Viesi ierodas uz "Tukšais zieds" pirmizrādi Nacionālajā teātrī

Latvijas Nacionālajā teātrī šodien plkst.19 pirmizrādi piedzīvoja spāņu dramaturga Federiko Garijas Lorkas lugas iestudējums Ināras Sluckas režijā.

gallery icon
138
Slavenības
2020. gada 6. marts, 00:00

FOTO: izrādes "Tukšais zieds" pirmizrāde Nacionālajā teātrī

Jauns.lv / LETA

Latvijas Nacionālajā teātrī ceturtdien plkst.19 pirmizrādi piedzīvoja spāņu dramaturga Federiko Garijas Lorkas lugas iestudējums Ināras Sluckas režijā, informē teātra pārstāve Līga Rimšēviča.

Latvijā vēl ne reizi nav iestudēta spāņu dramaturga un dzejnieka, mākslinieka un komponista Lorkas luga "Jerma", kam Nacionālā teātra iestudējumā dots nosaukums "Tukšajam ziedam". Lorkas luga veido trešo daļu tā saucamajā lauku lugu triloģijā, pie kuras pieder arī "Asins kāzas" un "Bernardas Albas māja", norādīja Rimšēviča.

Režisore Slucka stāsta, ka mūsdienās "Jerma" vairs nav tikai traģēdija par tukšumu, kādu jūt sieviete, kura nevar radīt bērnus. "Vēl vairāk - tā ir traģēdija par alkām pēc mīlestības, par izvēli, par nesamierināšanos, par godu," akcentējusi Slucka.

Izrādē lomas atveido aktieri Maija Doveika, Inga Misāne-Grasberga, Normunds Laizāns, Kaspars Zvīgulis, Daiga Gaismiņa, Lāsma Kugrēna, Madara Botmane, Ilze Blauberga, Evija Krūze, Ance Kukule, Ainārs Ančevskis, Uldis Anže, Gundars Grasbergs un Egils Melbārdis.

Kā pavēstīja Rimšēviča, Lorka ir viens no izcilākajiem 20.gadsimta spāņu māksliniekiem. Viņš dzimis 1898.gadā, bet nogalināts 38 gadu vecumā noslēpumainos apstākļos Spānijas Pilsoņu kara laikā. Iespējams, fašistu ģenerāļa Fransisko Franko rokaspuiši šo slepkavību veikuši ne tikai viņa aktīvās sabiedriskās darbības, bet arī seksuālās orientācijas dēļ. Lorkas kapavieta joprojām nav atrasta. Viņa grāmatas tika publiski dedzinātas Granādas centrā, visā Spānijā viņa darbi bija aizliegti līdz 1954.gadam un cenzēti līdz pat 1975.gadam.

Latvijā iestudētas tādas Lorkas lugas kā "Daiļā kurpniece", "Bernardas Albas māja", "Dona Perlimplina mīlestība" un "Asins kāzas". Lorkas dzejas izlase "Kliedziens" Knuta Skujenieka atdzejojumā iznākusi 1971.gadā. Savukārt 2019.gadā Jāņa Rozes apgāds laida klajā Lorkas lugu izlasi, ko sakārtojis un tulkojis Edvīns Raups.