Mārtiņš Ruskis un viņa kafijas bizness

Dziedātājs Mārtiņš Ruskis un viņa kafijas bizness.

gallery icon
8
Slavenības
2020. gada 20. maijs, 06:33

Dziedātājs Mārtiņš Ruskis kļuvis par kafijas tirgoni

Juris Vaidakovs

Žurnāls "Kas Jauns"

"Kādu kafiju vēlaties? Ar citronu un kanēli? Nezināju par tādu! Šodien gan tādu vēl nevarēšu piedāvāt, bet atnāciet rīt! Tad būs gan citrons, gan kanēlis!” – tā klientus apkalpo populārais dziedātājs Mārtiņš Ruskis, kas, lai šajos laikos kaut ko nopelnītu, kļuvis par baristu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Viņš jau vairāk nekā nedēļu Olaines mežaparkā tirgo kafiju, piedāvājot gan kādu gardu dzērienu, gan cepumiņus, katru dienu savā jaunajā profesijā apgūst jaunas nianses un cenšas izpatikt klientu vēlmēm. Un, kā novērojis žurnāls "Kas Jauns", klientu Mārtiņam netrūkst – pie viņa kafijas treilerīša ik pa laikam piestāj kāds kafijas tīkotājs.

Ideja radās pastaigā ar bērnu

„Situācija man bija diezgan čābīga. Līdz ar ārkārtas situācijas ieviešanu „apstājās” visi koncerti, palika tikai darbs Latvijas Radio 2. Labi, ka tā, bet ar to algu, protams, nosegt visus ikdienas maksājumus un uzturēt ģimeni ir nereāli. Iestājās diezgan drūma sajūta, jo mums, mūziķiem, aizliegts strādāt jomā, kuru mīlam. Savilku jostu, ar ģimeni izvācāmies no dzīvokļa un pārcēlāmies pie sievas vecākiem, meklēju iespējas, kur strādāt. Izsūtīju vismaz kādus četrdesmit CV, biju gatavs strādāt pat par kurjeru, bet nekā! Sajūta patiešām bija ļoti nepatīkama,” atzīst Mārtiņš Ruskis.

Viņš šādā bezcerīgā režīmā nodzīvojis mēnesi, un, kad Mārtiņu patiešām pārņēmis izmisums, viņu uzmundrināja sieva Žanete, atrazdama, kā pats saka, „īstos vārdus īstajā brīdī”. „Pēc šīs mūsu sarunas izgāju pastaigā ar dēlu pa Olaines mežaparku un pēkšņi atskārtu, ka gribu kafiju, taču tuvumā nav nekādu iespēju to iegādāties. Sapratu, kā Olainē trūkst – gardas kafijas parkā. Steidzu mājās izstāstīt sievai savas idejas, un tā viss sākās,” stāsta Ruskis.

Mārtiņš Ruskis ar sievu Žaneti Dinsbergu

Mūziķis Mārtiņš Ruskis ar sievu Žaneti Dinsbergu, kuri apprecoties nomainījuši uzvārdu uz Kanters.

gallery icon
6

Mēneša laikā uzsāk savu biznesu

Ruskis, kas nekad nav nodarbojies ar uzņēmējdarbību, nekad nav nodarbojies ar tirdzniecību, nekad nav gatavojis kafiju citiem, tomēr bija gana drosmīgs mesties iekšā nezināmajā.

„Es ļoti iedegos ar šo ideju. Jo manī patiešām bija iestājusies pamatīga grūtsirdība, jau sāku slīgt bezcerībā, biju veicis neskaitāmus zvanus darba meklējumos, bet neveiksmīgi. Tāpēc šī ideja mani pacēla spārnos. Aprunājos ar draugiem, kuri darbojas šajā jomā, viņi uzreiz mani saveda kopā ar vēl zinošākiem tirdzniecības profesionāļiem, un tā es vismaz ieguvu informāciju, kurā virzienā darboties, lai savu ideju īstenotu. Protams, man bija savs uzņēmums, kas nodarbojas ar mūziku, taču šī ir pavisam cita sfēra. Palūdzu grāmatvedei nokārtot nepieciešamos dokumentus, lai varētu arī nodarboties ar kafijas tirdzniecību, izklāstīju ideju Olaines domei un uzreiz guvu atbalstu. Tas, ka dome ir pretimnākoša, man deva papildu stimulu rosīties vēl aktīvāk,” atceras mūziķis.

