Slavenības
2020. gada 7. septembris, 12:00

No trūcīgas strādnieku ģimenes par superzvaigzni - Šonam Konerijam aprit 90

Gundega Oliņa

Žurnāls "Rīgas Viļņi"

Skotu aktieris Šons Konerijs pasaulē vislabāk pazīstams kā slepenā aģenta 007 atveidotājs. Viņš piedalījies septiņās šīs franšīzes filmās un tiek saukts par «bondiādes simbolu». Nesen veiktajā aptaujā viņš pelnīti atzīts par visu laiku labāko Džeimsu Bondu. 25. augustā Konerijs svinēja savu 90. dzimšanas dienu.

Šons Konerijs pasaulē nāca Skotijas galvaspilsētā Edinburgā strādnieku ģimenē. Aktiera bērnība pagāja ļoti trūcīgos apstākļos. Šona mamma Eifēmija (Efija) Makbeina Maklīna strādāja kā apkopēja un veļas mazgātāja. Tēvs Džozefs Konerijs bija melnstrādnieks un uzņēmās jebkuru darbu, lai varētu nodrošināt iztiku ģimenei. Galvenokārt viņš strādāja rūpnīcās un kā smago automašīnu šoferis.

Gultiņas vietā jāguļ atvilktnē

Nabadzīgā ģimene dzīvoja mazā dzīvoklītī daudzstāvu namā. Līdz pat piecu gadu vecumam Šona gulta bija skapja atvilktne, kas viņam saklāta vecāku guļamistabā. Arī vēlāk dzīves apstākļi neuzlabojās. Piecu gadu vecumā puisēnam atvēlēja pašam savu stūrīti virtuvē.

Otra bērna – Nila Konerija – piedzimšana vēl vairāk iedragāja ģimenes finansiālo stāvokli. Tāpēc Šonu jau astoņu gadu vecumā iekārtoja darbā. No rītiem pirms skolas zēns palīdzēja pievedējam iznēsāt pa dzīvokļiem pasūtīto preci, bet pēc mācībām piestrādāja pie miesnieka un pastā. Šons pierada pie atbildības par sevi un ļoti ātri kļuva par neatkarīgu un stipras gribas cilvēku.

Par Konerija lielāko aizraušanos jau bērnībā kļuva sports. Īpaši viņam patika futbols. Visu atlikušo brīvā laika mazumiņu viņš veltīja šai nodarbei un dažreiz tā aizrāvās ar futbolu, ka atļāvās nobastot arī kādu mācību stundu. Jaunībā nākamajam aktierim patika ne tikai futbols, bet arī zirgi. Šīs aizraušanās strauji mainījās, kad Šons iepazina teātra vidi. Bet tas jau ir cits stāsts.

Kad Šons bija 13 gadus vecs, viņa tēvs guva nopietnu traumu rūpnīca, kā rezultātā cieta viņa seja un rokas. Šonam vajadzēja pamest skolu, kurā puisis mācījās no pirmās klases. Šons bija spiests kļūt par galveno apgādnieku ģimenē un strādāt pilnu darba laiku, pametot mācības pavisam.

Armija nav domāta ambiciozajiem

Vienmuļā dzīve bez mērķiem neapmierināja ambiciozo jaunieti. 16 gadu vecumā viņš sāka dienēt Lielbritānijas karaliskajā jūras kara flotē. Taču drīz vien Šons saprata, ka ar viņa neatkarīgo raksturu ir ārkārtīgi grūti bez ierunām pakļauties komandieru pavēlēm. Mūžīgā stresa rezultātā jaunietis iedzīvojās kuņģa čūlā. Pēc trim armijā pavadītiem gadiem viņu no dienesta atbrīvoja, piešķirot niecīgu 6 sterliņu mārciņu lielu jūrnieka pensiju nedēļā un liedzot tiesības tikt atjaunotam militārajā dienestā.

Nākamajos gados Šons mainīja profesijas citu pēc citas. Viņš bija ceļu strādnieks, krāvējs, šoferis, glābējs baseinā un pat modelis. Paralēli darbam Šons aizrāvās ar kultūrismu un regulāri apmeklēja deju nodarbības, un, protams, nekautrējas arī mainīt dāmas citu pēc citas…

Šons Konerijs kā Džeimss Bonds

gallery icon
32

Kad sapnis par aktiera karjeru sāk īstenoties

1953. gadā Konerijs mēroja ceļu uz Londonu, kur piedalījās kultūristu konkursā «Misters Visums». Viņš tajā izcīnīja godpilno trešo vietu. Pateicoties dalībai šajā konkursā, jaunietim izdevās sev piesaistīt teātra producenta uzmanību un saņemt otrā plāna lomu viņa uzvedumā. Teātris bija kā narkotika jaunajam un ambiciozajam censonim. Viņa sapnis par aktiera karjeru sāka kļūt par īstenību.

Pateicoties Konerija ārējiem dotumiem, smagajam darbam un talantam, viņš kļuva par izrādes «South Pacific» zvaigzni. To turpināja izrādīt nākamos divarpus gadus! Tieši šajā laikā nākamais Bonds savu pilno vārdu Tomass Šons Konerijs saīsināja uz mums visiem pazīstamo – Šons Konerijs. Pēc labajiem panākumiem teātrī Konerijs vēlējās izmēģināt spēkus kino. Pirmie mēģinājumi beidzās ar fiasko. Aktierim atteica filmu «Boy on a Dolphin» un «High Tide at Noon» režisori.

