Modes mākslinieks Dāvids pārcēlies uz laukiem un ar vērienu pievēršas zemkopībai
foto: no privātā arhīva
Dāvids ar sievu Antru savā 300 kvadrātmetru plašajā jaunajā siltumnīcā.
Slavenības

Modes mākslinieks Dāvids pārcēlies uz laukiem un ar vērienu pievēršas zemkopībai

Inta Mengiša

Žurnāls "Kas Jauns"

Pazīstamais tērpu dizainers Dāvids, īstajā vārdā Romans Andrejevs (55), atvadījies no Rīgas un pārcēlies uz pastāvīgu dzīvošanu savās lauku mājās, kur dažu nedēļu laikā iekopis patiešām iespaidīga izmēra siltumnīcu – 300 kvadrātmetru platībā.

Modes mākslinieks Dāvids pārcēlies uz laukiem un a...
foto: no privātā arhīva
No dzīvokļa Rīgas centrā Dāvids šogad pilnībā pārcēlies uz Dāviņu pagastu Bauskas novadā, kur saimnieko lauku mājā.
No dzīvokļa Rīgas centrā Dāvids šogad pilnībā pārcēlies uz Dāviņu pagastu Bauskas novadā, kur saimnieko lauku mājā.

„Suns man laiza roku – acīmredzot jūt, ka tuvumā ir kauli!” sev tipiskajā pašironijā iesmej Dāvids, žurnālam "Kas Jauns" paskaidrodams – lauku darbos sevi tiktāl nodzinis, ka pamatīgi novājējis un, visticamāk, nu mierīgi varētu ielīst savā vidusskolas izlaiduma uzvalkā. „Bieži mans darbalaiks ir 18 stundas diennaktī, un, ja izģērbtos, iespējams, kāds mani sajauktu ar Donatellu Versači!” viņš turpina dzirksteļot.

Turpmāko mūžu vēlas dzīvot laukos

Taču, metot jokus pie malas, Dāvids stāsta, ka par pārcelšanos uz dzīvi laukos prātojis jau krietnu laiku. Līdz šim savā lauku mājā Bauskas novada Dāviņu pagastā viņš ar ģimeni pavadīja tikai vasaras, gleznainajā Iecavas upes krastā iekopdams mājas apkārtni, uzturēdams nelielu sakņu dārzu, audzēdams tomātus un papriku 24 kvadrātmetru lielā siltumnīcā. Viņa pamatnodarbošanās aizvien bija mode – stilista darbs, uzvalku un citu apģērbu dizains un darināšana pēc pasūtījuma. Tagad Dāvids maina profilu, priekšplānā izvirzot lauku labumu audzēšanu. „Modes jomā darbojos, turpinu šūt uzvalkus, kāzu kleitas un koncertu tērpus, taču esmu izlēmis sadarboties tikai ar tiem klientiem, kas man patīk,” paziņo dizainers.

„Man ir viss, un nekā vairāk nevajag! Jūtos brīnišķīgi, ka neesmu ne no viena atkarīgs, nav jāstreso un jābojā garastāvoklis, naudas dēļ ķēpājoties ar kaprīziem vai negodīgiem klientiem. Šis ir tieši tāds dzīves modelis, kāds manai būtībai ir visatbilstošākais. Pilsētā man nemaz nepatīk, jo tieši laukos, brīvā dabā, savā vietā, jūtos harmoniski. Roku zemi, stādu kokus, strādāju dārzā, laistu tomātus siltumnīcā, trimerēju un pļauju zāli. Kad vairs nav jaudas, atļauju zālītei paaugt – nekur jau tā nepazudīs... Galvenais, lai tomāti būtu aplaistīti. Un kur vēl citi saimniecības darbi! Esmu malku skaldījis, līdz nevaru vairs kājās nostāvēt. Jā, ir grūti, ir smagi, bet, lai gan jūtos pārguris, esmu laimīgs! Viens nu tagad man 55 gadu vecumā ir skaidrs – lai arī cik garš mūžs man ir lemts, to vēlos nodzīvot tieši šādi,” sapratis Dāvids.