Viņš sazinājies ar Latvijā pazīstamo baristu un kafijas grauzdētāju Andri Petkēviču, zīmola "Andrito Coffee Roastery" izveidotāju, kurš ne tikai apsolīja piegādāt "Andrito" kafijas pupiņas, bet devis ļoti noderīgus padomus. Un tad Mārtiņš sācis meklēt treileri, kurā varētu pagatavot un tirgot kafiju. „Tas bija visgrūtākais, jo visi piedāvājumi bija dārgāki par manām finansiālajām iespējām. Līdz pavisam nejauši uzdūros jau septembrī feisbukā ievietotam sludinājumam, ka treileri par pavisam pieņemamu cenu pārdod zināmais maiznieks Raimonds Biedrītis no maizes ceptuves "Grauda spēks". Necerēju, ka sludinājums vēl ir spēkā, taču izrādījās – treileris bija pieejams. Paņēmu līdzi brāli, kurš no tehniskām lietām saprot krietni vairāk nekā es, un devāmies skatīties. Tā nu rezultātā man ir atbilstošs treileris, bet Raimonds apsolīja kaut kad atbraukt ciemos un paskatīties, kā man veicas ar kafijas tirdzniecību,” gandarīts ir Mārtiņš Ruskis, kas kopā ar meistaru Jāni Mežgaili un brāli paši savām rokām veica treilera kosmētiskos remontdarbus, līdz mēnesi pēc idejas par savu kafijas tirgotavu mūziķis jau ķērās pie baristas amata pienākumiem.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Iepaticies jaunais darbs

Bet kā ar kafijas pagatavošanas prasmēm? Kur tās Mārtiņš apguva? „Internetā! Lasīju rakstus par kafijas pasauli, skatījos video un ar pamatīgām pamatzināšanām devos uz Gemoss kafijas studiju. Tur pat izbrīnījās, cik jau biju zinošs par kafijas lietām, un uzslavēja, ka līdz šim nevienam iesācējam nebija izdevies tik ātri uzzīmēt kafijas tasītē zīmējumu ar kafijas putām,” pasmaida dziedātājs, piebilstot: „Es patiešām visu šo mēnesi koncentrējos tikai uz savu kafijas „padarīšanu”. Jo jāatzīst, ka nodarboties ar mūziku, rakstīt dziesmas man nepavisam nebija iedvesmas. Man bija iestājusies radošā depresija, bet kafijas pasaule mani kaut kā no tās izvilka.”

Vai Olaines mežaparka jaunajā kafijas tirgonī cilvēki atpazīst populāro dziedātāju Mārtiņu Ruski? „Kā nu kurš! Ir tādi, kas atpazīst un sakautrējas, ir tādi, kas paliek un papļāpā. Man patīk iepazīties ar cilvēkiem un aprunāties.”

Līdz ar kafiju Mārtiņš tirgo arī savu jaunāko albumu "Piparmētru tēja", kas tapis sadarbībā ar Raimondu Paulu. Daži albumi ir jau nopirkti, un nu Ruskis smej, ka nākamo vajadzētu nosaukt par "Balta kafija". Turklāt Maestro, kuram ļoti garšojot kafija, apsolījies atbraukt ciemos un novērtēt, kā viņa dziedātājam klājas jaunajā ampluā. Un Mārtiņš Ruskis ir patiešām ļoti atraktīvs kafijas tirgotājs, cenšas apmierināt katra klienta vēlmes. Viņš arī katru dienu izdomā kādas akcijas, dažreiz pat uzspēlē ģitāru.

Mārtiņa Ruska un Raimonda Paula albuma "Piparmētru tēja" prezentācijas koncerts

2020. gada 15. februārī VEF Kultūras pilī izskanēja dziedātāja Mārtiņa Ruska un maestro Raimonda Paula dziesmu albuma "Piparmētru tēja" prezentācijas ...

gallery icon
46

Ruskis cer: ja valstī nenotiks nekas vēl ārkārtējāks, ja ekonomiskā situācija krasi nepasliktināsies un viņam ar kafijas tirdzniecību veiksies, ieguldītos līdzekļus viņš atpelnīs divu mēnešu laikā. „Esmu patīkami pārsteigts, cik ļoti cilvēki izrāda interesi par manu kafiju. Un esmu ievērojis, ka mūsu kafijas treilerītis cilvēkos vairo pozitīvismu. Domāju, ka man šis būs ilgtermiņa projekts, esmu paredzējis, ka ar kafijas tirdzniecību nodarbošos arī tad, ja atsāksies koncertdarbība,” priecīgs ir Mārtiņš un, vaicāts, vai tas nozīmē, ka dziedāšanai likts punkts un turpmāk savu profesionālo darbību saistīs ar kafiju, atbild: „Es šobrīd par to nedomāju. Es vispār šobrīd par dziedāšanu nedomāju. Tā jau šajā situācijā ir sāpīgi, ka man liegts nodarboties ar iemīļoto darbu, tāpēc negribu sevi sāpināt vēl vairāk. Šobrīd man iepaticies tas, ko daru pašlaik, un nesaskatu nekā slikta tajā, ka strādāju par baristu. Kad būs iespēja koncertēt, tad arī kāpšu uz skatuves. Un arī turpināšu taisīt kafiju.”

Citas interesantākās ziņas lūkojiet žurnāla "Kas Jauns" šīs nedēļas numurā!