TV
2020. gada 27. augusts, 12:40

Krāšņās troļļu pasaules fenomens - jautra animācijas filma visai ģimenei

Jauns.lv

Pašiem mazākajiem un ne vairs tik maziem skatītājiem «Shortcut» un «Helio» piedāvā plašu animācijas filmu klāstu, tostarp muzikālo un spilgtiem tēliem piesātināto «Troļļu» piedzīvojumu, kas jo īpaši aktuāls kļuvis šovasar.

Jautrā animācijas filma «Troļļi» stāsta par aizraujošu ceļojumu, kas aizvedīs troļļu meiteni Popiju tālu prom no ierastās pasaules un liks viņai apvienot savus spēkus ar pašu drūmāko no troļļiem - Zaru. Viņai ir jāizglābj draugi no Karaļa Skrimšļa vecākā un viņam padoto bergenu ķetnām.

Sava «Oskara» nominācija

Mūzikas un krāšņuma filmā ir pārpārēm: to drīzāk var dēvēt par animētu mūziklu, kurā kā galvenais līksmo Džastins Timberleiks – viņš ierunājis Zara lomu. Bet Popijas tēls ticis aktrisei Annai Kendrikai. To, ka mūzika filmā ir tiešām izdevusies, pierāda gūtā «Oskara» nominācija – to Timberleiks saņēma par dziesmu «Can't Stop the Feeling!» – un «Grammy» balva.

««Troļļi» ir mūzikls, un tas skaņu celiņa rakstīšanā bija vissarežģītākais,» saka Timberleiks. «Visa filma ir kā viena gara popdziesma, un mēs vēlējāmies šo noskaņu saglabāt visā tās garumā,» piebilst dziedātājs un aktieris, norādot, ka līdz šim, viņaprāt, diskomūzikas žanrs bijis līdz galam nenovērtēts. «Filmas skaņuceliņā bija visādu žanru dziesmas, un es sapratu, ka nav pārstāvēts disko. Mums vajadzēja dziesmu, kas filmas beigās visus apvieno, kas tālāk nes filmas vēstījumu,» tā Timberleiks, kurš, sācis aizdomāties par leģendārās zviedru muzikālās apvienības «ABBA» skaņdarbiem, kopā ar atzītiem mūzikas industrijas grandiem radījis īstu mūsdienu disko hitu, kuru pēc noskatīšanās mazie «Troļļu» baudītāji dungos vēl ilgi.

Psihedēliskais košums

Ja mazajiem filmas un to tēlu krāšņums aizrautībā liks sēdēt ar pavērtu muti, tad pieaugušajiem atliek vien brīnīties un pa jokam vaicāt – ko īsti lieto «Troļļu» radītāji, lai skatītāju aizvestu tādā psihedēliskā pasaulē. Bet filmas radītāju vidū ir pie «Šreka» un «Sūkļa Boba Kvadrātbikša» sāgām strādājušais Maiks Mičels, bet scenārija autori – «Kungfu pandas» komanda Džonatans Aibels un Glens Bergers. Tātad nav, par ko brīnīties. Šiem vīriem neparasta izklaide un jaunu izpausmju veidu meklējumi iet no rokas. Filmas sižets gan ir pietiekami vienkāršs, lai tam izsekotu līdzi pat visjaunākais skatītājs, toties no visām varavīksnes krāsām visspilgtākajos toņos galva noreibs pat vispieredzējušākajam kinovērotājam. Jā, nekādu grandiozu iespaidu uz cilvēci un kino industrijas attīstību «Troļļi» neatstāj, taču kājas mūzikas ritmā līdzi sitīsies un vēstījums par to, cik vērtīgi ir strādāt komandā un būt labsirdīgam, līdz dzirdīgām ausīm aizies.

foto: Publicitātes

Tapis turpinājums

Šopavasar iznāca 2016. gada «Troļļu» turpinājums – «Troļļi 2» («Trolls World Tour»), kas nu lūkojams Latvijas kinozālēs.