15 tomātu šķirnes milzu siltumnīcā

Ja vēl pērnvasar Dāvids, par savu lauku dzīvi runājot, lielākoties piesauca nemitīgo zāliena pļaušanu, bet rosīšanos dārzā un siltumnīcā pieminēja vien garāmejot, nu viss mainījies par 180 grādiem. Pirms mēneša viņam ar krietnu kavēšanos beidzot atvesta un uzslieta 300 kvadrātmetru liela siltumnīca, kurā jau izauguši skaisti tomātu ceri, kopumā pārstāvot aptuveni 15 dažādas šķirnes. Arī sakņu dārza apmērs krietni palielināts, tajā aug kartupeļi, burkāni, kāposti, salāti, redīsi, sparģeļi un sīpoli. Iekārtotas arī zemeņu dobes, bet līdzšinējā siltumnīcā draudzīgi sadzīvo tomāti, gurķi, paprika un dažnedažādi garšaugi. Īpaši daudz šogad esot bazilika.

„Ja līdz šim dārzā un siltumnīcā lauku labumus audzēju pašu vajadzībām un daļu arī izvadāju radiem un draugiem, tad, saimniecībai paplašinoties, būs vien jālaiž raža uz tirgu. Daudzi mani paziņas, uzzinot, ar ko tagad nodarbojos, ir priecīgi, jau piesakās uz tomātiem; kāda ģimene izteica vēlmi atbraukt šurp ar bērniem, lai parādītu, kā dzīvē top pārtika – kā aug tas, ko mamma un tētis pērk veikalā un liek galdā. Brīnišķīgi! Esmu ļoti viesmīlīgs, ciemiņi man patīk, tāpēc apsveru domu par atvērtā tipa saimniecību, kurā ikviens, iepriekš piesakoties, var atbraukt, paskatīties un iegādāties, ko nu kāro. Uz tirgu aiz letes stāvēt gluži neiešu, taču domāju, ka varētu sadarboties ar kādiem lauku labumu veikaliem Rīgā, kur nodot realizācijā to, ko esmu uzaudzējis. Visiem pietiks! Par kvalitāti nešaubos, jo viss, ko audzēju, ir tīrs, dabīgs un ar ķimikālijām nesamaitāts, tāds, kādu ēdu pats un lieku savas ģimenes galdā,” stāsta Dāvids, aicinādams interesentus sekot līdzi paziņojumiem par aktuālo lauku labumu piedāvājumu viņa "Facebook" un "Instagram" profilos.

foto: no privātā arhīva
Dārzā un siltumnīcā modes mākslinieks audzē gan visu, kas nepieciešams pašu saimes galdam, gan ziemas krājumiem, gan arī plāno uzņemt viesus, kuri vēlas iegādāties viņa saimniecībā uzaudzētos lauku labumus.
Dārzā un siltumnīcā modes mākslinieks audzē gan visu, kas nepieciešams pašu saimes galdam, gan ziemas krājumiem, gan arī plāno uzņemt viesus, kuri vēlas iegādāties viņa saimniecībā uzaudzētos lauku labumus.

Mākslinieks teic, ka jau tuvākās nākotnes plānos ir arī nodarboties ar vistkopību un dārzā saaudzētās produkcijas pārstrādi. „Piemēram, manis skābētos kāpostus slavē visi, kas nogaršojuši!” priecājas pazīstamais dizainers, kura sētā ir arī vairāki augļukoki, aug kazenes, avenes, upenes un ērkšķogas. Nākamajā sezonā, ļoti ticams, siltumnīcā tirgošanai tikšot audzēti arī stādi.

foto: no privātā arhīva
Dizainers atklāj, ka pašlaik visu audzē pēc sentēvu tradīcijām, taču kompetences paplašināšanas nolūkā plāno profesionāli apgūt agronomiju.
Dizainers atklāj, ka pašlaik visu audzē pēc sentēvu tradīcijām, taču kompetences paplašināšanas nolūkā plāno profesionāli apgūt agronomiju.

Citas interesantākās ziņas lasiet žurnāla "Kas Jauns" dubultnumurā!