Meita ar māti Rīgā, dēls pie tēva Rēzeknē - ministres Šuplinskas un rokera Sovvaļnīka pārsteidzošā ģimenes dzīve
Ilga un Ingars.
Slavenības
2021. gada 22. marts, 05:44

Meita ar māti Rīgā, dēls pie tēva Rēzeknē - ministres Šuplinskas un rokera Sovvaļnīka pārsteidzošā ģimenes dzīve

Inta Mengiša

Žurnāls "Kas Jauns"

Izglītības un zinātnes ministres Ilgas Šuplinskas (50) divu bērnu tēvs mūziķis Ingars Gusāns (47) sociālajā tīklā "Facebook" jau kādu laiku sevi pozicionē kā no attiecībām brīvu vīrieti. Vai pandēmijas laikā politiķes attiecībām pienākušas beigas?

“Viss ir pilnīgi mainījies. Gandrīz nekā no tā visa, kas bijis, vairs nav,” par savu tagadējo, pandēmijas skarto dzīvi žurnālam "Kas Jauns" atzīst latīņu un sengrieķu valodas pasniedzējs augstskolā Ingars Gusāns, kas pazīstams arī kā latgaliešu rokmūziķis Sovvaļnīks.

Ministre Ilga Šuplinska dzīvē un darbā

gallery icon
28

Strādā par kurinātāju katlumājā

“Augstskolā lekcijas lasu ļoti minimāli – labi ja pāris reižu nedēļā. Protams, ka tās ir pandēmijas sekas. Īsta darba savā jomā – par zinātni, kur esmu profesionālis – vairs nav. Visas latīņu un grieķu valodas lietas ir pabīdītas malā. Izglītības jomā varbūt Rīgā darbu varētu atrast, bet es negribu pārcelties uz galvaspilsētu. Kā zinātnieks gan aizvien nedaudz darbojos, lasu referātus, veicu pētījumus par latviešu, latgaliešu mūziku un metālmūziku, bet aktīvas muzicēšanas iespējas, kā zināms, jau gadu nav,” nopūšas Ingars Gusāns, atklādams, ka pašlaik jau pusgadu darbojas ar savām profesionālajām prasmēm nesaistītā jomā. “Šobrīd iztiku pelnu, strādājot citā darbā – esmu katlumājas operators jeb kurinātājs.”

Kā latgaliešu zinātnieks un rokzvaigzne līdz šādam arodam nonāca? “Makšķeres izmetis biju jau pirms gada, un tad beidzot arī piezvanīja džeki, aicinot – nāc kaut uz kādu brīdi: cik varēsi pavilkt, tik varēsi to darīt. Pašam būs interesanti, un mums būs par ko ierēkt. Daži strādnieki jau mani nezināja, bet daži uzreiz atpazina. Zinot manu specialitāti un ieraugot mani ar uzgriežņu atslēgām vai braucam ar traktoru, nu ir taču par ko pasmieties. Tagad mani sastopot, neredzēsiet ne rokmūziķi, ne augstskolas pasniedzēju – acis melnas, pilnas pelnu...” smej Gusāns.

foto: no privātā arhīva
Ingars Gusāns jau pusgadu strādā par kurinātāju katlumājā.

Dēls paliek pie tēva, meitu ministre aizved uz Rīgu

Izrādās, laiks, kad Ingars sāka strādāt katlumājā, sakritis ar brīdi, kad viņa dzīvesbiedre izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska pieņēmusi lēmumu abu četrgadīgo meitu ņemt dzīvot pie sevis uz Rīgu. Abi vienojušies, ka dēls, kam tagad ir 13 gadu, paliks Latgalē tēva gādībā. “Pirms tam pusgadu sēdēju ar mazo mājās, bet, kad Ilga paņēma viņu sev līdzi uz Rīgu, sāku reāli meklēt piepelnīšanās iespējas,” paskaidro Ingars.

Vaicāts, vai sociālajā tīklā "Facebook" viņa norādītais attiecību statuss “brīvs” saprotams kā zīme, ka pandēmijas radītais stress ir novedis Ingara un Ilgas attiecības šķiršanās fāzē, izglītības un zinātnes ministres bērnu tēvs šo viedokli kategoriski noraida. “Es neesmu nekad par to domājis un "Facebook" praktiski nelietoju. Uzskatu, ka tā lielākoties ir laiku patērējoša padarīšana, turklāt ikviens, kam nav slinkums, šo vidi piesārņo ar visādām ķengām, lamām, negācijām. Man tā attiecību statusa ailīte jau kopš seniem laikiem tur tāda ir.”

Viņš skaidro, ka abu 20 gadu ilgušās attiecības, kas jau kopš paša sākuma bijušas, maigi sakot, nestandarta, joprojām turpinās, neraugoties uz to, ka vismaz piecas dienas nedēļā abus ar mīļoto šķir teju 250 kilometru liels attālums.

Bērnu audzināja, dzīvojot kaimiņos un ciemojoties

Vaicāts, kā raksturotu savu ikdienas dzīvi, kamēr Ilga strādā un uzturas Rīgā, Ingars saka: “Dzīvoju gan ar bērnu, gan ar bērniem. Stabili ar mani dzīvo trīspadsmitgadīgais puika. Tā sanāca, ka bērnus sadalījām. Iespējams, meita pati vairāk grib pie mammas, kamēr tik maza. Lai gan trīs gadus tepat ar mani nodzīvoja. Tikai pēdējo pusgadu vairāk pa Rīgu. Tagad, saistībā ar pandēmiju, ir arī tā, ka pa nedēļai pie manis dzīvo, bet tad atkal ar mammu Rīgā. Ar Ilgu, sanāk, mums ir attāluma attiecības – brīvdienās tiekamies. Ja kādreiz ar puiku rodas vajadzība pa nedēļas vidu aizbraukt uz Rīgu, arī tad satiekamies."

