foto: Bros/Village Roadshow/Kobal/REX/ Vida Press
Amizanti aizkadri - kā patiesībā top grandiozās Holivudas filmas
Lielākā daļa ainu kulta filmā “Matrikss” filmēta uz zaļā fona.
Slavenības
2019. gada 2. augusts, 06:01

Amizanti aizkadri - kā patiesībā top grandiozās Holivudas filmas

Jauns.lv

Aktrisei klēpī mazs zaļš (un visai smieklīgs) spilventiņš. Vēlāk ar datorgrafiķu palīdzību tas pārtaps lielā un varenā pūķa galvā. Specefekti, kas filmās šķiet maģiski, darba procesā ne tuvu neizskatās elpu aizraujoši.

Pateicoties mūsdienu tehnoloģiju iespējām kā, piemēram, CGI (computer-generated imagery jeb datora radīti attēli) un zaļajiem ekrāniem, Holivudā nekas vairs nešķiet neiespējams. Mūsdienās filmas bez specefektiem vairs nav iedomājamas.

Skatoties kino ekranizējumus, kuros atspoguļotas neredzēti pasakainas vietas vai cilvēku pārdabiskas spējas, nereti gadās aizdomāties – nez, kādos apstākļos šīs ainas filmētas patiesībā? Mēs labi zinām, ka filma par vareno Halku lielākoties balstās uz CGI tehnoloģiju un zaļo ekrānu iespējām. Taču viens ir to teorētiski apzināties, otrs – redzēt aizkadru ainas pašam savām acīm.

Piedāvājam ieskatīties dažu kases grāvēju tapšanas aizkulisēs un no sirds izsmieties, cik amizanti izskatās kadri, pirms pie sava darba ķērušies specefektu meistari.

Harijs Poters un Fēniksa ordenis / Harry Potter And The Order Of The Phoenix

foto: @BehindScenesPic/Twitter

Harija Potera faniem būs grūti noticēt, ka šī bilde ir īsta, jo filmā redzamais izskatās tik reāls, ka, pat zinot, ka tā nav, gribas noticēt -Cūkkārpa ir īsta un viss tajā notiekošais arīdzan.
Zaļās rokas filmā pārtaps par maģiskām radībām, kas mitinās burvju skolas bibliotēkā.

Troņu spēle / Game Of Thrones

foto: @BehindScenesPic/Twitter

Liela un varena pūķa galvas vietā gaidījām kaut ko kaut mazliet līdzīgāku pūķim nekā šo zaļo un smieklīgo spilventiņu. Saprotam, ka CGI speciālistiem zaļo kunkuli uz slotaskāta ir vieglāk “izņemt no kadra”, lai tā vietā uzburtu lielu un biedējošu briesmoni – pūķi.

Skaistule un briesmonis / Beauty And The Beast

foto: @BehindScenesPic/Twitter

Ja kāds vēl šaubījās par Emmas Vatsones aktrises dotībām, te būs pierādījums, ka jūs maldījāties. Dens Stīvenss filmēšanas laukumā staigāja polsterētā tērpā un pie viņa kājām bija dīvainas atsperes, bet Vatsones sejā ne mirkli neiezagās smaids par kolēģa ērmīgo paskatu. Viņai pat vajadzēja dejot ar Stīvensu, kad viņš bija šādā ietērpā.

Pī dzīve / Life Of Pi

foto: @Soma_stance/Twitter

Neviens nekad nav ticējis, ka šis tīģeris ir īsts, taču redzot tam apstiprinājumu, maza vilšanās neizpaliek.

Par spīti CGI un specefektiem ir patīkami redzēt, ka režisors izvēlējies, lai aktieris Suradžs Šarma savu ainu izspēlētu uz īsta kuģa īstā ūdenī.

Zvaigžņu basketbols / Space Jam

foto: @BackyardCinemas/Twitter

Šī varētu būt bērnības lielākā vilšanās. Protams, ir nereāli domāt, ka Maikls Džordans uz ekrāna spēlējis kopā ar multfilmu personāžiem, taču bērnības fantāzijām nav robežu un tu visam uz ekrāna redzamajam notici bez jebkādām aizdomām.
Šī filma tikai pierāda, ka Maikls Džordans patiesībā ir viens no mūslaiku vismazāk novērtētajiem aktieriem.