Pirmie panākumi kinojomā Konerijam aizsākās 1956. gada rudenī ar lomām maza budžeta filmās. Atpazīstamību viņam dāvāja boksera loma BBC drāmā «Requiem for a Heavyweight». Šī aktierim bija pirmā galvenā loma viņa karjerā. Tam sekoja spožas atsauksmes par darbu filmā «Another Time, Another Place», kur aktiera ekrāna partnere bija aktrise Lana Tērnere.

Pasaules slavu Konerijs izpelnījās 1962. gadā pēc filmas «Doctor No», kurā viņš izcili nospēlēja slepeno aģentu 007. Miljoniem skatītāju visā pasaulē uzskata, ka tieši Šons Konerijs ir visu laiku vislabākais Džeimss Bonds, kāds bijis kino vēsturē. Tas noskaidrots arī šovasar veiktajā portāla «RadioTimes.com» aptaujā. No visiem septiņiem aģenta 007 atveidotājiem tieši Konerijs atzīts par vislabāko. Ne Rodžers Mūrs, ne Daniels Kreigs, bet Konerijs.

foto: Courtesy Everett Collection/ Vida Press
Šons Bonda lomā.

Vardarbība pret sievieti – nekas traks?

Šonam Konerijam bija liela piekrišana pie sievietēm, arī kad viņš vēl nebija pasaulslavens aktieris. Fotožurnāliste Džūlija Hamiltone, aktrises – Šellija Vintersa, Ursula Andersa un Bridžita Bardo, dziedātāja Lana Vuda – tās nebūt nav visas skaistās sievietes, ar kurām aktieri vienojušas romantiskas jūtas. Taču tikai 32 gadu vecumā Konerijs pirmo reizi nolēma šķirties no vecpuiša dzīves un kļūt par precētu vīru.

foto: CAMERA PRESS/Peter Mitchell / Vida Press
Šons Konerijs un Diāna Silento.

Par viņa pirmo sievu kļuva austrāliešu aktrise Daiena Silento. Šajā laulībā pasaulē nāca dēls Džeisons Konerijs, kurš arī kļuva par aktieri. Pie mums Džeisons Konerijs vislabāk pazīstams kā 80. gados populārā britu TV seriāla «Robins no Šervudas» Robins Huds, kurš nomainīja Maikla Praida atveidoto Robinu, kad pirmais gāja bojā no šerifa armijas kaujinieku bultas. Vēlāk viņš arī redzēts vairākās Holivudas filmās, taču ar tēva karjeras spozmi gan Džeisons sacensties nevar.

Šona Konerija un Daienas Silento laulība izira pēc nedaudz vairāk kā desmit kopdzīves gadiem. 2006. gadā izdotajā biogrāfiskajā grāmatā Silento raksta, ka laulības laikā Šons pret viņu bijis kā emocionāli, tā fiziski vardarbīgs. Aktiera bijusī sieva 2011. gada oktobrī aizgāja mūžībā.

1965. gadā plašu ažiotāžu raisīja Šona Konerija intervija žurnālam «Playboy», kurā viņš bija izteicies, ka «nav nekā aplama iesist sievietei – taču es to nerekomendētu darīt, tāpat kā vīrietim. Atvērtas plaukstas pliķis ir attaisnojams, ja jebkura cita alternatīva un brīdinājums cietis neveiksmi un tie bijuši jau vairāki». Vēlāk gan Konerijs publiski norādīja, ka esot pārprasts. Viņa vārdi esot izrauti no kopējā konteksta; jebkura veida vardarbība pret sievieti esot nepieņemama.

Otra laulība un sānsoļi

Otro reizi Šons Konerijs apprecējās ar franču marokāņu izcelsmes mākslinieci Mišelu Rokbrunu.

foto: CAMERA PRESS/Jerry Watson / Vida Press
Šons un Mišela.

Pāris salaulājās 1975. gadā. Par spīti plaši apspriestajai dēkai ar britu dziedātāju Linsiju de Polu (tagad 66) astoņdesmito gadu nogalē, aktierim laulību tomēr izdevās saglabāt. Otrajā laulībā bērni pasaulē nav nākuši. Neraugoties uz Konerija vētraino dzīvesveidu, pāris arvien ir kopā un lielāko daļu laika pavada Bahamu salās. 2000. gada jūlijā karaliene Elizabete II aktieri iecēla bruņinieku kārtā.  

Negrib spēlēt vecus vīrus

Cienījamo vecumu sasniegušais aktieris jau sen vairs nefilmējas. 2006. gadā, saņemot Amerikas filmu institūta balvu par mūža ieguldījumu, viņš paziņoja, ka nolēmis doties pelnītā atpūtā. Viens no Konerija labākajiem draugiem no jaunības laikiem – aktieris Maikls Keins – savulaik pastāstījis, ka draugs nolēmis pamest kino pēc filmas «The League of Extraordinary Gentlemen» ne pārāk labajiem panākumiem, kā arī tāpēc, ka vairs nav ieinteresēts atveidot  ekrānā veca gadagājuma varoņus.

Materiāls tapis sadarbībā ar «Tet»