Filma "Bīstamais elements" - neticams dzīvesstāsts par zinātnieci, dumpinieci, ģēniju

gallery icon
13
Kino
2020. gada 7. oktobris, 05:52

Filma "Bīstamais elements" - neticams dzīvesstāsts par zinātnieci, dumpinieci, ģēniju

Karlīna Timofejeva

Marija Sklodovska-Kirī (1867 - 1934) ir viena no slavenākajām zinātniecēm cilvēces vēsturē. Viņas nopelns ir veiktie atklājumi radioaktīvo materiālu pētīšanā, kā rezultātā elementu periodiskā tabula tika papildināta ar diviem jauniem elementiem - rādiju un poloniju. Viņa ir pirmā un līdz šim vienīgā zinātniece - sieviete, kura divas reizes saņēmusi Nobela prēmiju (1903. gadā fizikā un 1911. gadā ķīmijā). Ir 19. gadsimta beigas, Parīze. Jauna, enerģiska un talantīga zinātniece no Polijas Marija Sklodovska vēlas mainīt pasauli. Iepazīšanās ambiciozo kolēģi Pjēru Kirī kļūst par liktenīgu viņiem abiem – viņu atklājumi uz visiem laikiem izmainīja mūsdienu zinātni.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Aktrise Rozamunda Paika, kura filmā “Bīstamais elements” (“Radioactive”) atveido Mariju Sklodovsku-Kirī, bija ļoti nopietni gatavojusies savai lomai – pirms filmēšanas procesā viņai nācās atgriezties skolas solā, jo veselas četras reizes nedēļā speciāli aktrisei tika organizētas ķīmijas stundas nodarbības. Filmu “Mirsti citu dienu” (“Die Another Day”) un “Neatrodamā” (“Gone Girl”) zvaigzne atzīstas: “Ķīmijas skolotājs apmeklēja manas mājas četras reizes nedēļā – bija sajūta, ka atkal mācos skolā un tas bija brīnišķīgi. Ir svarīgi saprast, ka smadzenes ir muskuļi, kuri mums ir regulāri jātrenē”

Filmas pamatā ir Lorenas Rednisas grafiskais romāns, kura centrā ir zinātnieces un viņas vīra attiecības un, lai arī filmu caurvij mīlas stāsts, Rozamunda Paika ļoti vēlējās fokusēties uz Marijas Sklodovskas tēlu tieši kā zinātnieci un pasniegt to pēc iespējas reālāku. “Viņa bija apbrīnojama sieviete,” stāsta aktrise, “Viņa nekad nedomāja par to, lai patiktu cilvēkiem un tieši tāpēc es ļoti iemīlēju viņas tēlu. Vienmēr ir pierasts domāt, ka cilvēki vēlas patikt viens otram, bet to nedarīt ir grūti – it īpaši sievietei. Es negribēju nevienu brīdi likt skatītājiem domāt – paskat, cik viņa tomēr ir jauka. Mans uzdevums bija likt skatītājam saprast cik grūti klājās vienam no izcilākajiem pasaules prātiem.”

foto: Publicitātes foto

Filmas “Bīstamais elements” režisore Maržana Satrapi atklāj, kāpēc izvēlējusies šai lomai tieši Rozamundi Paiku: “Ja jūs esat inteliģents, jūs varat izlikties par stulbu. Bet ja jūs esat stulbs, jūs nekad nevarēsiet izlikties par inteliģentu – tas nedarbojas abos virzienos. Rozamunda ir gara auguma un ļoti skaista: viņa ir milzīgas smadzenes, kuras pārvietojās uz divām kājām.”

“Es uzaugu ar mītu par Mariju Kirī,” atzīstas filmas režisore, “Mana māte nebija neatkarīga sieviete, bet viņas dzīves sapnis bija par to, ka es uzaugšu par tādu un tā izveidojās, ka tieši Marija Kirī kļuva man par tādu paraugu. Taču tikai tad, kad es ķēros pie filmas “Bīstamais elements”, es atklāju priekš sevis daudzas lietas – par piemēru, es nezināju par to, ka pret Kirī bija vērsta tik masīva nacionālistiskā un rasistiskā kustība, kā arī nezināju par viņas piedalīšanos Pirmajā pasaules karā.”

foto: Publicitātes foto

Filmas scenārija autors ir Džeks Torns, kurš iepriekš ir strādājis pie filmām “Aeronauti” (“Aeronauts”), “Brīnums” (“Wonder”), “Ilgais kritiens” (“A Long Way Down”) un seriāla “His Dark Materials”. “Kad pirmo reizi tikāmies ar producentiem, viņi teica, ka nu lūk mums ir scenārijs par 80 miljoniem dolāru, tikai mēs nevaram ielikt filmā 80 miljonus dolāru, jo mūsu filma nav par Betmenu, “ smejas Džeks Torns. “Mani ļoti aizrāva tas, kā Maržana Satrapi redz Mariju Kirī, ” turpina Džeks, “Viņa nevelējās pārspīlēt ar sievišķību, vai radīt tēlu, kurš visu filmu cenšas pierādīt, ka ir labāks par citiem – Marija Kirī jau zina, ka ir labāka par citiem, tad kāpēc viņai būtu kaut kas jāpierāda? Daudzas lietas filmā liek domāt par kaut kādu feministu kustību, taču ne Marija Kirī, ne Maržana Satrapi nekad nav tādās piedalījušās. Viņas vienkārši darbojās nozarē, kurā dominē vīrieši.”

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

“Man patīk tas, ka ir brīži, kad Marija Kirī nav īpaši patīkama,” nobeigumā saka filmas režisore, “Bet tā ir viena no lietām, kura parasti visiem ir pieņemama, kad runa ir par vīriešiem. Piemēram, Pikaso – viņš bija samērā liels maita attiecībā uz sievietēm, taču viņš bija ģēnijs un par medaļas otru pusi parasti netika runāts. Taču tiklīdz runa ir par sievietēm, tad mums visām ir jābūt mīļām, smaidīgām, lieliskām mātēm, laipnām un labi jāgatavo. Es ne vienmēr esmu laipna un nezinu nevienu sievieti, kura tāda vienmēr būtu. Mēs visi esam tikai cilvēki un es ļoti mīlu savas filmas galveno varoni, jo viņa nekad nemeklēja kompromisus.”

Filma “Bīstamais elements” kinoteātros no 9. oktobra.