Modelis principā nav mainījies: bērnus audzinām kopā, bet paši piekopjam attāluma attiecības – dzīvojam, kā nu sanāk...

“Piemēram, kādreiz Rēzeknē dzīvojām kaimiņos, nevis kopā, vienā dzīvoklī. Pat tad, kad piedzima dēls, katrs uzturējāmies lielākoties savā dzīvoklī un viens pie otra, tā teikt, mēdzām tik tā īslaicīgi paciemoties un padzīvot. Šādas – vairāk vai mazāk nestandarta kopdzīves – attiecības mums faktiski visu laiku ir bijušas. Kādreiz, kad man vēl tā mūzikas karjera bija, pa naktīm vazājos riņķī koncertēdams... Tādu riktīgu kopdzīvi nedzīvojām pat tad, kad bija iespēja – kad abi dzīvojām Rēzeknē.

Dažreiz esmu domājis, ka acīmredzot ir arī tādi cilvēki kā mēs, kam šāda veida attiecības ir labākais variants. Pietiekami spēcīgas, iespaidīgas personības, tad bieži vien ir grūti sadzīvot, jo var gadīties, ka kādam nākas pēkšņi baigi piekāpties vai tamlīdzīgi. Bet te katrs turam savu līniju, un tur, kur tie saskares punkti ir, viss ir forši. Tajā pašā laikā nekādi neierobežojam otra dzīvi, otra izvēles. Un esam līdzās ar pašu galveno – atbalstu. Lai cik neticami, ticami, jocīgi vai neierasti tas izklausās, mums ir labākais variants,” uzskata Ingars Gusāns.

“Pirms iešanas uz kapiem pieklājības pēc varētu arī apprecēties”

“Mīlestība un cieņa mūsu starpā nenoliedzami ir. Nav tā, ka kontaktu uzturam tikai bērnu dēļ. Tas būtu banāli. Ne velti vēl tādā vecumā izlēmām par vēl vienu bērnu, un Ilgai bija 47 gadi, kad mūsu meita piedzima. Tātad kaut kādi tie savilkmes momenti jau mums ir,” saka Ingars. Vaicāts, vai šajos 20 gados Ilgu ne reizes nav bildinājis vai nopietni apsvēris plānu izredzēto apņemt par sievu, mūziķis smaidot atbild: “Man tāds savdabīgs dzīves skatījums, ilgu laiku bija sajūta, ka nevajag. Manis pēc tikai pirms iešanas uz kapiem, varbūt pieklājības pēc varētu arī apprecēties. Bet tā, nu...”

Jautāts, vai nekad no Ilgas nav izjutis spiedienu kāzu sakarā, Ingars pārliecinoši atbild: “Nē, domāju, ka viņa jau pašā attiecību sākumposmā saprata, ka esmu tāds diezgan bezcerīgs gadījums. Ja pat tagad tādu piedāvājumu izteikšu, pieļauju, ka viņa principiāli atteiksies – lai tikai nebūtu tā, ka viņa piekristu!”

Brīvdienās – pirts

Jebkurā gadījumā Ingars uzskata, ka viņi ar Ilgu un abu bērniem ir ģimene. Turklāt atšķirībā no laikaposma, kad katrs lielākoties Rēzeknē uzturējās savā dzīvoklī, tagad nedēļas nogalēs Ilga un Ingars dzīvo zem viena jumta. “Ilgai dzīvoklis aizvien ir pilsētā, tur tagad dzīvo viņas vecākā meita, bet man pilsētā vairs nav dzīvokļa. Esmu pārcēlies uz laukiem – pirms četriem gadiem nopirku nelielu mājeli 25 kilometru attālumā no Rēzeknes un tajā arī dzīvoju. Paremontēju, padaros – tas jau tāds patīkams process. Uz darbu katlumājā braucu 15 kilometrus, tas arī tepat laukos,” pārmaiņas ieskicē Gusāns.

Par to, kā sadzīvo ar bērnu māti, viņš sirsnīgi saka: “Mums ir normālas, foršas attiecības. Katram, protams, ir sava darba dzīve, ko apspriežam, ir par bērniem, par mūziku ko parunāties. Protams, atbalstu Ilgu. Vienmēr esmu viņai rakstījis, sakot, ka attiecībā uz to, ko viņa šeit ir darījusi un dara, es lepojos un viņu atbalstu. Katru vakaru sazvanāmies, viņa parunājas gan ar bērniem, gan ar mani.

Visiem šiem satraucošajiem gadījumiem, piemēram, kad demisijas pieprasa, ļoti rūpīgi sekoju līdzi, un man ir svarīgi, kā Ilga jūtas. Vienmēr uzrakstu viņai kādu uzmundrinošu vārdu, bet brīvdienās, kad viņa atbrauc pie mums uz laukiem, aizejam uz pirti, parunājamies, samīļojamies; es pasaku – turies!”

Citas interesantākās ziņas un notikumus lasiet žurnālā "Kas Jauns"!