foto: Mārtiņš Ziders
“Es esmu masku karaliene," - Elita Patmalniece kopš pandēmijas sākuma uzšuvusi vairāk nekā tūkstoti
“Cilvēkus satrauc neziņa, kas notiek šajos laikos. Es varu būt laimīga, jo, piemēram, par darba trūkumu sūdzēties nevaru. Visu dzīvi darbu vienmēr pati sev esmu sagādājusi. Neviens man nedod pabalstus, pati kaut ko izdomāju un ņemos,” apņēmīgi saka māksliniece.
Slavenības
2020. gada 26. oktobris, 06:32

“Es esmu masku karaliene," - Elita Patmalniece kopš pandēmijas sākuma uzšuvusi vairāk nekā tūkstoti

Marta Martinsone

Žurnāls "Kas Jauns"

Īpaši rosīgs šis laiks ir māksliniecei Elitai Patmalniecei. Kā zināms, sejas masku valkāšana tagad ir obligāta teju visur. Un Elita dod savu ieguldījumu – viņa savā Rīgas centra dzīvoklī šuj maskas. “Kopš pavasara, kad sākās pandēmija, esmu uzšuvusi vairāk nekā tūkstoti,” lēš māksliniece, pie kuras paviesojies žurnāls "Kas Jauns".

Kā Elita Patmalniece sejas maskas darina

Māksliniece Elita Patmalniece 2020. gada oktobrī darina sejas maskas.

gallery icon
49

Patmalniece ikdienu pavada gan mājās, kur šuj maskas, gan galerijā "Putti", kur līdz oktobra beigām aplūkojama viņas veidotā izstāde "Apziņas skices". Ciemojoties pie Patmalnieces, jūtams, ka viņai šis rudens ir gana rosīgs, jo laiks saplānots teju pa stundām. Viņa aicina savā plašajā četristabu dzīvoklī, kurā katrai no istabām ir savs izmantojums.

Aicinot viesistabā, Elita stāsta, kā koronavīrusa pandēmijas laiks ietekmējis arī viņas radošo dzīvi. “Ikdiena paiet forši. Pieceļos no rīta un esmu laimīga. Vispirms saplānoju dienas gaitas, tad ķeros pie darba. Šis rudens man ir vienā skriešanā, varu apsēsties tā mierīgi tikai sestdienās, svētdienās. Tad varu būt ar sevi,” par aizņemto rudeni stāsta Patmalniece.

Elita atzīst, ka pēc viņas radītajām sejas maskām pieprasījums esot tik liels, ka pasūtījusi tās šūt pie šuvējiem fabrikā. Doma šūt košas aizsargmaskas Elitai dzima, kad pašai radās vajadzība pēc šī mūsdienās tik nepieciešamā aksesuāra. “Sākumā maskas šuvu no savu apģērbu atgriezumiem, bet tagad jau piedomāju īpašu dizainu maskām ar jauniem zīmējumiem,” pastāsta Elita un piebilst: “Daudzi jau nepērk tikai masku, bet arī daļu no manas mākslas, gabaliņu no manis. Redzot kādu garāmgājēju, kam ir manis darināta maska, ir ļoti patīkama sajūta. Un tad mēs parasti arī sasmaidāmies!”

Šādas sejas maskas izvēlas pasaules valstu līderi

Lai izvairītos no vīrusa plašākas pārneses sabiedrībā, sejas maskas pandēmijas laikā valkā ne tikai "parastie mirstīgie". Arī pasaules valstu līderi ...

gallery icon
26