Titāniks / Titanic

foto: Emma Cox/Pinterest

Zinot filmas “Titāniks” sižeta līniju, ir skaidrs, ka daudzas ainas bez zaļā ekrāna palīdzības nevarētu nofilmēt. Taču ne šo! Te būtu pieticis ar nelielu kuģīti jūrā, lai ticami izspēlētu ainu. Tam nevajadzēja būt pat lielam kruīza lainerim...

Vispirms Rouza saka, ka uz durvīm nav vietas, lai izglābtos divi, bet tagad vēl arī šis.

Atriebēji / The Avengers

foto: Amanda Cressman/Pinterest

Marka Rufalo atveidotais Brūss Beners filmā “Atriebēji” ir iespaidīgs, taču der atcerēties, ka viņš ir tas vīrs, kurš ar CGI palīdzību jau pirms tam iejutās Halka tēlā.

Trakais Makss: Skarbais ceļš / Mad Max: Fury Road

foto: vervainboy/Reddit

Filmu “Trakais Makss: Skarbais ceļš” pieskaita desmitgades labākajām filmām, un specefektiem tajā ir ļoti liela loma. Automašīnas varbūt arī ir īstas, taču ne to “lidojumi” un eksplozijas.

Troņu spēle / Game Of Thrones

foto: @BehindScenesPic/Twitter

Izskatās, ka vertikālā siena patiešām ir īsta, tikai zeme ir 10 metru attālumā no aktieriem, nevis 100.

Karību jūras pirāti: Miroņa lāde / Pirates Of The Caribbean: Dead Man’s Chest

foto: @BehindScenesPic/Twitter

Bils Naī izcili atveidoja spoku kapteiņa Deivija Džonsa lomu filmā “Karību jūras pirāti”, taču neviens nedomāja, ka viņa atveidotais varonis ir tik ļoti animēts. Zinot mūsdienu iespējas, bija doma, ka aktierim būs tā pavairāk grima un parūka, taču šī aina parāda, ka viņš 100% apmērā ir datorgrafiķu pārveidots.

Es esmu leģenda / I Am Legend

foto: @BehindScenesPic/Twitter

Daudzi raudāja, kad filmas varonim Robertam uzbruka mutantu suns un viņa paša suns, aizstāvot saimnieku, arī inficējās. Redzot šo ērmīgo vīru zaļajā triko ar demonsuņa “roku lelli”, lielais pārdzīvojums par filmā redzēto mazliet noplok.

Galaktikas sargi / Guardians Of The Galaxy

foto: cloud9comics/Imgur

Filmā “Galaktikas sargi” jenotu Roketu ierunājis Bredlijs Kūpers, taču zaļajā triko tērptais vīrs nudien nav viņš! Bet žēl…

Harijs Poters un Jauktasiņu Princis / Harry Potter And The Half-Blood Prince

foto: @BehindScenesPic/Twitter

Aktierim Danielam Redklifam noteikti bija ļoti interesanti iejusties lidošanas ainās.

Matrikss / The Matrix

foto: @thegtd_/Twitter

Šis ir tikai kārtējais pierādījums tam, ka lielākā daļa kulta filmas “Matrikss” filmēta uz zaļā fona un ar “zaļo cilvēciņu” palīdzību. Šādi uzņemta epizode, kurā galvenie varoņi neiedomājami plastiski atliecas atpakaļ, lai izvairītos no lodēm. Lūk, tā ir Holivudas maģija!

Atriebēji / The Avengers

foto: @stverogrrs/Twiter

Marks Rufalo atkal ir savā tēlā. Krisam Hemsvortam un Krisam Evansam klājās vieglāk, viņiem visu laiku bija savi “apnicīgie” supervaroņu tērpi un nekādas “Holivudas maģijas”.