Par ko tad ir šī filma? Troļļu pilsētā valda prieks un spožums, un Popija atklāj ko patiesi pārsteidzošu – izrādās, kaimiņos ir vēl vairākas troļļu pasaules. Katra no tām ir veltīta kādam muzikālajam žanram. Kad noslēpumains drauds uzglūn visai troļļu saimei. Popija, Zars un viņu draugi dodas cauri nepazīstamām zemēm, lai paveiktu ko šķietami neiespējamu: apvienotu visus troļļus un stātos pretī ļaundarim. Mūzikas netrūkst arī «Troļļu» turpinājumā, un pasaules skatuves zvaigžņu arī – šajā filmā piekritis piedalīties gan Ozijs Osborns un Mērija Dž. Blaidža, gan Dienvidkorejas meiteņu grupa «Red Velvet».

Savus miljonus nopelna

«Troļļi 2» bija viena no tām filmām, kas dabūja «ciest» no koronavīrusa pandēmijas izraisītās krīzes. Filmas pirmizrāde bija plānota aprīlī, bet sanāca tā, ka vienlaikus ar izrādīšanu drive-in kinoteātros nonāca arī straumēšanas servisos. Tā nu itin grūti bija sarēķināt, kādi tad ieguvumi ir finansiāli, bet tika lēsts, ka pirmajās 19 dienās to noskatījušies ap četriem miljoniem cilvēku, tātad ieņēmumi esot teju 100 miljoni ASV dolāru. Ņemot vērā, ka turpmākajos mēnešos «Troļļi 2» no straumēšanas un digitālo lejuplāžu vietņu topa 5 ārā nekrita, visticamāk, filmai pavisam noteikti ir izdevies tajā ieguldīto naudu (95 miljoni radīšanas izmaksas + 30 miljonu reklāmas budžets) atgūt. Pirmajai filmai gan savulaik, protams, klājās labāk. «Troļļi» tās veidotājiem ienesa ap 350 miljoniem ASV dolāru.

Citas aizraujošas animācijas filmas par neparastiem mošķīšiem vietnē «Shortcut»

foto: Publicitātes

Kad Zemei negaidīti uzbrūk citplanētieši un armijas spēki cīņā pret tiem sāk izsīkt, prezidents pavēl ģenerālim Karakungam tiem pretī sūtīt monstru komandu, kuru veido bariņš dīvaiņu. Spriediet paši – komandu veido izcilām prāta spējām apveltītais profesors Tarakāns; radījums, kas izskatās pa pusei pērtiķis, pa pusei zivs – ar iesauku Trūkstošais posms; želejveida Bobs; milzīga kūniņa Insektozaurs, un šo dīvaiņu parādi noslēdz 15 metrus garā piemīlīgā blondīne Sūzena Mērfija (kura sasniedza 15 metru garumu pēc tam, kad viņai kāzu dienā trāpīja meteorīts, kas, acīmredzot, bija pilns kosmosa draņķību).

foto: Publicitātes

Briesmonīte Mollija ir mīlēta meitiņa briesmonīšiem Popo un Etna. Viņa aizvada savas dienas, spēlējoties ar savu labāko draugu Edisonu – uzvelkamo rotaļlietu, kas dzīvo pati savu dzīvi. Bet, kad mamma izdēj olu (kas tētim ir jāpieskata), Mollija dodas ceļojumā, lai atrastu savu jauno vietu ģimenē. Šis ceļojums aizved viņu tālu prom no mājām – pāri Mežonīgajiem kalniem uz Olu salu, kur viņa atkal satiek savu mammu un tēti, kā arī mazo briesmonīti-brālīti.

foto: Publicitātes

Višbounu ģimene ne tuvu nav ideāla. Kādu vakaru mamma pierunā viņus aiziet uz masku balli, bet, izrādās, maskas ir tikai viņiem. Ballītē ļaunā ragana viņus nolād, un katrs pārvēršas par savu karnevāla varoni. Mamma Emma kļūst par vampīru, tētis Frenks – par Frankenšteina mošķi, meita Feja – par no galvas līdz kājām apsaitētu mūmiju, dēls Makss – par spalvainu vilkati. Viņiem jākļūst par laimīgu ģimeni vai arī... uz mūžu jāpaliek par mošķiem.

foto: Publicitātes

Vai tiešām ir vēl kāds, kas nezina baiso cilvēkēdāju Šreku un viņa draugu kompāniju? Filmas, kuras var skatīt atkal un atkal, kurās arī otrajā, trešajā un pat piektajā skatīšanās reizē atklājas kāds iepriekš nepamanīts smalks joks. «Šreks» ir mūsdienu kinofenomens, kas aizrāva visas pasaules iztēli ar visu laiku dižāko pasaku.

Materiāls tapis sadarbībā ar «Tet»