foto: Publicitātes
Festivāla "RĪGA JŪRMALA" viesis - pianists Rūdolfs Buhbinders - kļūst par Deutsche Grammophon ekskluzīvo mākslinieku
Pianisma leģendas Rūdolfa Buhbindera (1946) repertuārs sniedzas no Baha līdz laikmetīgajai mūzikai.
Mūzika
2019. gada 10. aprīlis, 15:11

Festivāla "RĪGA JŪRMALA" viesis - pianists Rūdolfs Buhbinders - kļūst par Deutsche Grammophon ekskluzīvo mākslinieku

Karlīna Timofejeva

Ietekmīgā ierakstu kompānija Deutsche Grammophon parakstīja ekskluzīvu līgumu ar leģendāro pianistu Rūdolfu Buhbinderu. Paziņojums par to tika izplatīts īsi pirms Vīnes filharmoniķu un latviešu diriģenta Andra Nelsona koncerttūres “Bēthovena cikls” noslēguma Hanoverē, kurā piedalījās arī R.Buhbinders.

R.Buhbinders – viens no izcilākajiem Ludviga van Bēthovena mūzikas interpretiem pasaulē – šogad viesosies arī jaunajā mūzikas festivālā "RĪGA JŪRMALA" ar diviem koncertiem: 20. jūlijā Latvijas Nacionālajā operā viņš muzicēs ar vijolnieku Julianu Rahlinu, bet 21. jūlijā kopā ar Marisu Jansonu un Bavārijas Radio simfonisko orķestri atskaņos J. Brāmsa Otro klavierkoncertu.

Ierakstu kompānija Deutsche Grammophon ar R. Buhbinderu parakstījusi līgumu, lai godinātu komponista Ludviga van Bēthovena 250-gadi. Sadarbības starta projekts būs veltīts epohālajām 33 variācijām par Diabelli tēmu op. 120. Šo variāciju vēsture aizsākās 1819. gadā, kad pedagogs un mūzikas izdevējs Antons Diabelli aicināja teju 50 komponistus uzrakstīt variācijas par paša komponētu tēmu. Aicinājumam atsaucās arī L.van Bēthovens, uzrakstīdams opusu, kuru vēlāk diriģents un pianists H. fon Bīlovs nosauca par Bēthovena ģēnija mikrokosmosu, par visas pasaules skaņu un klavieru nošu pierakstu atspoguļojumu. 2020. gadā šis opuss tiks publicēts jaunā redakcijā, tāpēc R. Buhbinders aicināja 11 komponistus uzrakstīt jaunas variācijas par šo tēmu. Uzaicināto komponistu vidū ir arī Kšištofs Pendereckis, Makss Rihters, Ļera Auerbaha un Rodions Ščedrins. Kopā ar albuma un jaunās redakcijas iznākšanu notiks arī pasaules tūre, kurā tiks pirmatskaņotas visas jaunās variācijas.

"Universālā mūzikas valoda ir nenovērtējama," saka Rūdolfs Buhbinders par gaidāmo projektu un sadarbību ar Deutsche Grammophon. „Manā vairāk nekā 60 gadu ilgajā koncertdzīvē mērķis vienmēr ir bijis apvienot tradīcijas un inovācijas, uzticību pagātnei un brīvībai, autentiskumam un kosmopolītiskumam. "
“Esam pagodināti, ka pianisma grands, personība, kura bijusi būtiska daudzu mūziķu izaugsmē, leģenda, kuras interpretācijas kļuvušas par kanoniskām, viesosies šogad Rīgā – jaunajā mūzikas festivālā ar diviem koncertiem. Ticu, ka apmeklētājiem tie kļūs par neaizmirstamiem, bet Rīgu un Latviju iezīmēs kā izcilu kultūras tūrisma galamērķi,” atzīmē festivāla izpilddirektore Zane Čulkstēna.

Pianisma leģendas Rūdolfa Buhbindera (1946) repertuārs sniedzas no Baha līdz laikmetīgajai mūzikai. Nu jau gandrīz sešdesmit gadus ilgajā austriešu pianista karjerā (pirmajā uzstāšanās reizē ar orķestri viņam bija vien divpadsmit gadi) tas radis atspoguļojumu vairāk nekā simts ieskaņojumos. Viņš ir noteicis jaunus interpretācijas mākslas standartus, jo īpaši kā Bēthovena mūzikas interprets. Bēthovena 32 sonāšu ciklu ieskaņojis pat divas reizes, bet koncertos pilnīgi visas Bēthovena sonātes Buhbinders ir spēlējis vairāk nekā 50 reizes daudzviet pasaulē – no Berlīnes līdz Pekinai, no Buenosairesas līdz Drēzdenei, no Stambulas līdz Sanktpēterburgai. 2014. gadā Zalcburgas festivāla laikā viņš pirmais pilnīgi visas Bēthovena sonātes nospēlēja viena vasaras festivāla ietvaros.