Tumšais bruņinieks/ The Dark Knight

foto: @BehindScenesPic/Twitter

Pusi aktiera Ārona Ekharta sejas klāj CGI indikatori, lai apstrādes procesā to vēlāk padarītu patiešām baisu. Ja būtu piestrādājuši grima mākslinieki, šajā ainā nevajadzētu nekādus specefektus.

Gravitāte / Gravity

foto: @Soma_stance/Twitter

Neviena filma par piedzīvojumiem kosmosā neiztiks bez zaļā ekrāna un CGI tehnoloģijām. Sandrai Bullokai filmēšanā studijā patiesībā nav līdzās nekā, kas atgādinātu reālās kosmosa kuģu iekārtas, viss radīts apstrādes procesā ar moderno tehnoloģiju palīdzību.

Matrikss / The Matrix

foto: @BehindScenesPic/Twitter

Šajā ainā nekas nav īsts. Viss fons veidots ar moderno tehnoloģiju palīdzību. Tā vien šķiet, ka aktierim Kianu Rīvsam visu filmēšanas laiku vajadzēja visu iztēloties tikai savā prātā, kas liek viņu apbrīnot jo vairāk.

Pagrīdes impērija / Broadwalk Empire

foto: @Soma_stance/Twitter

Šī epizode parāda, cik lielā apmērā daži nelieli zaļie laukumi spēj izmainīt visu redzamo ainu.

Atriebēji / The Avengers

foto: @Soma_stance/Twitter

Ja fonā ir zaļais ekrāns, nav jāraizējas, ka dažādu eksploziju specefekti varētu radīt risku aktieru drošībai. Filmējot šādos apstākļos, visi ir sveiki un veseli, bet galarezultāts iespaidīgs.

X-cilvēki: Bijušās nākotnes dienas / X-Men: Days of Future Past

foto: @Soma_stance/Twitter

Vilknadzis ir mutants, kurš spēj pats sadziedēties pēc jebkura ievainojuma. Neraugoties, vai tā ir šauta lode, naža dūriens, viņš atgriežas vēl niknāks nekā iepriekš. Mazajiem skatītājiem noteikti ir interesanti, kā viņam tas izdodas.
Šajā ainā redzam, ka čūskas, kas izurbjas cauri viņa ķermenim, patiesībā gabalu pa gabaliņam ir piestiprinātas aktiera ķermenim no ārpuses. Vismaz tas netika izdarīts ar CGI tehnoloģiju palīdzību.

Pī dzīve / Life of Pie

foto: Pinterest

Vai dzīve nebūtu jauka utopija, ja tīģeri labprāt nāktu un noliktu galvu klēpī cilvēkam, lai pasnaustu kā mīlīgi kaķēni?

Nārnijas hronikas / The Chronicles of Narnia

foto: Pinterest

Nārnija grāmatā aprakstīta tik pasakaini skaista. Taču diemžēl šī zeme neeksistē. Un te ir iespēja specefektu meistariem īstenot savas visdrosmīgākās fantāzijas.

Volstrītas vilks/ The Wolf of Wall Street

foto: Pinterest

Tā vien šķiet, ka viņiem aptrūka budžets, lai aizvestu aktierus uz reālo notikumu vietu. Kurš gan būtu varējis to iedomāties, ka šādai vienkāršai ainai ir vajadzīgs zaļais ekrāns? Visticamāk filmu studijai bija vienkāršāk un ērtāk nepieciešamo radīt studijā nekā visai radošajai grupai doties ceļā, lai filmētu ainu reālajā vidē.

Staigājošie miroņi / The Walking Dead

foto: Pinterest

Vienā no populārākajiem seriāliem TV vēsturē arī izmantots zaļais ekrāns. Zombiji nav īsti un ceram, ka tā tas paliks uz mūžu mūžiem. Nav daudz pamestu pilsētu, kas varētu noderēt filmēšanas vajadzībām. Tāpēc jāņem palīgā tehnoloģiju iespējas.

1906

Arī viena no pagājušā gada stilīgākajām pašmāju filmām "1906" nav iztikusi bez specefektiem, lai uzburtu noskaņai vajadzīgās Rīgas ainas, atrādot pilsētu pirms vairāk nekā simts gadiem.