Slavenības
2019. gada 22. marts, 11:11

FOTO: Kalvītis, Jurkāne un Bondari izpēta Dzīvā sudraba muzeju Vecrīgā

Jauns.lv

Piektdien, 22. martā, Vecrīgā vēra durvis Dzīvā sudraba muzejs, kura ekspozīcijas ir mākslinieka Oļega Auzera veidotās skulpturālās kompozīcijas no sudraba.

Muzeja atklāšanas svētkos lūgtie viesi, kuru vidū bija gan māksliniece Ieva Bondare ar vīru politiķi Mārtiņu Bondaru, gan bijušais premjers Aigars Kalvītis, gan finansiste Ilze Jurkāne, varēja aplūkot muzeja dibinātāja Oļega Auzera mākslas darbus, kas veidoti no sudraba, tapuši vairāk nekā 30 daiļrades gados, smeļoties iedvesmu no dabas norisēm, kā arī pasaules notikumiem, kas raisījuši dziļas pārdomas par nākotni.

Dzīvā sudraba muzeja atklāšana

2019. gada 22. martā Rīgā durvis vēra Dzīvā sudraba muzejs.

gallery icon
80

Katram mākslas darbam esot savs unikālais stāsts, ko meistars izveidojis smalkā sudraba skulptūrā. Var teikt, ka tie ir kā pasaules elpa sudrabā: “Neviens nevar būt labāks skolotājs kā apkārtējā vide, jo tur ir viss – gan krāsu salikums un toņi, gan kompozīcija un gan proporcijas,” saka Oļegs Auzers.

Populārākie darbi ir lielas vāzes ar smalkām detaļām, kur var atrast dažādus tēlus, smalkumus, ka pirmajā mirklī pat liekas neticami, ka šis darbs veidots no sudraba. Turklāt tās ir lielākas par ierasti redzētajiem juveliermākslas darbiem – šeit saplūst kopā smalkais juveliera pieskāriens un tēlnieka skulpturālais lielums. 

Ikvienam muzeja apmeklētājam būs iespēja ne tikai apskatīt sudraba darbu ekspozīciju, bet arī uzklausīt gida stāstījumu par katru no darbiem, ideju, ko autors ar tiem vēlējies nodot skatītājiem. Tiem, kuri vēlēsies, būs iespēja arī uzklausīt izglītojošu lekciju par sudraba nozīmi veselības stiprināšanā. 

Uz vietas Dzīvā sudraba muzejā atradīsies arī juvelierdarbnīca, kur apmeklētājiem demonstrēs rotu tapšanas procesu, kā sudrabs, mainot temperatūru un fiziski uz to iedarbojoties, maina formu un kļūst par mākslas darbu vai rotu. Lai sudrabs pārvērstos par mākslas darbu, tam nepieciešama cilvēka enerģija, tādēļ arī muzeja nosaukums ir Dzīvā sudraba muzejs.