Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra sezonas atklāšanas koncerts 2020. gada oktobrī

2020. gada 1. oktobrī Lielajā ģildē notika Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) sezonas atklāšanas koncerts, kurā Daumants Liepiņš LNSO mākslinieciskā ...

gallery icon
25
Mūzika
2020. gada 2. oktobris, 16:09

FOTO: sezonu atklāj Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris

Jauns.lv

Ceturtdien, 1. oktobrī, Lielajā ģildē notika Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) sezonas atklāšanas koncerts, kurā Daumants Liepiņš LNSO mākslinieciskā vadītāja un galvenā diriģenta Andra Pogas vadībā priecēja klausītājus ar Sergeja Prokofjeva, Aleksandra Skrjabina un Lindas Leimanes mūziku.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Koncertu apmeklēja arī bijušais Latvijas prezidents Raimonds Vējonis ar kundzi Ivetu Vējoni, kura ir LNSO patronese, kā arī Latvijas Republikas kultūras ministrs Nauris Puntulis.

foto: publicitātes (Gatis Rozenfelds)
Koncertu apmeklēja arī bijušais Latvijas prezidents Raimonds Vējonis ar kundzi Ivetu Vējoni.

Daumantu Liepiņu žurnāls "Pianist" atzinis par vienu no četriem jaunajiem pianistiem, kam silti iesaka sekot līdzi 2020. gadā. Šāda iespēja klausītājiem pavērās LNSO sezonas atklāšanas koncertā, kur Liepiņš izpildīja vienu no virtuozākajiem klavierkoncertiem mūzikas vēsturē – Prokofjeva Otro klavierkoncertu. Līdzās tam koncertā skanēja Skrjabina Otrā simfonija un ar franču smalkumu apveltītās LNSO rezidējošās komponistes Lindas Leimanes jaundarbs "Longing. Flashing. Bonding".

Linda Leimane raksta gudru un spēcīgu mūziku, kurā tehniski meistarīgi savienots spožs intelekts un versmains temperaments. Lindas skaņdarbu sarakstā ir instrumentālā kamermūzika, balets, elektroakustiski darbi, mūzika kamerorķestrim un lielam orķestrim. Opuss Dialexica tika nominēts Lielajai mūzikas balvai.

Atklāšanas koncerts aizsāka LNSO daudzpusīgo rudens programmu. Tajā klausītājiem būs iespēja baudīt gan iemīļoto Baltijas simfonisko festivālu, kurā  LNSO sadarbosies ar igauņu diriģenti Kristīnu Posku un lietuviešu pianistu Luku Geņušu, gan Vecgada koncertus, kurā redzēsim jauniešu kori “Kamēr…” un publikas iemīļoto pianistu Vestardu Šimku. LNSO nav aizmirsis arī par jauniešiem un klasiskās mūzikas iesācējiem, turpinot koncertprogrammu "Simfoniskais hits ar Goran Gora", kā arī mazākajiem klausītājiem, kuri aicināti uz atkalsatikšanos ar iemīļoto draugu "LeNeSOnu".