dēls Grieķijas princim Endrū un Batenbergas princesei Alisei. Filips bija daļa no Dānijas karaliskās ģimene, taču viņa dzimtā vieta bija dominējošā sabiedrībā.

Pēc militārā apvērsuma 1919. -1922. gadā princis Endrū tika apsūdzēts nodevībā un ar visu ģimeni izraidīts no valsts. Princis Filips reti apmeklēja Grieķiju, taču mēdza doties uz Atēnām, lai apciemotu māti pirms viņa 60. gados pārcēlās uz Lielbritāniju. 

99 gadus vecais Edinburgas hercogs, Lielbritānijas karalienes Elizabetes II vīrs princis Filips, devās mūžībā 9. aprīlī, Vindzoras pilī.

Elizabete II un Edinburgas hercogs no kāzām līdz 73. gadadienai

gallery icon

Ar karalieni Elizabeti II viņš laulībā bija pavadījis 73 gadus.
Kā zināms, pēdējā laikā Edinburgas hercoga veselība bija sašķobījusies. Marta sākumā viņam tika veikta medicīniska procedūra jau esošas sirds problēmas dēļ. Pēc operācijas viņš atgriezās Vindzoras pilī, kur pandēmijas laikā kopā ar Elizabeti II dzīvoja izolēti no apkārtējās pasaules.

Princis tika hospitalizēts 16.februārī, un tas bija ilgākais laiks, kādu Filips pavadījis slimnīcā.

Savrupnams Maltā, kur neilgi pēc kāzām dzīvojusi karaliene Elizabete II un princis Filips

Malta beidzot savā īpašumā ieguvusi netālu no galvaspilsētas Valletas esošo savrupmāju, kurā no 1949. gada līdz 1951. gadam dzīvojusi britu ...

gallery icon

2017.gadā pēc divu dienu pavadīšanas slimnīcā Filips 96 gadu vecumā beidza aktīvu līdzdalību oficiālos pasākumos. 2018.gadā viņam tika veikta gurna operācija.

2019.gada janvārī Filips iekļuva autoavārijā netālu no karalienes Sendringemas muižas. Avārijā cieta divi cilvēki, bet princis nekādas traumas neguva.

10.jūnijā princim Filipam būtu apritējuši 100 gadi.
Princim Filipam un karalienei Elizabetei II ir četri bērni — Velsas princis Čārlzs, princese Anna, Jorkas hercogs Endrū un Veseksas grāfs Eduards