foto: Mārtiņš Ziders
FOTO: ar jestru muzicēšanu ieskandina Starptautisko Diksilendu festivālu
Mūzika
2019. gada 22. maijs, 15:10

FOTO: ar jestru muzicēšanu ieskandina Starptautisko Diksilendu festivālu

Jauns.lv

No 30. maija līdz 1. jūnijam, jau tradicionāli piedāvājot koncertus Rīgā un Umurgā, norisināsies 8. Starptautiskais Diksilendu mūzikas festivāls. Otrdien, 21. maijā, viesnīcas "Hotel Roma" restorāna "Mazais Otto" vasaras terasē notika festivāla ieskandināšanas pasākums.

Festivālā šogad piedalīsies grupas no Polijas, Sanktpēterburgas un, protams, Latvijas.

Starptautiskā Diksilendu mūzikas festivāla prezentācija

2019. gada 21. maijā viesnīcas "Hotel Roma" restorāna "Mazais Otto" vasaras terasē notika 8. Starptautiskā Diksilendu mūzikas festivāla prezentācija.

gallery icon
28

“Mūsu virsuzdevums – nodrošināt festivāla nepārtrauktību, un to arī darām, rīkojot festivālu jau astoto reizi. Turklāt šim ciparam ir ļoti liela saistība ar bezgalības zīmi,” uzsver festivāla producents Armands Leimanis.

30. maijā džeza bārā-restorānā “Trompete” notiks festivāla ieskandināšanas koncerts, savukārt 31. maijā viesnīcas “Hotel Roma” 7.stāva restorānā uzstāsies festivāla viesi – “Easy Winners” no Sanktpēterburgas un “Sunny Groove Dixie” (Latvija).

Festivāla kulminācija paredzēta 1. jūnijā Umurgā, kur laukumā pie Kultūras nama plkst.15 muzicēs grupas „Homeopāti LV”, „Lauku ielas diksilends” un diksilends „Sigulda”, savukārt vakara koncertā plkst.19 vārds tiks dots festivāla viesiem – “The Dixie Company” (Polija), “Easy Winners” (Sanktpēterburga), kā arī “Sunny Groove Dixie” (Latvija).

Vakara koncerts tiks atklāts ar tradicionālo festivāla viesu gājienu pa Umurgas ielām, bet vakara koncerta noslēgumā klausītāji tiks priecēti ar „live jam session”. Gaidot vakara koncertu, Umurgas Kultūras nama mazajā zālē bērni varēs noskatīties populāras animācijas filmas, bet lielajā zālē plkst.16.30 ikviens tiks aicināts noskatīties režisora Jāņa Mūrnieka iestudēto muzikālo komēdiju “Precies, māsiņ!” ar Raimondas Vazdikas, Jāņa Jarāna un Gunta Veita piedalīšanos.

Festivāla viesi “Easy Winners” (Sanktpēterburga) par sevi saka: “Krievijā ir daudz kolektīvu, kas spēlē 40. – 70.gadu mūziku, taču neviens no tiem savā daiļradē nav pievērsies džeza saknēm. Savukārt mēs esam izņēmums. Grupa dibināta 1998.gadā, piedalās Eiropas un Krievijas mūzikas festivālos, uzstājas Sanktpēterburgas labākajās koncertvietās un, neraugoties uz jaunu dalībnieku pievienošanos, ir palikusi uzticīga 20.gadsimta pirmās puses muzikālajiem principiem.” Grupas repertuārā ir t.s. “arhaiskais” džezs, turklāt ir izvēlējies īpašus instrumentus: bungu vietā mūziķi izmanto veļas dēli, kontrabasa vietā – tubu, bet ģitāras vietā – bandžo. Kā uzsver mūziķi, šie instrumenti lieliski saskan ar džezā tik ierastajiem instrumentiem – saksofonu, klavierēm un trombonu, radot tikai “Easy Winners Ragtime Band” raksturīgo skanējumu.

Savukārt “Dixie Company” ir diksilends no Poznaņas Polijā. Kopš šīs apvienības rašanās 1993.gadā, tā sniegusi simtiem koncertu un piedalījusies vairākos prestižos pasākumos un festivālos gan Polijā, gan citās Eiropas valstīs. Grupa muzicējusi dažādos džeza festivālos un koncertējuši Francijā, Čehijā, Vācijā, Šveicē, Slovākijā, Zviedrijā un Ungārijā.

Pēdējos gados grupa arī veiksmīgi organaizējusi “Old Jazz Festival” jeb “Vecā džeza festivālu” Poznaņā, turklāt pēc grupas aicinājuma dalību šajā festivālā apstiprināja arī diksilendu mūzikā un pasaulē pazīstamais Kenny Ball (Kenijs Bells) un viņa “Jezzmen” (Lielbritānija). Grupas uzstāšanās vienmēr ir dinamiski šovi – tādi, kas neatstāj auditoriju neuzmundrinātu! Spēcīgā priekšējā līnija un stabila ritma sekcija apvieno patīkamu un iekustinošu tradicionālo džezu. Enerģiju un entuziasmu garantē bandžo spēlētāja dziedāšana un virtuozs sniegums.